Dakarrallyt

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
För andra betydelser, se Dakar (olika betydelser).

Dakarrallyt, ursprungligen kallat Paris–Dakar-rallyt, är ett årligt terrängrally för bilar, lastbilar, motorcyklar och fyrhjulingar. Rallyt startades av fransmannen Thierry Sabine 1978 och gick ursprungligen från Paris till Dakar. Sträckan har dock varierat genom åren och mellan 2009 och 2019 ägde tävlingarna rum i Sydamerika. 2020 kördes tävlingen i Saudiarabien där även 2021 års upplaga planeras att genomföras.[1] Huvuddelen av sträckorna går utanför vanliga vägar, över sanddyner och liknande. Detta gör rallyt mycket krävande för såväl fordon som förare och endast ett fåtal lyckas fullfölja hela rallyt, som varar i cirka två veckor. Tävlingen handlar inte lika mycket om snabbhet som de flesta andra rallyn, utan mer om uthållighet och orienteringskunskaper. Rallyt arrangeras av Amaury Sport Organisation.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Thierry Sabine under Dakarrallyt den 4 januari 1986. Tio dagar senare omkom han i en helikopterolycka i Mali.

Under år 1977 deltog fransmannen Thierry Sabine i ett rally mellan Abidjan i Elfenbenskusten och Nice i Frankrike. Han körde dock vilse mitt ute i den libyska öknen på sin motorcykel, men blev räddad och kunde återvända till Frankrike. Sabine blev mycket fascinerad av landskapet i den afrikanska öknen och ville dela med sig av upplevelsen till så många som möjligt. Han skapade då ett rally, kallat Paris-Dakar-rallyt, vilket skulle gå från Frankrikes huvudstad Paris, ned genom Algeriet och Agadez i Niger, för att slutligen gå i mål i Dakar, Senegals huvudstad.[2] Det första rallyt kördes under årsskiftet 1978/1979 och det blev fransk seger i både bil- och motorcykelklassen. Sträckan har sedan varierat genom åren, men fokus har koncentrerats till Afrikaregionen, fram till år 2007. Oroligheter i länder rallyt korsat har vid ett flertal tillfällen varit ett stort problem för arrangörerna. Bland annat har sträckor ställts in eller bytts ut efter hot om terroristattacker, kidnappningar, plundringar samt vid ett tillfälle också minfält.

Den 4 januari 2008 meddelades det att årets tävling, som skulle hållits 5-20 januari 2008, ställdes in på grund av terroristhot i Mauretanien. Några dagar senare kom ett besked om att det fanns planer på att anordna tävlingen i Ungern och Rumänien i maj 2008. Dakarrallyt 2008 ställdes dock in och i stället startade Centraleuropeiska rallyt och Dakarserien. Dakarrallyt hade hållits utan avbrott varje år sedan 1979, men det hade regelbundet lagts fram krav på att ställa in det på grund av säkerhetsrisk och den fara snabbgående fordon utgör för lokalbefolkningarna, men 2008 var första gången kraven gick igenom.[3]

2009 kördes den 31:a upplagan av Dakarrallyt och den första som inte gick genom Afrika. Rallyt hade istället flyttats till Sydamerika, med länderna Argentina och Chile.[4]. Tävlingen har därefter gått Sydamerika till och med 2019. 2020 gick tävlingen i Saudiarabien.

Utöver kända rallyförare, som exempelvis Colin McRae, Carlos Sainz och Ari Vatanen, har Dakarrallyt även uppmärksammats efter att flera andra kända personer deltagit i rallyt, bland annat störtloppsåkarna Luc Alphand och Bernhard Russi, affärsmannen Mark Thatcher, Albert II av Monaco och Caroline av Hannover.[2]

Svenskar i rallyt[redigera | redigera wikitext]

