Pokerhand

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Exempel på en pokerhand
Cards-4-Spade.svg Cards-K-Club.svg Cards-4-Club.svg Cards-J-Diamond.svg Cards-3-Diamond.svg
Par (42,26 % sannolikhet)
Generera ny pokerhand

En pokerhand är en kombination av fem kort. För en vanlig 52-korts kortlek finns 2 598 960 möjliga pokerhänder. Det är kring dessa man spekulerar genom att satsa marker i en pokergiv. Spelaren som visar upp bästa handen vid en visning vinner potten. Kortlekens fyra färger (♠, , , ♣) har ingen inbördes rangordning utan är alla lika mycket värda. Standardhänderna nedan förutsätter en standardkortlek utan jokrar. Spelar man med Joker (vilket är extremt ovanligt) blir i så fall femtal högsta handen. I speciella och mindre vanliga varianter av poker finns ytterligare händer som man tar hänsyn till utöver standardhänderna nedan, men detta är den normala rangordningen från högsta till lägsta:

Olika pokerhänder[redigera | redigera wikitext]

Färgstege (straight flush)[redigera | redigera wikitext]

Royal Flush.png

Fem kort med valörerna i följd som alla har samma färg. Ess kan räknas både högt och lågt. Exempel: 76543 i klöver eller QJT98 i hjärter. Ett specialfall av färgstege är när man har ess som högsta kort, dvs AKQJT i samma färg. Denna hand kallas på engelska royal straight flush eller royal flush och är den högsta möjliga pokerhanden överhuvudtaget. Royal flush i hjärter kallas ibland Royal Imperial straight flush men är ej mer värd än tex spader eller klöver. Färgen har ingen betydelse, dvs "royal" i spader är lika hög som i hjärter osv. Eftersom ess får räknas lågt är även 5432A i samma färg en tillåten färgstege.

Fyrtal (four of a kind)[redigera | redigera wikitext]

Poker.png

Fyrtal (även quads på engelska) kallas fyra kort av samma valör plus ett udda kort. Färgerna saknar betydelse. Exempel: AAAAK, 7777J eller 2222A.

Kåk (full house)[redigera | redigera wikitext]

Full.png

Kåk kallas tre kort i samma valör plus två kort i en annan valör. Färgerna saknar betydelse. Exempel: KKKQQ, 999TT eller 88822. En kåk är alltså en triss tillsammans med ett par. Kåk kan förutom full house (fullt hus) även kallas för boat eller full boat

Färg (flush)[redigera | redigera wikitext]

Flush.png

Färg benämns fem kort i samma färg (dvs klöver, ruter, hjärter eller spader), men inte i stege. Exempel: JT932 i hjärter eller 2459Q i spader.

Stege (straight)[redigera | redigera wikitext]

Straight.png

Stege kallas fem kort med valörerna i följd, men inte alla i samma färg. Exempel: 65432 eller AKQJT i olika färger. Precis som i färgstegen får esset räknas lågt, så 5432A är också en tillåten stege.

Triss (three of a kind)[redigera | redigera wikitext]

Three of a kind.png

Triss (även set eller trips på engelska) är tre kort i samma valör plus två udda kort som kallas sidokort. Färgerna saknar betydelse. Triss slår par Exempel: 666AQ eller AAAK3.

Två par (two pairs)[redigera | redigera wikitext]

Two Pairs.png

Två par kallas två kort av samma valör plus två till av en annan valör plus ett udda kort (sidokort). Färgerna saknar betydelse. Två par slår trissExempel: AATTQ, JJ552 eller 7722K.

Par (pair)[redigera | redigera wikitext]

One Pair.png

Par (engelska pair) bildas av två kort av samma valör plus tre udda kort (sidokort) utan några gemensamma valörer. Färgerna saknar betydelse. Exempel: AAKQJ, 99KQ4 eller 55962.

Högt kort (high card)[redigera | redigera wikitext]

No Pair.png

I avsaknad av en legitim pokerhand värderas handen med hjälp av sitt högsta kort. Bäst är alltså ess, därefter kung, etc. Det sämsta man kan ha i vanlig femkortspoker är en 7:a som högsta kort, exempelvis 76542 eller 75432. 75432 är den absolut lägsta handen.

