Portal:Anime och Manga

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Svwiki portal anime och manga logo (standard).png
Välkommen till Anime- och mangaportalen!
Wikipe tan casual.png
Anime (アニメ) är animation som kommer från Japan. Den karaktäriseras av sina distinkta rollfigurer och bakgrunder, handtecknade eller renderade med dator, vilket skiljer den från andra former av animation. Handlingarna kan innehålla varierande fiktiva eller historiska rollfigurer, händelser och miljöer. Anime är ofta riktat mot en bred publik och kan därför innehålla aspekter av många olika genrer. Anime visas oftast på TV eller säljs på DVD, antingen efter att den visades på TV eller direkt som OVA. Dator- och TV-spel innehåller ibland delar eller scener som kan ses som anime.

Manga 漫画 är japanska och betyder "slumpmässiga bilder". Manga utvecklades från en blandning av ukiyo-e och västerländska serier och blev populärt kort efter andra värdskriget. Manga, förutom omslagsbilderna, trycks för det mesta i svartvitt och läses från höger till vänster. Handel med mangarelaterade produkter omsatte 24 miljarder yen i Japan och 180 miljoner dollar i USA år 2005.

Anime och manga delar många egenskaper, bland annat "överdrivna fysiska egenskaper såsom stora ögon, långt hår och förlängda kroppsdelar… och dramatiskt formade pratbubblor, fartlinjer och onomatopoetisk, utropande typografi." En liten del av mangan som produceras filmatiseras som anime, ofta i samarbete med dess mangaka (skapare). Datorspel kan också bli anime. I dessa fall komprimeras och modifieras handlingen ofta för att anpassas till en bredare publik. Populära serier kan ibland även fortsättas som fullängds- eller spelfilmer att visas på TV.
Utvald artikel
I filmen råkar Makoto ha sönder en valnöt – eller vad det nu är.

Toki o kakeru shōjo (japanska: 時をかける少女, "Flickan som hoppade genom tiden"; engelsk titel: The Girl Who Leapt Through Time?) är en japansk animerad film från 2006. Filmen regisserades av Mamoru Hosoda, efter ett manus av Satoko Okudera, och producerades på Madhouse. Historien är en fri fortsättning på Yasutaka Tsutsuis ungdomsroman med samma namn från 1971. De delar grundkonceptet med en tonårsflicka som får förmågan att resa i tiden, men filmen kretsar delvis kring andra personer än i boken.

Huvudperson är Makoto Konno, en tonåring som av en slump får en mystisk kraft. Hon får av sin moster Kazuko Yoshima – huvudpersonen i originalberättelsen – veta att hon kan resa i tiden. Makoto börjar nu använda sin nyvunna förmåga för att lösa diverse vardagsproblem.

Filmen, som även är känd via kortformen Tokikake, hade biopremiär 15 juli 2006. Den har fått motta ett antal filmpriser, inklusive Japanska filmakademins pris för Årets bästa film. Filmen har inte visats i svensk version, men januari/februari 2014 presenterade Cinemateket filmen i en engelsktextad version på tre svenska orter.
Att göra
Wikipe-tan mopping.png
Huvudämnen
Generellt

AnimekonventCosplayDōjinshi

Genrer

BishōjoBishōnenEcchiHentaiHaremJoseiKodomoMechaMoeSeinenSentaiShōjoShōjo-aiShōnenShōnen-ai

Kategorier