Ett flertal svenska förare har deltagit i rallyt genom åren med varierande framgång. Två svenskar har vunnit rallyt, dels föraren Freddy Kottulinsky (1980) och dels kartläsaren Bruno Berglund (1989–1991). Sverige har gjort sig ett namn då flera av de svenska deltagarna som ställt upp i rallyt varit kvinnor. Mest känd är kartläsaren Tina Thörner till den legendariska rallyföraren Colin McRae 2004 och 2005. 2006 kom hon tvåa tillsammans med Nasser Al-Attiyah. 1999/2000 ställde hon upp i rallyt tillsammans med den tyska föraren Jutta Kleinschmidt som slutade på en uppmärksammad tredje plats i rallyt. Andra förare som deltagit är Olle Ohlsson (som fullföljde rallyt och blev förste svensk på motorcykel), Marie Hessel (första skandinaviska kvinna att starta i MC-klassen), Annie Seel, Maria Sandell, P-G Lundmark, Björn Jansson, Lukas Lundin, Thomas Berglund, Henrik Rahm, Ronnie Bodinger, Mikael Berglund och Anders Berglund.

Första gången ett helsvenskt stall ställde upp i bilklassen var 2002 då teamet Håkan Roos och Carl Rosenblad startade med en Toyota. [5]

Redan 1983 vann[6] Hasse Henriksson, Sture Bernhardsson (co-driver) och John Granäng (mekaniker) lastbilsklassen under 10 ton med en Volvo C303 och startnummer 331[7]. Totalsegrare i lastbilsklassen var en MB. Ytterligare en Volvo C303 (startnr. 330) med Börje Roswall, Carl Johan Almqvist (co-driver) och Ingemar Österberg (mekaniker) startade 1983[8]. Denna bil bröt dock under den algeriska delsträckan.

Fordon och tävlingsklasser[redigera | redigera wikitext]

Dakarrallyt kan delas in i tre olika huvudgrupper, motorcykelklassen- (vilket också inkluderar fyrhjulingar), bilklassen- (allt från buggybyggen till SUV-jeepar) samt lastbilsklass.

Motorcykel[redigera | redigera wikitext]

Motorcykelklassen består av tre tävlingsgrupper. I grupp 1, Marathon, tävlar deltagare med motorcyklar som nästan är helt i originalskick med undantag för större bränsletankar, stötdämpare som passar terrängen och så vidare.[9] Grupp 2 består av ” Super-produktionscyklar” som är betydligt mer modifierade än grupp 1, oftast fabrikstillverkade speciellt för ökenrally[9] och grupp 3 består enbart av fyrhjulingar. Cylindervolymen ligger på runt 500 cc.[9] Vanligaste motorcyklar som tävlat i rallyt är Honda, KTM, Yamaha, BMW, Husaberg och Husqvarna Motorcycles. Från och med 2012 är motorcyklarna begränsade till 450 cc.[10]

Bilklass—T1, T2 och öppen[redigera | redigera wikitext]

Bilklassen är för fordon som väger mindre än 3500 kg. I grupp T1 tävlar cross country-fordon som SUV-jeepar med viss modifiering och i T2 tävlar fabrikstillverkade fordon helt anpassade efter ökenrally.[11] Den öppna klassen är för specialbyggda bilar, så kallat SCORE International, där till exempel Trophy Truck får delta.[11] Länge var det mest europeiska bilar som tävlade som Renault 4, Land Rover, Range Rover, Mercedes-Benz G, Volkswagen Iltis och Steyr-Puch Pinzgauer, samt japanska tillverkare som Toyota Land Cruiser och Mitsubishi Pajero/Montero. Mitsubishi Pajero/Montero är den bil som vunnit tävlingen flest gånger och vann tävlingen varje år mellan 2001 och 2007.

Allt eftersom rallyts popularitet ökat har fler nya bilmärken introducerats i tävlingen som till exempel Mitsubishi Pajero/Montero, the Volkswagen Race Touareg, the Bowler Wildcat 200, Mercedes Benz M, BMW X5, BMW X3, Hummer H1, Hummer H3, Nissan Navara och Volvo XC90. Andra fordonstillverkare och sällsynta bilmärken i ökenrally som har deltagit efter omfattande ombyggnader av sina bilar är Rolls-Royce, Citroën, Peugeot (405 T16 och 205 T16) samt Porsche. Även flera hemmabyggda fordon har deltagit i rallyt. Mest känd är fransmannen och dakar-veteranen Jean-Louis Schlessers ”sand byggy” som han varit mycket framgångsrik med och även vunnit två Dakarrallyn med.

