Hoppa till innehållet

Portal:Elektronik

Från Wikipedia
Denna sida är museimärkt och hålls inte längre uppdaterad. Den behålls främst av historiska skäl.
Se eventuellt diskussionssidan för mer information.


Elektronikportalen
Portalen för artiklar om elektronik
Varning för fjärrstartande utrustning
Varning för fjärrstartande utrustning

Elektronik är ett område inom elektroteknik och består av studiet och användandet av elektriska kretsar som innefattar aktiva (förstärkande) komponenter, såsom radiorör och transistorer. Alla tillämpningar av elektronik involverar överförandet av antingen information eller kraft.

Konsumentelektronik är elektroniska apparater avsedda för dagligt bruk av allmänheten. Konsumentelektronik får vanligtvis tillämpningar inom underhållning, kommunikation och Kontorsproduktivitet. Konsumentelektronikens tillverkning är i särskilt hög grad koncentrerad till fjärran östern.

Elektronik domineras främst av mikroelektronikintegrerade kretsar snarare än av diskreta komponenter, vilket utmärks av ständigt ökande koncentration av transistorer per ytenhet enligt Moores lag, och därmed ständigt fallande priser. Detta drivs av framsteg av tillverkningsprocesser för halvledare och av mjukvaruutvecklarnas och marknadens förväntningar om fortsatt prestandaförbättring av datorers hårdvara, kommunikationsteknik, med mera. Analog elektronik har i allt högre grad ersatts av digital elektronik. Fast kopplade elektroniska kretsar ersätts successivt av en kombination av hårdvara och hårdvarunära programmering, exempelvis inbäddade datorsystem och programmerbar elektronik.

Utvald artikel
Diskreta transistorer av olika typer och storlekar

Transistor är en halvledarkomponent som används som signalförstärkare, strömbrytare, spänningsreglerare, signalmodulering men även andra applikationer förekommer. Den fungerar som en varierbar "ventil" som styr en utspänning eller utström baserat på en inspänning eller inström. Transistorer tillverkas som diskreta komponenter eller som delar av integrerade kretsar.

Utvald biografi
Jack St. Clair Kilby, född 8 november 1923 i Jefferson City, Missouri, död 20 juni 2005 i Dallas, Texas, var en amerikansk fysiker och mottagare av Nobelpriset i fysik år 2000. Han tilldelades priset för sin "del i uppfinningen av den integrerade kretsen". Han tilldelades halva prissumman. Den andra halvan delades av tysken Herbert Kroemer och ryssen Zjores Alfjorov.
Viktiga artiklar
Ohms lagImpedansElektromagnetisk induktionMönsterkortIntegrerad kretsElektriska svängningskretsarSpoleKondensatorKvartsoscillatorTransformatorBipolär transistorMultimeterOscilloskopKicad
Utmärkta artiklar
Symbolen för utmärkta artiklar
Symbolen för utmärkta artiklar

tomt

Bra artiklar
Symbolen för läsvärda artiklar
Symbolen för läsvärda artiklar

Marksänd digital-TV i SverigeÖvervakningssystem vid seismisk aktivitet

Kategorier
Elektronik
Elektronikbilden

Lysdioder (LED) är dioder som emitterar inkoherent monokromatiskt ljus vid en elektriskt framåtriktad spänning.

Jämfört med glödlampor har lysdioder längre livslängd, mindre storlek och högre verkningsgrad men är känsligare för överspänningar. Dioder kräver likström.

Commons har fler bilder relaterade till Elektronik

Citat
"Nikola Tesla är den sanna okända profeten i den elektroniska eran; förutan denne skulle radio, tändningssystem, telefon, generering av växelströmskraft och överföring, radio och television allt skulle varit omöjligt." - Ben Johnston i "Introduktionen" till mina uppfinningar : Självbiografin om Nikola Tesla (1983).
Projekt på Wikipedia inom elektronik
Datavetenskap •

Datasystem • Telekom •  fler projekt...

Önskelistan
I denna önskelista kan du lägga förslag på sidor som du tycker bör finnas men som du själv (för stunden) inte har något eget material till. Den artikel du föreslår kommer att bli en röd länk. Lägg gärna in en interwikilänk till en artikel i Wikipedia på något annat språk, om en sådan finns, och en kort förklaring. Då kan den som ska skapa artikeln lättare få inspiration och förstå exakt vilken person eller företeelse som önskas.

När sedan någon har skrivit en artikel med det föreslagna namnet blir det en blå länk. Om du ser att länken till en önskad artikel har blivit blå, alltså att någon skapat den, (men den inte är omnämnd som "nu omdirigering") får du gärna redigera bort denna länk från önskelistan. Kontrollera att artikeln är den som det var tänkt (ett namn kan syfta på olika företeelser), att den har placerats i en relevant kategori, inte är en omdirigeringssida till en annan artikel och inte bara är en knappt påbörjad artikel (substub).


Utvald design

Diagram av en krets med fyra transistorer som driver en unipolär stegmotor.


Portaler