Portal:Bilsport/Aktuell artikel

Från Wikipedia

Dakarrallyt, ursprungligen Paris–Dakar-rallyt, är ett årligt rally raid för bilar, lastbilar, motorcyklar och quadar. Rallyt startades av fransmannen Thierry Sabine 1978 och gick ursprungligen sträckan Paris till Dakar. Sträckan har dock varierat genom åren och sedan 2009 är tävlingen flyttad till Sydamerika. Huvuddelen av sträckorna går utanför vanliga vägar, över sanddyner och liknande. Detta gör rallyt mycket krävande för såväl fordon som förare och endast ett fåtal lyckas fullfölja hela rallyt, som varar i cirka två veckor. Tävlingen handlar inte lika mycket om snabbhet som de flesta andra rallyn, utan mer om körskicklighet och navigationskunskaper.

Rallyt har blivit ökänt för att vara en av världen farligaste tävlingar, vilket den fått mycket kritik för. Sedan start har ett sextiotal personer dött i samband med rallyt, 25 av dessa har varit förare som omkommit i singelolyckor, men det har även hänt att förare tappat kontrollen över sitt fordon och kört ut bland publiken. Även två helikopterkrascher har förekommit och i en av dessa omkom rallyts grundare, Thierry Sabine.

Dakarrallyt 2012 går mellan den 1 och 15 januari, från Mar del Plata i Argentina, genom Chile, till Lima i Peru. Totalt är rallyt på 8 391 kilometer för motorcyklar, 8 377 för bilar och 8 336 för lastbilar, varav ungefär hälften är specialsträcka.

RedigeraFler nyheterLäs mer ►