Lastbilsklass—T4 och T5[redigera | redigera wikitext]

Vladimir Chagin, "The Tsar of Dakar", är den mest framgångsrika lastbilsföraren i Dakar.

Till lastbilsklassen räknas fordon som väger mer än 3500 kg och delas in i två huvudkategorier. T4 är för de tävlande lastbilarna medan T5 är riktad till de tävlandes servicelastbilar som följer de olika fordonen under rallyts gång. T4.1 är lastbilar som nästan helt är i originalskick och T4.2 är modifierade lastbilar.[12]

Flera olika lastbilstillverkare har deltagit I rallyt, bland annat Tatra, LIAZ, Kamaz, Hino, MAN, DAF, Mercedes-Benz, Unimog, Renault Kerax, Scania, Iveco och GINAF.

Kritik[redigera | redigera wikitext]

Mali har blivit ökänt för att vara en av världens farligaste länder, vilket den fått mycket kritik för. Sedan start har ett sextiotal personer dött i samband med rallyt, 25 av dessa har varit förare som dött i singelolyckor, men det har även hänt att förare tappat kontrollen över sitt fordon och kört ut bland publiken. Även två helikopterkrascher har förekommit och i en av dessa omkom rallyts grundare, Thierry Sabine.

Arrangörer har tagit hårt på kritiken och har infört flera åtgärder för att hålla ned hastigheterna för de tävlande. I vissa byar har bland annat dolda hastighetskontroller införts där strafftid lagt till de tävlande som kört för snabbt.[13] Annat är att försvåra orienteringen så att deltagarna måste koncentrera sig mer på att orientera rätt istället för att vinna på hastighet. Fordonen har även utrustats med varningslampor som lyser när de deltagande kommer nära varandra, för att undvika kollisioner.

Sedan 2012 års upplaga har förarna i motorcykelklassen förbjudits köra med motorer större än 450 kubik.[10] Detta införande har varit kontroversiellt, eftersom flera deltagare själva menar att det inte är till deras fördel.

Segrare[redigera | redigera wikitext]

Bil, motorcykel och lastbil[redigera | redigera wikitext]

