Plan 9 from Outer Space

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Plan 9 from Outer Space
(Plan 9 from outer space)
Plan 9 from Outer Space
Plan 9 from Outer Space
GenreSkräck, science fiction
RegissörEdward D. Wood Jr.
ProducentEdward D. Wood Jr.
ManusEdward D. Wood Jr.
SkådespelareGregory Walcott
Mona McKinnon
Bela Lugosi
Vampira
Criswell
Tor Johnson
ProduktionsbolagReynolds Pictures Inc.
Premiär
Speltid80 minuter
LandUSA
SpråkEngelska
IMDb SFDb Elonet
Plan 9 from Outer Space
Efter Bela Lugosis död tog en annan skådespelare över hans roll genom att hålla sin cape för ansiktet.

Plan 9 from Outer Space är en amerikansk science fiction-film från 1959 i regi av Ed Wood.[1] Filmen hade biopremiär i USA i juli 1959.[2] Den har blivit en av de mest kända kalkonfilmerna. Den har också blivit utnämnd till 1900-talets sämsta film i Ulf-Ivar Nilssons bok Tusen tabbar.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Utomjordingar landar på jorden i syfte att hindra mänskligheten från att spränga hela världsrymden i bitar. Som hjälp tar de de döda, som de återuppväcker ur sina gravar. Titeln syftar på att denna taktik är utomjordingarnas nionde plan efter åtta tidigare misslyckanden. Filmen presenteras och berättas av Criswell, som var en populär siare och Ed Woods vän.

Om filmen[redigera | redigera wikitext]

Filmen är den sista filmen som Bela Lugosi medverkar i. Filmen gjordes dock efter hans död; de scener Lugosi medverkar i filmades under en dag utan manus och Wood skrev sedan manuset efter Lugosis död. De övriga scenerna med Lugosis karaktär spelades av Tom Mason, Ed Woods flickväns kiropraktor, som håller sin slängkappa framför ansiktet i ett försök att dölja att han inte är Lugosi.

Titeln var från början Grave Robbers From Outer Space, men den baptistförsamling som finansierade filmen motsatte sig titeln. För att få finansiering från församlingen gick Wood, Tor Johnson (svensk tungviktsbrottare) och andra från filmteamet med på att bli döpta.[3]

Rollista i urval[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Fotnoter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Andreas Degerhammar (20 februari 2008). ”Världens sämsta filmregissör”. Smålandsposten. http://www.smp.se/dvd-och-vod/varldens-samsta-filmregissor/. Läst 30 april 2016. 
  2. ^ ”Plan 9 From Outer Space” (på engelska). Box Office Mojo. juli 1959. http://www.boxofficemojo.com/movies/?id=plan9fromouterspace.htm. Läst 28 augusti 2016. 
  3. ^ Grey, Rudolph (1992). Nightmare of Ecstacy. The Life and Art of Edward D. Wood, Jr. Portland : Feral House. ISBN 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]