Zingo

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Den här artikeln handlar om läskedrycken Zingo. För långfilmen, se Zingo (film).

Zingo är en svensk läskedryck som introducerades på 1950-talet av Apotekarnes, under namnet Ingo-läsk. Nuvarande namn kom 1962. Idag produceras drycken av Carlsberg.

Historik[redigera | redigera wikitext]

När drycken lanserades hette den Ingo-läsk, uppkallad efter boxaren Ingemar "Ingo" Johansson. Detta namn fick drycken inte behålla speciellt länge (särskilt sedan Johansson förlorat världsmästartiteln i tungviktsboxning), och den döptes om till Zingo 1962.

Zingo hade från början slogan "försvinnande god" vilken skapades av reklammannen Odert von Schoultz.[1] Den ursprungliga smaken på läskedrycken var apelsin, vilken var svagare än senare varianter. Under 1970-talet gjordes apelsinsmaken något starkare. 1973 testades flera nya smaker, som banan och päron.[2] Dessa blev inte långlivade utan försvann ganska snart igen. I början på 1970-talet tappades Zingo på Rigelloflaskor.

Chokladzingo[redigera | redigera wikitext]

En annan Zingo-smak som provades var en kolsyrad läskedryck med chokladsmak vilken infördes 1973.[2][3] Chokladzingon var genomskinligt brun och lär enligt utsago inte ha varit särskilt omtyckt. Lena Nyman gjorde på 1970-talet en monolog som hette Stadslollan i revyn Glaset i örat av Hasse och Tage där hon säger: Och så klämde vi en avskedsbägare på renat och nya Zingo med chokladsmak. Chokladzingon slutade tillverkas år 1977.

Chokladzingon blev åter känd 1997 i barnprogrammet Kenny Starfighter, där en ond makt producerade chokladzingo som drivmedel till ett domedagsvapen. I långfilmen Pistvakt syns även etiketten mycket kort.

Nutid[redigera | redigera wikitext]

I början av 2010-talet lanserades ett par nya varianter med smak av ananas/apelsin och melon/citron. 2013 lanserades Tropical Zingo med smak av passionsfrukt och 2014 Zingo Citron/Fläder. Sommaren 2017 kom Zingo Jordgubb Rabarber med 30 % mindre socker på 1,5 L flaska.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Sören Boström, Sveriges Atlanta fanns i Norrköping, läst 2016-04-16
  2. ^ [a b] Zingo — en läskande smaksak
  3. ^ Zingo: produktinformation[död länk]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]