År Sträcka Bil Motorcykel Lastbil
Förare
Co-driver (Kartläsare)
Bil Förare Motorcykel Förare
Co-drivers (Kartläsare)
Lastbil
2022
2021 JeddahHa'il Frankrike Stéphane Peterhansel
Frankrike Édouard Boulanger
Mini John Cooper Works Buggy Argentina Kevin Benavides Honda CRF 450 Rally Ryssland Dmitry Sotnikov
Ryssland Ruslan Amkhmadeev
Ryssland Ilgiz Akhmetzianov
Kamaz 43509
2020 JeddahRiyadhQiddiya Spanien Carlos Sainz
Spanien Lucas Cruz
Mini John Cooper Works Buggy USA Ricky Brabec Honda CRF 450 Rally Ryssland Andrey Karginov
Ryssland Andrey Mokeev
Ryssland Igor Leonov
Kamaz 43509
2019 LimaLima Qatar Nasser Al-Attiyah
Frankrike Matthieu Baumel
Toyota Hilux Dakar Australien Toby Price Österrike KTM 450 Rally Ryssland Eduard Nikolaev
Ryssland Evgeny Yakovlev
Ryssland Vladimir Rybakov
Kamaz 43509
2018 LimaLa PazCórdoba Spanien Carlos Sainz
Spanien Lucas Cruz
Peugeot 3008 DKR Maxi Österrike Matthias Walkner Österrike KTM 450 Rally Ryssland Eduard Nikolaev
Ryssland Evgeny Yakovlev
Ryssland Vladimir Rybakov
Kamaz 4326-9
2017 AsunciónLa PazBuenos Aires Frankrike Stéphane Peterhansel
Frankrike Jean-Paul Cottret
Peugeot 3008 DKR Storbritannien Sam Sunderland Österrike KTM 450 Rally Ryssland Eduard Nikolaev
Ryssland Evgeny Yakovlev
Ryssland Vladimir Rybakov
Kamaz 4326-9
2016 Buenos AiresSalta-Rosario Frankrike Stéphane Peterhansel
Frankrike Jean-Paul Cottret
Peugeot 2008 DKR Australien Toby Price Österrike KTM 450 Rally Nederländerna Gerard de Rooy
Spanien Moi Torrallardona
Polen Darek Rodewald
Iveco PowerStar
2015 Buenos AiresIquique-Buenos Aires Qatar Nasser Al-Attiyah
Frankrike Matthieu Baumel
Tyskland Mini All4 Racing Spanien Marc Coma Österrike KTM 450 Rally Ryssland Ayrat Mardeev
Ryssland Aydar Belyaev
Ryssland Dmitriy Svistunov
Kamaz 4326-9
2014 Rosario-SaltaValparaíso Spanien Nani Roma
Frankrike Michel Périn
Tyskland Mini All4 Racing Spanien Marc Coma Österrike KTM 450 Rally Ryssland Andrey Karginov
Ryssland Andrey Mokeev
Ryssland Igor Devyatkin
Kamaz 4326-9
2013 LimaTucumánSantiago Flag of France.svg Stéphane Peterhansel
Flag of France.svg Jean-Paul Cottret
Flag of Germany.svg Mini All4 Racing Flag of France.svg Cyril Despres Flag of Austria.svg KTM 450 Rally Ryssland Eduard Nikolaev
Ryssland Sergey Savostin
Ryssland Vladimir Rybakov
Kamaz 4326-9
2012 Mar del PlataAricaLima Flag of France.svg Stéphane Peterhansel
Flag of France.svg Jean-Paul Cottret
Flag of Germany.svg Mini All4 Racing Flag of France.svg Cyril Despres Flag of Austria.svg KTM 450 Rally Nederländerna Gerard de Rooy
Belgien Tom Colsoul
Polen Darek Rodewald
Iveco PowerStar
2011 Buenos AiresAricaBuenos Aires Flag of Qatar.svg Nasser Al-Attiyah
Flag of Germany.svg Timo Gottschalk
Flag of Germany.svg Volkswagen Touareg Flag of Spain.svg Marc Coma Flag of Austria.svg KTM 450 Rally Ryssland Vladimir Chagin
Ryssland Sergey Savostin
Ryssland Ildar Shaysultanov
Kamaz 4326-9
2010 Buenos AiresAntofagastaBuenos Aires Flag of Spain.svg Carlos Sainz
Flag of Spain.svg Lucas Cruz
Flag of Germany.svg Volkswagen Touareg Flag of France.svg Cyril Despres Flag of Austria.svg KTM 690 Rally Ryssland Vladimir Chagin
Ryssland Sergey Savostin
Ryssland Eduard Nikolaev
Kamaz 4326-9
2009 Buenos AiresValparaísoBuenos Aires Flag of South Africa.svg Giniel de Villiers
Flag of Germany.svg Dirk von Zitzewitz
Flag of Germany.svg Volkswagen Touareg Flag of Spain.svg Marc Coma Flag of Austria.svg KTM 690 Rally Ryssland Firdaus Kabirov
Ryssland Aydar Belyaev
Ryssland Andrey Mokeev
Kamaz 4326-9
2008 inställt
2007 LissabonDakar Flag of France.svg Stéphane Peterhansel
Flag of France.svg Jean-Paul Cottret
Flag of Japan.svg Mitsubishi Pajero Flag of France.svg Cyril Despres Flag of Austria.svg KTM 690 Rally Nederländerna Hans Stacey
Belgien Charly Gotlib
Nederländerna Bernard der Kinderen
MAN TGA
2006 LissabonDakar Flag of France.svg Luc Alphand
