Hoppa till innehållet

Portal:Elektronik/Intro

Från Wikipedia
Varning för fjärrstartande utrustning
Varning för fjärrstartande utrustning

Elektronik är ett område inom elektroteknik och består av studiet och användandet av elektriska kretsar som innefattar aktiva (förstärkande) komponenter, såsom radiorör och transistorer. Alla tillämpningar av elektronik involverar överförandet av antingen information eller kraft.

Konsumentelektronik är elektroniska apparater avsedda för dagligt bruk av allmänheten. Konsumentelektronik får vanligtvis tillämpningar inom underhållning, kommunikation och Kontorsproduktivitet. Konsumentelektronikens tillverkning är i särskilt hög grad koncentrerad till fjärran östern.

Elektronik domineras främst av mikroelektronikintegrerade kretsar snarare än av diskreta komponenter, vilket utmärks av ständigt ökande koncentration av transistorer per ytenhet enligt Moores lag, och därmed ständigt fallande priser. Detta drivs av framsteg av tillverkningsprocesser för halvledare och av mjukvaruutvecklarnas och marknadens förväntningar om fortsatt prestandaförbättring av datorers hårdvara, kommunikationsteknik, med mera. Analog elektronik har i allt högre grad ersatts av digital elektronik. Fast kopplade elektroniska kretsar ersätts successivt av en kombination av hårdvara och hårdvarunära programmering, exempelvis inbäddade datorsystem och programmerbar elektronik.