Pitcher

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Pitcherns position (P) på en basebollplan.
Exempel på en basebollpitchers kaströrelse.

Pitcher, eller "kastare", är den spelare i baseboll och softboll som sätter igång varje spel genom att kasta bollen mot en mottagare i samma lag, catchern. Målet är att bränna motståndarlagets slagman genom en strikeout eller att få slagmannen att slå en lätt boll så att utespelarna i pitcherns lag kan bränna slagmannen eller någon annan motståndare på bas.

Pitchern är utan tvekan den viktigaste spelaren i ett baseboll- eller softbollag. Inför en match kungörs det alltid vilka pitchers som ska starta matchen för de båda lagen. I Major League Baseball (MLB) är det numera regel att varje klubb har fem pitchers som turas om att starta matcherna. Dessa kallas starters eller starting pitchers. Dessutom har klubbarna ett flertal avbytarpitchers, så kallade relievers eller relief pitchers, och oftast även en särskild pitcher som kommer in i sista inningen i matcher där laget är i en knapp ledning, så kallad closer.

Pitchern kan ha en mängd olika kast i sin arsenal, såsom fastball, curveball, slider, changeup och knuckleball.

För en pitcher finns det flera viktiga statistiska kategorier. De tre viktigaste är vinst, earned run average (ERA) och strikeout. För relief pitchers är även kategorierna save och hold viktiga.

Kända pitchers[redigera | redigera wikitext]

Pitchern Nolan Ryan 1990.

Följande 67 pitchers i MLB hade till och med 2015 valts in i amerikansk basebolls Hall of Fame:[1]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Hall of Famers” (på engelska). National Baseball Hall of Fame and Museum. http://baseballhall.org/hall-famers/members/searchable-data?lname=&cat=Player&negro=n&pos=P&team=&state=All&class%5Bvalue%5D%5Byear%5D=&class%5Bvalue%5D%5Bmonth%5D=0&class%5Bvalue%5D%5Bday%5D=0&class%5Bvalue%5D%5Bhour%5D=0&class%5Bvalue%5D%5Bminute%5D=0&class%5Bvalue%5D%5Bsecond%5D=0. Läst 7 januari 2015. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]