Flag of France.svg Gilles Picard
Flag of Japan.svg Mitsubishi Pajero Flag of Spain.svg Marc Coma Flag of Austria.svg KTM LC4 660R Ryssland Vladimir Chagin
Ryssland Semen Yakubov
Ryssland Sergey Savostin
Kamaz 4911
2005 BarcelonaDakar Flag of France.svg Stéphane Peterhansel
Flag of France.svg Jean-Paul Cottret
Flag of Japan.svg Mitsubishi Pajero Flag of France.svg Cyril Despres Flag of Austria.svg KTM LC4 660R Ryssland Firdaus Kabirov
Ryssland Aydar Belyaev
Ryssland Andrey Mokeev
Kamaz 4911
2004 Clermont-FerrandDakar Flag of France.svg Stéphane Peterhansel
Flag of France.svg Jean-Paul Cottret
Flag of Japan.svg Mitsubishi Pajero Flag of Spain.svg Nani Roma Flag of Austria.svg KTM LC4 660R Ryssland Vladimir Chagin
Ryssland Semen Yakubov
Ryssland Sergey Savostin
Kamaz 4911
2003 MarseilleSharm el-Sheikh Flag of Japan.svg Hiroshi Masuoka
Flag of Germany.svg Andreas Schulz
Flag of Japan.svg Mitsubishi Pajero Flag of France.svg Richard Sainct Flag of Austria.svg KTM LC4 660R Ryssland Vladimir Chagin
Ryssland Semen Yakubov
Ryssland Sergey Savostin
Kamaz 4911
2002 ArrasMadridDakar Flag of Japan.svg Hiroshi Masuoka
Flag of France.svg Pascal Maimon
Flag of Japan.svg Mitsubishi Pajero Flag of Italy.svg Fabrizio Meoni Flag of Austria.svg KTM LC8 950R Ryssland Vladimir Chagin
Ryssland Semen Yakubov
Ryssland Sergey Savostin
Kamaz 49256
2001 ParisDakar Flag of Germany.svg Jutta Kleinschmidt
Flag of Germany.svg Andreas Schulz
Flag of Japan.svg Mitsubishi Pajero Flag of Italy.svg Fabrizio Meoni Flag of Austria.svg KTM LC4 660R Tjeckien Karel Loprais
Tjeckien Josef Kalina
Tjeckien Petr Hamerla
Tatra 815
2000 DakarKairo Flag of France.svg Jean-Louis Schlesser
Flag of Andorra.svg Henri Magne
Flag of France.svg Schlesser-Renault Buggy Flag of France.svg Richard Sainct Flag of Germany.svg BMW F650RR Ryssland Vladimir Chagin
Ryssland Semen Yakubov
Ryssland Sergey Savostin
Kamaz 49252
1999 GranadaDakar Flag of France.svg Jean-Louis Schlesser
Flag of France.svg Philippe Monnet
Flag of France.svg Schlesser-Renault Buggy Flag of France.svg Richard Sainct Flag of Germany.svg BMW F650RR Tjeckien Karel Loprais
Tjeckien Radomir Stachura
Tjeckien Josef Kalina
Tatra 815
1998 ParisGranadaDakar Flag of France.svg Jean-Pierre Fontenay
Flag of France.svg Gilles Picard
Flag of Japan.svg Mitsubishi Pajero Flag of France.svg Stéphane Peterhansel Flag of Japan.svg Yamaha YZE850T Tjeckien Karel Loprais
Tjeckien Radomir Stachura
Tjeckien Jan Cermak
Tatra 815
1997 DakarAgadezDakar Flag of Japan.svg Kenjiro Shinozuka
Flag of Andorra.svg Henri Magne
Flag of Japan.svg Mitsubishi Pajero Flag of France.svg Stéphane Peterhansel Flag of Japan.svg Yamaha YZE850T Österrike Peter Reif
Österrike Johann Deinhofer
Hino Ranger
1996 GranadaDakar Flag of France.svg Pierre Lartigue
Flag of France.svg Michel Périn
Flag of France.svg Citroën ZX Flag of Italy.svg Edi Orioli Flag of Japan.svg Yamaha YZE850T Ryssland Viktor Moskovskikh
Ryssland Anatoli Kouzmine
Ryssland Nail Bagavetdinov
Kamaz 49252
1995 GranadaDakar Flag of France.svg Pierre Lartigue
Flag of France.svg Michel Périn
Flag of France.svg Citroën ZX Flag of France.svg Stéphane Peterhansel Flag of Japan.svg Yamaha YZE850T Tjeckien Karel Loprais
Tjeckien Radomir Stachura
Tjeckien Tomas Tomecek
Tatra 815
1994 ParisDakarParis Flag of France.svg Pierre Lartigue
Flag of France.svg Michel Périn
Flag of France.svg Citroën ZX Flag of Italy.svg Edi Orioli Flag of Italy.svg Cagiva Elefant 900 Tjeckien Karel Loprais
Tjeckien Radomir Stachura
Tjeckien Josef Kalina
Tatra 815
1993 ParisDakar Flag of France.svg Bruno Saby
Flag of France.svg Dominique Seriyes
Flag of Japan.svg Mitsubishi Pajero Flag of France.svg Stéphane Peterhansel Flag of Japan.svg Yamaha YZE850T Italien Francesco Perlini
Italien Giorgio Albiero
Italien Claudio Vinante
Perlini 105F
1992 ParisSirtKapstaden Flag of France.svg Hubert Auriol
