Pistvakt – En vintersaga

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Pistvakt
Genre Komediserie
Regissör Stephan Apelgren
Manus Lars Lundström
Medverkande Lennart Jähkel, Jacob Nordenson, Tomas Norström, Pierre Lindstedt, Barbro Oborg med flera
Musik Weeping Willows - Blue and alone
Antal avsnitt 6 per säsong
Längd (per avsnitt) 30 minuter
Antal säsonger 2
Land Sverige
Språk Svenska
Produktion
Produktionsbolag Sveriges Television
Sändning
Originalkanal SVT1
Originalvisning 1998, 2000
Status Avslutad
Kronologi
Föregångare Teaterpjäsen Bryggvakt
Uppföljare Långfilmen Pistvakt
Externa länkar
IMDb SFDb

Pistvakt – En vintersaga (egentligen bara Pistvakt) är en komediserie som sändes i SVT1 mellan 15 januari 1998.[1] och 30 november år 2000.[2] Första säsongen sändes under tidigt 1998 och andra säsongen under sent 2000. En vintersaga är undertiteln i Pistvakts första säsong. Den andra säsongens undertitel heter Den andra vintern.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Från början var Pistvakt en pjäs på Pistolteatern, som kom 1996. Dessutom hade den en föregångare, Bryggvakt, som också var en pjäs. Tomas Norström, som spelar Olle, hävdade i ett reportage i ABC bland annat att de som inte såg Bryggvakt förstår handlingen av pjäsen Pistvakt. I såväl Pistvakt som Bryggvakt har en frånvarande far en betydande roll.[3]

Handling[redigera | redigera wikitext]

Serien handlar om de tre bröderna Marklund; Sven-Erik ("Sven-E"), Jan-Erik ("Jan-E") och Olof ("Olle"), söner till den sedan länge försvunne diplompistvakten Erik ("Stor-Erik"), med dessa herrars vardagliga sysslor i den lilla byn Svartlien. Det kan handla om att rädda stockholmare i pisten, se till att "dragbanan" fungerar och är smord/servad, dräpa "bjärnar", daglig väder- och lavinkontroll med mera, ta sig någon "hojt" (utom Olle som oftast dricker Zingo) och dansa disco i Bengt-Hans ("Beng-Ha") bodega. Andra personer i Svartlien är brödernas mor Gudrun, som de alla ser upp till. En annan är Yngve som jobbar på länspolismyndigheten, och Eva-Lena som är systerdotter till Bengt-Hans.

Svartlien är en fiktiv plats i Lapplandsfjällen mot norska gränsen ("den mörkast pistade björnhålan och köldhålet i Norden").[4]

Karaktärer[redigera | redigera wikitext]

Huvudroller[redigera | redigera wikitext]

 • Sven Erik "Sven-E" Ivar Marklund (Lennart Jähkel), är den äldsta brodern av bröderna Marklund. Sven-Erik var brodern som stod närmast bröderna Marklunds legendariska far Stor-Erik och den siste som pratade med fadern innan han lämnade familjen och åkte till Norge till annan kvinna, julen 1973. Sven-Erik har fått rollen som familjens överhuvud när Stor-Erik är försvunnen, och styr och ställer bland sina bröder, ganska hård och överbeskyddande.
 • Jan Erik "Jan-E" Ivar Marklund (Jacob Nordenson), är mellanbrodern som drömmer om livet utanför, om kärleken och om livet i storstaden, något Sven-Erik inte är speciellt glad över. Ibland gillar Jan-E att bara lata sig i solen, istället för att jobba, och ibland får han ont i sitt knä. 1971 och 1972 tog han guld i Kalle Anka Cup i småslalom, då åkte han ifrån Ingemar Stenmark, innan han blev pistvakt.
 • Olof "Olle" Ivar Marklund (Tomas Norström), är den yngsta av bröderna Marklund. Olle framstår fortfarande som ett barn trots att han är vuxen. Han får aldrig köra skoter utan färdas med längdskidor istället. Han dricker vanligen Zingo istället för hembränt, vill se Kalle Anka på julafton etcetera.
 • Gudrun Marklund (Barbro Oborg) är bröderna Marklunds hjälpsamma mor, som kommer från Stockholm. Hon brukar vara uppe tidigt, för att bland annat klyva ved till kaminen, hämta post och göra i ordning brödernas matsäckar. Hon var gift med Stor-Erik Marklund, som hon efter julen 1973 vill förtränga. Hon satsar hellre på att förlova sig med Beng-Ha.
 • Bengt-Hans, eller "Beng-Ha" (Pierre Lindstedt), äger det mesta i Svartlien; bland annat "Bengt-Hans Pensionat & Bodega", där Svartliens gäster anländer. Stor-Erik är Bengt-Hans idol. Beng-Hans är kär i Gudrun och vice versa, men han har för stor respekt för Stor-Erik för att kunna satsa på romansen.

