Porporela

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Porporela och S:t Johannes fästning 2011.
Minnestavla över den sten som föll på piren 1879.

Porporela är en pir i Dubrovnik i Kroatien. Piren skjuter ut i havet vid S:t Johannes fästning i den sydöstra delen av Gamla stan i Dubrovnik och är en av stadens landmärken. Den nuvarande piren anlades under den österrikisk-ungerska administrationen 1873[1] även om dess historia är äldre än så. Piren är en vågbrytare vid Dubrovniks gamla hamn, en badplats och en kvällsesplanad. Vid piren organiseras även konserter och sportevenemang.[2]

Etymologi[redigera | redigera wikitext]

Pirens namn kommer från det latinska ordet purpura[1] vilket närmast kan översättas till en serie konstgjorda rev, holmar, klippor eller banker uppförda från en serie av åsar.[1] Den finns omnämnd i venetianska källor från den 26 januari 1281.[1] I republiken Dubrovnik omnämns piren 1367 som porporaria.[1] Det kroatiska namnet för piren är ett derivat av "porporaria".

Historik[redigera | redigera wikitext]

Den 25 februari 1879 medförde kraftig blåst och höga vågor att en sten som vägde 3 159 kg föll på Porporela. Stenen byggdes in i piren och en minnestavla som påminner om händelsen utgör idag en av pirens attraktioner.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b c d e] Ničetić, Antun (4 juli 2006). ”Neke nove spoznaje o valobranu Kaše i Porporeli (Några nya upptäckter om Kaševågbrytaren och Porporela)” (på kroatiska) (Noia 64 mimetypes pdf.png PDF). Naše more (Vårt hav), volym 53, nr. 3-4, oktober 2006. Naše more (Vårt hav), en tvärvetenskaplig tidskrift för havsforskning. http://hrcak.srce.hr/file/12313. Läst 7 november 2014. 
  2. ^ Dubrovniks turistförening Arkiverad 17 december 2014 hämtat från the Wayback Machine. (engelska)