Flag of France.svg Philippe Monnet
Flag of Japan.svg Mitsubishi Pajero Flag of France.svg Stéphane Peterhansel Flag of Japan.svg Yamaha YZE850T Italien Francesco Perlini
Italien Giorgio Albiero
Italien Claudio Vinante
Perlini 105F
1991 ParisTripoliDakar Flag of Finland.svg Ari Vatanen
Flag of Sweden.svg Bruno Berglund
Flag of France.svg Citroën ZX Flag of France.svg Stéphane Peterhansel Flag of Japan.svg Yamaha YZE850T Frankrike Jacques Houssat
Frankrike Thierry de Saulieu
Italien Danilo Bottaro
Perlini 105F
1990 ParisTripoliDakar Flag of Finland.svg Ari Vatanen
Flag of Sweden.svg Bruno Berglund
Flag of France.svg Peugeot 405 T16 Flag of Italy.svg Edi Orioli Flag of Italy.svg Cagiva Elefant 900 Italien Giorgio Villa
Italien Giorgio Delfino
Italien Claudio Vinante
Perlini 105F
1989 ParisTunisDakar Flag of Finland.svg Ari Vatanen
Flag of Sweden.svg Bruno Berglund
Flag of France.svg Peugeot 405 T16 Flag of France.svg Gilles Lalay Flag of Japan.svg Honda NXR800V kördes ej
1988 ParisAlgerDakar Flag of Finland.svg Juha Kankkunen
Flag of Finland.svg Juha Piironen
Flag of France.svg Peugeot 405 T16 Flag of Italy.svg Edi Orioli Flag of Japan.svg Honda NXR800V Tjeckoslovakien Karel Loprais
Tjeckien Radomir Stachura
Tjeckien Tomas Muck
Tatra 815
1987 ParisAlgerDakar Flag of Finland.svg Ari Vatanen
Flag of France.svg Bernard Giroux
Flag of France.svg Peugeot 405 T16 Flag of France.svg Cyril Neveu Flag of Japan.svg Honda NXR800V Nederländerna Jan de Rooy
Belgien Yvo Geusens
Nederländerna Theo van de Rijt
DAF TurboTwin II
1986 ParisAlgerDakar Flag of France.svg René Metge
Flag of France.svg Dominique Lemoyne
Flag of Germany.svg Porsche 959 Flag of France.svg Cyril Neveu Flag of Japan.svg Honda NXR800V Italien Giacomo Vismara
Italien Giulio Minelli
Mercedes-Benz U 1300 L
1985 ParisAlgerDakar Flag of France.svg Patrick Zaniroli
Flag of France.svg Jean Da Silva
Flag of Japan.svg Mitsubishi Pajero Flag of Belgium (civil).svg Gaston Rahier Flag of Germany.svg BMW GS980R Tyskland Karl-Friedrich Capito
Tyskland Jost Capito
Tyskland Klaus Schweikarl
Mercedes-Benz 1936 AK
1984 ParisAlgerDakar Flag of France.svg René Metge
Flag of France.svg Dominique Lemoyne
Flag of Germany.svg Porsche 911 Flag of Belgium (civil).svg Gaston Rahier Flag of Germany.svg BMW GS980R Frankrike Pierre Laleu
Frankrike Daniel Durce
Frankrike Patrick Venturini
Mercedes-Benz 1936 AK
1983 ParisAlgerDakar Flag of Belgium (civil).svg Jacky Ickx
Flag of France.svg Claude Brasseur
Flag of Germany.svg Mercedes 280 G Flag of France.svg Hubert Auriol Flag of Germany.svg BMW GS980R Frankrike Georges Groine
Frankrike Thierry de Saulieu
Frankrike Bernard Malferiol
Mercedes-Benz 1936 AK
1982 ParisAlgerDakar Flag of France.svg Claude Marreau
Flag of France.svg Bernard Marreau
Flag of France.svg Renault 20 Flag of France.svg Cyril Neveu Flag of Japan.svg Honda XR550 Frankrike Georges Groine
Frankrike Thierry de Saulieu
Frankrike Bernard Malferiol
Mercedes-Benz U 1700 L
1981 ParisDakar Flag of France.svg René Metge
Flag of France.svg Bernard Giroux
Flag of the United Kingdom (3-5).svg Range Rover Flag of France.svg Hubert Auriol Flag of Germany.svg BMW GS800R Frankrike Adrien Villette
Frankrike Henri Gabrelle
Frankrike Alain Voillereau
ALM/ACMAT
1980 ParisDakar Flag of Sweden.svg Freddy Kottulinsky
Flag of Germany.svg Gerd Löffelmann
Flag of Germany.svg Volkswagen Iltis Flag of France.svg Cyril Neveu Flag of Japan.svg Yamaha XT500 Algeriet Miloud Ataouat
Algeriet Hadj Daou Boukrif
Algeriet Mahiedine Kaloua
Sonacome M210
1979 ParisDakar Flag of France.svg Alain Génestier
Flag of France.svg Joseph Terbiaut
Flag of the United Kingdom (3-5).svg Range Rover Flag of France.svg Cyril Neveu Flag of Japan.svg Yamaha XT500 Frankrike Jean-François Dunac
Frankrike Jean-Pierre Chapel
Frankrike François Beau
Pinzgauer