Betydande gästroller[redigera | redigera wikitext]

 • Radiorösten, spelad av Peter Holst, presenterar nyhetsprogrammet Fjällnytt på radion. Han brukar bland annat rapportera Sven-E:s gärningar.
 • Eva-Lena, spelad av Margareta Stone, kommer från Dorotea och är Beng-Has systerdotter och dessutom brevkompis med Olle. Olle och Jan-E blir intresserade av henne vid första ögonkastet, och Eva-Lena vill att Olle följer med till Umeå, där hon ska plugga, på Skogshögskolans granprogram, efter att ha vikarierat för Beng-Ha.
 • Yngve Bäck, spelad av Carl Magnus Dellow, är en polisinspektör från länspolisen som till en början är sträng mot hembränning och vapen utan licens och hotade att stänga anläggningen. Efter att ha blivit räddad av Sven-E efter ett drunkningstillbud blir han förbytt i tacksamhet. Han pratar också bred skånska.
 • Erik "Stor-Erik" Marklund, spelad av Sten Ljunggren, är pistvakternas frånvarande far som spelar en stor roll i serien. Han är den stora förebilden för bröderna Marklund och även Beng-Has stora idol och hans bästa vän. Många historier om honom och hans gärningar spreds efter det och hölls vid liv av Sven-E.

Avsnitt[redigera | redigera wikitext]

Huvudartikel: Lista över avsnitt av Pistvakt

Bandet[redigera | redigera wikitext]

Pistvaktensemblen har även startat ett band, Pistvakt och Pjäx Pistols, som stått på scen över hela landet. Deras skiva Gaj å partaj gavs ut 2001.

Film[redigera | redigera wikitext]

Efter TV-succén gjordes även en långfilm, Pistvakt, som var den mest sedda svenska filmen på biograferna år 2005.[5]

Legender[redigera | redigera wikitext]

Genom seriens gång dyker flera legender upp som berättar om landet och faunan i området. Däribland både lavinbjärn och bjärven. Utöver dessa dyker även en isbjärn upp i långfilmen. Sven-Erik berättar i andra säsongens första avsnitt om bjärven: "Di säg' att bjärn o' järv fatter tycke för varann om månen står full i juli månas siste vecka, o' avkomma blir en bjärv. Ett sint å plåget djur. Bortstött från de sina, tror den sig vara en människa och lär sig gå på två ben."

Ordlista i urval[redigera | redigera wikitext]

Till Pistvakt skapades ett egenpåhittat Norrlands-dialektalt språk av teamet, som kryddades med kraftuttryck som "pärsk" och "pörskans".[6] Här är ett litet axplock av orden och dessas betydelser:[7]

 • blänten = mätt
 • fjolle = larva sig
 • fjöl av = lugna ner dig
 • nalta = lite
 • stors = kvinna
 • gaj = glad, kul
 • glejm = titta, glo
 • mjörsken = ur balans, sur

Referenser[redigera | redigera wikitext]

 1. ^ ”SVT, SVT1 1998-01-15”. Svensk meidedatabas. 15 januari 1998. https://smdb.kb.se/catalog/id/001746367. Läst 26 januari 2017. 
 2. ^ ”SVT, SVT1 2000-11-30”. Svensk meidedatabas. 30 november 2000. https://smdb.kb.se/catalog/id/001757863. Läst 26 januari 2017. 
 3. ^ https://www.youtube.com/watch?v=CxnV9cLK8nA Pistvakt–Intervju i ABC.
 4. ^ ”Pistvakt till Boden”. NSD. 13 februari 2009. http://www.nsd.se/NYHETER/ARTIKEL.ASPX/pistvakt-till-boden-4432277.aspx. Läst 13 mars 2015. 
 5. ^ ”Publiken sviker svensk film”. http://svt.se/2.22620/1.575564/publiken_sviker_svensk_film?lid=is_search527895&lpos=4&queryArt527895=pistvakt&sortOrder527895=0&doneSearch=true&sd=47225&from=siteSearch&pageArt527895=0. Läst 27 april 2007. ”Mest sedda svenska biofilm 2005 var Pistvakt med 274.571 besökare. Året innan var det Så som i himmelen med 1.158.415 besökare.” 
 6. ^ http://www.dn.se/kultur-noje/en-bild-av-manlig-melankoli/ Intervju med Lennart Jähkel, DN, läst 2015-02-16.
 7. ^ http://www.alltomstockholm.se/scenkultur/article4051739.aos Stockholmsbaserade ord.