Hoppa till innehållet

Portal:Anime och Manga/Utvald artikel/2012

Från Wikipedia
Utvalda artiklar år 2012

11 maj 2012[redigera | redigera wikitext]

Laputa – Slottet i himlen (originaltitel: 天空の城ラピュタ Tenkū no shiro Rapyuta) är en japansk animerad äventyrsfilm från 1986. Regissör var Hayao Miyazaki (även manus), och filmen var den första som animerades på nystartade Studio Ghibli. Laputa – Slottet i himlen har lånat inslag från Jonathan Swifts Gullivers resor, där den tredje resan delvis utspelas på den fritt svävande stadsön Laputa.

Filmen innehåller scenerier från gruvdistrikt, i viss mån efterliknande faktiska miljöer i Rhondda-dalen i Wales. Den är även påverkad av tidigare Miyazaki-projekt där blå ädelstenar, pirater och/eller kontroversiella industrimiljöer figurerar. Dessutom har den som Makoto Shinkais favoritfilm inspirerat till inslag i dennes filmer.

Laputa – Slottet i himlen finns i Sverige i utgåvor på DVD och Blu-ray. I Japan har inte minst filmens ikoniska robotar blivit kända, och en av dem finns utställd i full skala på taket av Studio Ghiblis museum i västra Tokyo.

14 september 2012[redigera | redigera wikitext]

Tama Newtown i västra Tokyo är spelplats för händelserna i filmen.

Om du lyssnar noga (耳をすませば Mimi (w)o sumaseba; engelsk titel Whisper of the Heart) är ett animerat japanskt ungdomsdrama från 1995, baserat på Aoi Hiiragis manga-serie Mimi (w)o sumaseba. Mangan publicerades under 1989 i shōjomangatidningen Ribon. Filmen från 1995 animerades av Studio Ghibli med Yoshifumi Kondō som regissör och Hayao Miyazaki ansvarig för filmmanuset. Den blev 1995 års största succé på den japanska biomarknaden.

Om du lyssnar noga är en ungdomsberättelse om sökandet efter personlig inspiration. Huvudpersonerna är 14-åringen Shizuku, den jämngamla fiolbyggaren Seiji och en kattstatyett av tyskt ursprung. De kompletteras av bland andra en tjock och opportunistisk strykarkatt som vissa kallar Måne och andra Muta.