Portal:Bilsport/Månadens artikel/2012/mars

Från Wikipedia
Den ej färdigbyggda banan i oktober 2011.
Den ej färdigbyggda banan i oktober 2011.

Circuit of the Americas är en 5,5 kilometer lång racerbana under uppbyggnad i Travis County, Texas, USA. Banan förväntas bli klar under 2012, då den ska hålla USA:s Grand Prix i Formel 1 den 18 november samma år. MotoGP och V8 Supercars förväntas komma till banan från och med 2013.

Det var i mitten av 2010 som förslaget att bygga banan kom. Den ritades av den tyska arkitekten Hermann Tilke, som även är känd för bland annat Sepang International Circuit, Yas Marina Circuit, Istanbul Park och ombyggnaden av Hockenheimring. Circuit of the Americas kommer att bli den första banan i USA som är anpassad helt för Formel 1.

Under en presskonferens den 27 juli 2010 avslöjade den tidigare racerföraren Tavo Hellmund deras planer om all bygga en bana på en ungefär 3,6 kvadratkilometer stor tom yta i sydöstra Travis County i Texas. En stor del av området var tidigare planerat för ett bostadsområde, kallat Wandering Creek. Hellmund berättade även att Red McCombs var den största investeraren i projektet. McCombs ville att banan skulle heta Speed City, men på grund av namnrättigheter, bestämdes det den 12 april 2011 att banan skulle heta just Circuit of the Americas.

ArkivRedigeraLäs mer ►