Shortstop

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Shortstopens position (SS) på en basebollplan.
En shortstop hoppar i färd med att fullborda en double play.

Shortstop är en position i baseboll och softboll som spelar i det område som kallas infield. Shortstopen spelar till vänster om andra bas från slagmannen räknat.

Shortstop är den viktigaste defensiva positionen för infieldspelet. Eftersom de flesta slagmän slår med slagträt till höger om kroppen är det just till shortstop som bollen oftast kommer. Shortstop är tillsammans med andrabasmannen den spelare som oftast startar ett double play, där man i en och samma spelsekvens bränner två spelare.

Många lag prioriterar de defensiva egenskaperna när de väljer shortstop och spelare som är mycket bra både defensivt och offensivt är väldigt värdefulla för sina lag. Till de bästa spelarna i Major League Baseball (MLB) på positionen just nu hör Alcides Escobar och José Reyes.

Kända shortstops[redigera | redigera wikitext]

Shortstopen Honus Wagner 1911.

Följande 21 shortstops i MLB hade till och med 2017 valts in i National Baseball Hall of Fame:[1]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Hall of Fame Explorer” (på engelska). National Baseball Hall of Fame and Museum. http://baseballhall.org/explorer?name=&team=All&induction=All&pos=17&state=All&born%5Bvalue%5D%5Bdate%5D=&bats=All&throws=All. Läst 19 januari 2017. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]