Fyrhjuling och UTV[redigera | redigera wikitext]

År Sträcka Fyrhjuling UTV
Förare Fyrhjuling Förare
Co-driver (Kartläsare)
UTV
2021 JeddahHa'il Argentina Manuel Andújar Yamaha Raptor 700 Chile Francisco López Contardo
Chile Juan Pablo Latrach Vinagre
Can-Am
2020 JeddahRiyadhQiddiya Chile Ignacio Casale Yamaha Raptor 700 USA Casey Currie
USA Sean Berriman
Can-Am Maverick
2019 Lima–Lima Argentina Nicolás Cavigliasso Yamaha Raptor 700 Chile Francisco López Contardo
Chile Alvaro Quintanilla
Can-Am
2018 LimaLa PazCórdoba Chile Ignacio Casale Yamaha Raptor 700 Brasilien Reinaldo Varela
Brasilien Gustavo Gugelmin
Can-Am
2017 AsunciónLa PazBuenos Aires Ryssland Sergey Karyakin Yamaha Raptor 700 Brasilien Leandro Torres
Brasilien Lourival Roldan
Polaris RZR 1000 XP
2016 Buenos AiresSaltaRosario Argentina Marcos Patronelli Yamaha Raptor 700 kördes ej
2015 Buenos AiresIquique–Buenos Aires Polen Rafał Sonik Yamaha Raptor 700
2014 RosarioSaltaValparaíso Chile Ignacio Casale Yamaha Raptor 700
2013 LimaTucumánSantiago Argentina Marcos Patronelli Yamaha Raptor 700
2012 Mar del PlataArica–Lima Argentina Alejandro Patronelli Yamaha Raptor 700
2011 Buenos Aires–Arica–Buenos Aires Argentina Alejandro Patronelli Yamaha Raptor 700
2010 Buenos Aires–Antofagasta–Buenos Aires Argentina Marcos Patronelli Yamaha Raptor 700
2009 Buenos Aires–Valparaiso–Buenos Aires Tjeckien Josef Macháček Yamaha Raptor 700

