Portal:Bilsport/Månadens biografi/2012/januari

Från Wikipedia

Nasser Salih Nasser Abdullah Al-Attiyah (arabiska: ناصر صالح ناصر عبد الله العطية), född 21 december 1970 i Doha, är en qatarisk rallyförare och sportskytt. Al-Attiyah har blivit mästare i Production World Rally Championship (2006) och vunnit Dakarrallyt (2011), samt deltagit i fyra olympiska spel i lerduveskytte, med som bäst en fjärdeplats i Aten 2004. Han har även deltagit i asiatiska spelen, med bland annat två lagguld och ett individuellt brons. Al-Attiyah körde också tävlingshelgen på Losail International Circuit i Speedcar Series under säsongen 2008/2009.

Al-Attiyah har deltagit i Dakarrallyt sedan 2004, med undantag från 2008, då rallyt ställdes in på grund av terroristhot i Mauretanien. År 2009 körde han en Volkswagen Touareg med Timo Gottschalk som co-driver och tog fyra sträcksegrar, samt var mycket nära att vinna hela rallyt. Han fick dock se sig slagen av teamkamraten Carlos Sainz, som vann med en marginal på endast två minuter och tolv sekunder, den minsta segermarginalen i Dakarrallyts historia. Al-Attiyah gav sig inte, utan kom tillbaka i samma bil och med samma co-driver 2011. Den här gången var det hans tur och han blev således den första arab att någonsin vinna rallyt. Han tog återigen fyra sträcksegrar och den totala segermarginalen blev på knappt femtio minuter före den andra Volkswagenföraren, Giniel de Villiers, och en timme och tjugo minuter före Sainz.

Volkswagen valde att dra sig ur Dakarrallyt efter 2011, men Al-Attiyah ville fortsätta. Han ville köra en bil som var så olik den han vann med det föregående året, för att få så stor utmaning som möjligt. Det blev då en Hummer H3, samma modell som Robby Gordon kör.

ArkivRedigeraLäs mer ►