Hoppa till innehållet

Portal:Sundbyberg/Historia

Från Wikipedia
Sundbybergs kommunvapen fastställdes 1928. Det anspelar på den elektriska och mekaniska industri, som tidigt präglade Stockholmsförorten.

Sundbyberg växte fram vid slutet av 1800-talet som en förstad till Stockholm längs järnvägslinjen Mälarbanan. Sundbybergs kommun bildades 1971 och är Sveriges till ytan minsta. Kommunen kallar sig Sundbybergs stad enligt ett beslut i kommunfullmäktige. Populärt kallas Sundbyberg för Sumpan. Till de främsta sevärdheterna i Sundbyberg hör skulpturparken Marabouparken. Den utsågs till Sveriges vackraste park 2008.

Duvbo[redigera | redigera wikitext]

Brandstationen "Spruthuset" i Duvbo.

Duvbo kom till som en förstad till Stockholm längs Västeråsbanan. Initiativtagaren Carl Alm drev företaget AB Hem på landet. Med finansiellt stöd av LM Ericsson och Separator förvärvade bolaget Dufvebols gård. Egendomen styckades i 325 tomter på vardera mellan 1 000 och 1 200 kvadratmeter. Försäljningen av tomter inleddes sommaren 1899 och med tiden utvecklades Duvbo till ett levande samhälle med egen hållplats på Västeråsbanan , speceriaffärer, skola och kyrka.

Läs mer om Duvbo här.