Pormask

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

En pormask som också benämns som komedoner är ett symptom på Acne där porerna i huden blir tilltäppta av talg eller gamla hudceller. Pormaskar bildas som ett resultat av ett överskott av talg som produceras vid basen av hårstrån, ofta som ett resultat av hormonförändringar, särskilt under puberteten.

Talg innehåller en mörk pigment, melanin, som oxiderar och blir svart när den utsätts för luft - det är därför pormaskar har ett mörk utseende. Talg har en skyddande roll i huden, hjälper till att hålla den smidig och återfuktad.  Om man klämmer på en pormask så kommer talget ut och kan likna en liten mask. Därför kallas det just pormask. Om man felaktigt klämmer på en pormask kan det blidas en inflammation och pormasken kan då bli en finne.[1]

Blackheads by David Shankbone.jpg

Pormaskar (även kallade komedoner) består av en utvidgad talgkörtelsmynning fylld med talg, bakterier och avstött hud. En öppen komedo ser ut som en liten svart prick i det yttre hudlagret (den svarta färgen är oxiderad melanin) medan en stängd komedo blir till en vit upphöjning. Komedoner är en av orsakerna till akne.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Pormaskar - Varför får Man - Hur får man Bort dem?”. sethandsally.com. https://sethandsally.com/magazine/pormaskar/. Läst 26 juni 2016.