Källa:[14]

Lätta prototyper och klassiker[redigera | redigera wikitext]

År Sträcka Lätta prototyper Klassiker
Förare Fordon Förare
Co-driver (Kartläsare)
Fordon
2021 JeddahHa'il Tjeckien Josef Macháček Can-Am Frankrike Marc Douton
Frankrike Emilien Etienne
Sunhill Buggy

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

 1. ^ Bike (30 november 2020). ”Dakarrallyt 2021 i Saudiarabien”. Bike powered by Motorrad. https://www.bike.se/dakar-rallyt/dakarrallyt-2021-i-saudiarabien/. Läst 2 januari 2021. 
 2. ^ [a b] Dakar RETROSPECTIVE 1979-2009 Arkiverad 14 juni 2013 hämtat från the Wayback Machine. - dakar.com 2009
 3. ^ ”Dakar Rally cancelled”. news24.com. 4 januari 2008. Arkiverad från originalet den 8 juni 2008. https://web.archive.org/web/20080608091444/http://www.news24.com/News24/Sport/More_Sport/0%2C%2C2-9-32_2246491%2C00.html. Läst 4 januari 2008. 
 4. ^ ”The 31st edition of the Dakar”. 18 januari 2009. Arkiverad från originalet den 29 september 2011. https://web.archive.org/web/20110929154125/http://www.dakar.com/2009/DAK/LIVE/us/1500/r7_1-film.html. Läst 25 januari 2009. 
 5. ^ Dödsfall, kändisar och svenska vinster - Dakar-rallyt år för år Expressen 1 januari 2006
 6. ^ ”Volvo C303” (på engelska). Wikipedia. 2019-12-17. https://en.wikipedia.org/w/index.php?title=Volvo_C303&oldid=931151463. Läst 15 januari 2020. 
 7. ^ ”Hasse HENRIKSSON / Sture BERNHARDSSON / John GRANäNG - VOLVO C303 n°331 - Paris Dakar 1983”. www.dakardantan.com. http://www.dakardantan.com/paris-dakar-1983/henriksson-bernhardsson-granang,volvo+c303,331.html. Läst 15 januari 2020. 
 8. ^ ”Börje ROSWALL / Carl-johan ALMQVIST / Ingemar ÖSTERBERG - VOLVO C303 n°330 - Paris Dakar 1983”. www.dakardantan.com. http://www.dakardantan.com/paris-dakar-1983/roswall-almqvist-osterberg,volvo+c303,330.html. Läst 15 januari 2020. 
 9. ^ [a b c] Motorcycle Regulations
 10. ^ [a b] Dakar 2012. - eicma.it
 11. ^ [a b] Car Regulations
 12. ^ [1]
 13. ^ Security: still an obsession Arkiverad 27 juli 2011 hämtat från the Wayback Machine. - dakar.com 2008
 14. ^ ”Dakar Retrospective 1979-2009”. dakar.com. Arkiverad från originalet den 14 juni 2013. https://web.archive.org/web/20130614234211/http://www.dakar.com/2011/DAK/presentation/docs/historique-dakar-1979-2009_us.pdf. Läst 12 oktober 2021. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]