Zingo

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Den här artikeln handlar om läskedrycken Zingo. För långfilmen, se Zingo (film).

Zingo är en svensk läskedryck. Den introducerades på 1950-talet av Apotekarnes, under namnet Ingo-läsk. Nuvarande namn kom 1962. Idag produceras drycken av Carlsberg.

Historik[redigera | redigera wikitext]

När drycken lanserades hette den Ingo-läsk, uppkallad efter boxaren Ingemar "Ingo" Johansson. Detta namn fick drycken inte behålla speciellt länge (särskilt sedan Ingo förlorat världsmästartiteln i tungviktsboxning), och därför kom snart namnet Zingo istället. Varumärket Zingo dök upp första gången 1962.

Zingo hade från början "försvinnande god" som slogan, en slogan skapad av Odert von Schoultz. Den ursprungliga smaken var enbart apelsin och hade från början en svagare apelsinsmak. Under 1970-talet gjordes apelsinsmaken något starkare. I början på 1970-talet tappades Zingo på Rigelloflaskor. 1973 testades flera nya smaker, såsom banan och päron.[1] Dessa blev inte långlivade utan försvann ganska snart igen.

Chokladzingo[redigera | redigera wikitext]

En annan ny smak var choklad och denna smak infördes 1973. Det var en kolsyrad läskedryck med chokladsmak.[1][2] Chokladzingon var en genomskinligt brun läskedryck och lär enligt utsago inte ha varit särskilt omtyckt. Lena Nyman hade under 1970-talet en monolog som hette Stadslollan där chokladzingon dök upp i en revy av Hasse och Tage som hette Glaset i örat. Citat från denna revy: Och så klämde vi en avskedsbägare på renat och nya Zingo med chokladsmak.

Snart var det återigen bara apelsinsmaken som existerade och chokladzingo slutade tillverkas år 1977. Chokladzingon blev åter känd 1997 i barnprogrammet Kenny Starfighter, där en ond makt producerade chokladzingo som drivmedel till ett domedagsvapen. I långfilmen Pistvakt gjorde etiketten ett snabbt uppdykande.

Nutid[redigera | redigera wikitext]

I början av 2010-talet lanserades ett par nya varianter med smak av ananas/apelsin och melon/citron. 2013 lanserades Tropical Zingo med smak av passionsfrukt och 2014 Zingo Citron/Fläder.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] Zingo — en läskande smaksak
  2. ^ Zingo: produktinformation

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]