Polymerbaserad modellera

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Polymerbaserad modellera

Plastbaserad modellera är en typ av modellera som huvudsakligen består av polymerer med tillsats av någon mjukgörare, exempelvis ftalater.

Cernit och Fimo är exempel på märken med leror som innehåller PVC, massan kan med hjälp av en lättare värmebehandling övergå till en fast form. Massan värms vanligtvis mellan 100 och 130 grader i 15–30 minuter.

Traditionellt framställd polymerbaserad modellera håller sig mjuk tills den härdas vid relativt låga temperaturer. Numera finns även lufttorkande polymerbaserad modellera. Traditionell polymerbaserad modellera kan härdas i köksugn vid temperaturer kring 100-150 °C i 15 minuter per 6 mm materialtjocklek och behåller vanligen ursprungsstorleken efter härdningen. Om de härdas korrekt kan man med de flesta leror framställa färdiga föremål med god tålighet och böjlighet, liknande den hos många plaster. Det är i regel möjligt att lägga till nya lager på redan härdade bitar och åter härda utan problem. Så länge den maximala härdningstemperaturen inte överskrids så finns ingen begränsning av hur många gånger man kan härda föremål framställda av polymerbaserad lera. Efter härdning kan ytan lämnas som den är eller bearbetas vidare, t.ex. genom slipning.

Särskilda blandningar ger lera som är flexibel efter härdning eller som kan användas som radergummi. Det finns även färglösa eller färgade flytande leror med egenskaper som gör dem lämpliga för glasering eller som kan användas som lim.

Polymerbaserad lera finns i många olika färger. Det finns också blandningar som är fluorescerande, genomskinliga, självlysande eller med glitter mm. Somliga leror avser att imitera sten genom inblandning av partiklar och fibrer. Lera av olika färg kan blandas. Det är också möjligt att färga lera med tillsatta färger. Ytan kan målas med färg, bläck, färgpennor, kritor mm. När ytan målas med akrylfärg förenas denna med leran.