Hur man särskiljer olika pokerhänder av samma typ[redigera | redigera wikitext]

Vid visningen (i vanlig, hög poker) vinner den som har bästa handen enligt rangordningen ovan, till exempel vinner alltid triss över tvåpar. Men om två spelare har samma typ av hand, till exempel tvåpar, finns det särskiljningsregler som avgör vilken hand som är bäst.

  • Mellan flera färgstegar som jämförs är färgstegen med högsta kortet i topp vinnaren. T9876 i samma färg slår till exempel 98765 och alla andra färgstegar med 9 eller lägre i topp. Den högsta möjliga färgstegen är den med ess i topp: AKQJT. Denna hand kallas som tidigare nämnts royal flush och slår alla andra färgstegar som inte har ess i topp. Färgerna har ingen inbördes rangordning, exempelvis är AKQJT i spader precis lika bra som AKQJT i ruter. Observera att 65432 i hjärter slår 5432A i hjärter eftersom esset i den andra handen räknas lågt och inte högt.
  • När flera fyrtal jämförs vinner i första hand handen med högst valör på fyrtalet, och i andra hand får valören på det udda kortet avgöra. Färgerna har aldrig någon betydelse här. Exempel: KKKKJ slår QQQQA och 8888K slår 8888Q. Det sista fallet, där man måste jämföra sidokorten, kan bara bli aktuellt i pokerspel med gemensamma kort (eftersom flera spelare annars inte kan ha samma fyrtal), och aldrig i exempelvis mörkpoker. Om flera spelare har samma fyrtal och samma valör på sidokortet blir det oavgjort.
  • När flera kåkar jämförs vinner kåken med högst valör på trissen. Om flera spelare har samma valör på trissen avgör valören på paret, och om den också är samma blir det oavgjort. Exempel: 77744 slår 666TT och KKKJJ slår KKK55. I spelformer utan gemensamma kort kan det aldrig bli aktuellt att jämföra paren i kåkarna, eftersom flera spelare inte kan ha samma triss.
  • Flera färghänder jämförs på följande vis: I första hand avgör valören på det högsta kortet hos var och en. Om flera spelare har samma högsta kort avgör valören på deras näst högsta osv. Om flera spelare har fem kort av samma valör är det oavgjort. Färgerna har aldrig någon betydelse. Exempel: AKJ72 slår AKT97.
  • Stegar jämförs på samma sätt som färgstegar. Färgerna saknar alltid betydelse vid rangordningen, bara högsta kortet är intressant. Den högsta stegen är AKQJT.
  • Om flera spelare har triss jämför man i första hand valören på korten i trissen, i andra hand högsta sidokortet och i sista hand det lägre sidokortet. Färgerna är betydelselösa. Exempel: 777A2 slår 666AK. Endast i spel med gemensamma kort kan flera spelare ha triss i samma valör, så i till exempel mörkpoker blir det aldrig aktuellt att jämföra sidokort.
  • Om flera spelare har tvåpar jämför man i första hand valören på spelarnas högsta par, i andra hand valören på det lägre och i sista hand sidokortet. Färgerna är betydelselösa. Exempel: AA55J slår KKQQJ.
  • Om flera spelare har par jämför man i första hand valören på de båda korten som ingår i paret. I andra hand får högsta sidokortet särskilja etc. Färgerna är betydelselösa. Exempel: JJ632 slår TTA52.
  • När man ska särskilja mellan flera spelare som har "ingenting" gör man precis som när man jämför färghänder eller sidokort i andra händer: I första hand valören på högsta kortet etc. Exempel: T9762 slår T9654.

Kända pokerhänder[redigera | redigera wikitext]

Död mans hand[redigera | redigera wikitext]

Död mans hand

Död mans hand är en pokerhand med par i svarta ess och åttor. Namnet kommer efter en händelse när Jack "Crooked Nose" McCall sköt ihjäl Wild Bill Hickok efter att denne fått just denna pokerhand den 2 augusti 1876. Vilket som var det femte kortet tvistas det ständigt om, men enligt Hickok's biografist Joseph C. Rosa var det femte kortet en ruter (knekt eller dam).[1]

Sopkvasten[redigera | redigera wikitext]

Sopkvasten har fått sitt namn på grund av att det är den sämsta handen man kan få. Exempel på sopkvasten; en tvåa, en trea, en fyra, en femma och en sjua i olika färg.

Fotnoter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Rosa, Joseph C. (1996). Wild Bill Hickok: the man and his myth. University Press of Kansas. sid. 194. ISBN 0-7006-0773-0