Plzeň

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Plzeň
Pilsen
Stad
Stadshuset i Plzeň
Land  Tjeckien
Tillhör
administrativt
Plzeň
Folkmängd 164 810
Tidszon CEST (UTC+1)
 - sommartid CEST
Postnummer 301 00 – 326 00
GeoNames 3068160

Plzeň (tyska: Pilsen) är en stad i västra Tjeckien med 164 810 invånare, vilket gör staden till landets fjärde största stad (efter Prag, Brno och Ostrava). Staden är känd för sina bryggerier, däribland Pivovar Prazdroj (grundade 1842, mest kända för Pilsner Urquell), som producerade Pilsener Bier (därav det svenska ordet pilsner). Företaget Škodaverken grundades i staden 1859 och har fortfarande en omfattande produktion (Škoda-bilar tillverkas dock sedan 1924 inte i Plzeň, utan i Mladá Boleslav och verkstäderna i Plzeň har i stället tillverkat trådbussar, lokomotiv, järnvägsvagnar samt hade tidigare en omfattande vapenproduktion). Fotbollsmålvakten Petr Čech är född i staden.

Plzeň som är belägen i den bördiga Pilsenbäckenet vid sammanflödet av floderna Mže, Radbuza och Uslava. Staden erhöll stadsrättigheter 1292 och blev snabbt en betydande handelsplats genom sitt läge i mötesplatsen mellan flera viktiga trafikleder. Efter en tids nedgång fick staden ett nytt uppsving på 1800-talet när betydande stenkolsförekomster i närheten började utnyttjas. Senare blev Plzeň en betydande industristad, enbart Skodaverken hade på 1920-talet omkring 15.000 anställda.[1]

Stadens synagoga är den näst största i Centraleuropa (efter den i Budapest). De flesta av stadens judar skickades dock 1942 till Theresienstadts koncentrationsläger. Historiskt sett har en stor andel av Plzeňs befolkning varit tysktalande, men denna fördrevs efter andra världskrigets slut, i enlighet med Potsdamöverenskommelsen.

Tillsammans med den belgiska staden Mons kommer Plzeň bli Europas kulturhuvudstad 2015.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Fotnoter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Carlquist, Gunnar, red (1937). Svensk uppslagsbok. Bd 21. Malmö: Svensk Uppslagsbok AB. Sid. 650 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]