Portaldiskussion:Film

Sidans innehåll stöds inte på andra språk.
Från Wikipedia

Två funderingar:[redigera wikitext]

1. Hur gör man en kategori? Jag tänkte att en kategori "svenska regissörer" borde kunna finnas på wikipedia. Utifrån en sådan skulle jag vilja börja skapa filmartiklar, koncentrerat på en regissör i taget.

Vad är det för skillnad på en vanlig lista på en enda sida och en kategori egentligen? Som jag har förstått det är kategorier bara krångligare därför att man först måste klicka på kategorins namn och sedan på var och en av artiklarna som ingår. När alla artiklar står i en lista i en vanlig artikel når man dem direkt. Om "svenska regissörer" skapas, ska det då vara i form av en lista eller en kategori?

2. Vem har valt vilka data som ingår i filmrutan? Personligen tycker jag att om land finns med borde språk finnas med. Om bara den ena ska finnas tycker jag språk är bättre, det säger betydligt mer om filmen än land.

Dessutom tycker jag att de rent affärsmässiga uppgifterna om producent och filmbolag är relativt ointressanta jämfört med språk och speltid som inte finns med. Vad tycker ni andra? Galterix 5 september 2004 kl.21.29 (CEST)

Det enda du behöver göra för att skapa en kategori är att skriva t.ex. [[Kategori:Svenska filmregissörer]] längst ned i artikeln därefter när du har sparat klickar du på den röda länken som skapats ifall kategorin inte fanns innan, voila! ny kategori.

Vad gäller speltid och språk i filmer är det bara att lägga till dem i mallen.//softssa 5 september 2004 kl.21.38 (CEST)

Det här skrev jag när en viss person klagade på relevansen med Lista över datorspel.

Den här listan behövs för att för Wikipedias användare skall veta att det finns spel som väntar på att nån ska skriva nåt om dem, det vill säga även om du tog tag i detta problem genom att skriva om vartenda spel i listan skulle det i slutändan ändå hämma Wikipedias tillväxt genom att man inte längre kan skriva in spel som det saknas en artikel om, alltså en specifik Wikipedia:Önskelista för just datorspel. (Men å andra sidan kan du ju skapa en önskelista för just datorspel, om du har lust!)

Av samma orsak finns det fortfarande Lista över filmer, Lista över ismer, Lista över sjukdomar.

Hursomhelst kan listor även redigeras på ett mer mångsidigt sätt, se t.ex. Lista över litteraturår, som kategorier i dagsläget inte klarar av.//softssa 12 augusti 2004 kl.10.21 (CEST)

//softssa //softssa 5 september 2004 kl.21.42 (CEST)

Det är jag som "valt" fälten i faktaruta. Det var dock bara ett utkast och tillägg är mycket välkomna. Ska lägga till de fält du förslog nu :-) MVH Väsk 5 september 2004 kl.21.44 (CEST)
Vid närmare eftertanke tycker jag inte längre att speltid är särskilt viktigt att ha med i filmfaktarutan. En hel del filmer finns dessutom i olika versioner med olika speltid och då är det ibland svårt att avgöra vilka man ska välja. Min åsikt är också att posterna står i en konstig ordning. Om jag fick välja skulle filmfaktarutan innehålla följande, i ordning uppifrån och ner: Titel, Originaltitel, År, Regi, Manus, Musik, Skådespelare, Land, Språk. Jag anser att Genre i sig oftast inte säger särskilt mycket om man inte kombinerar med informationsposter om tema, ton/stil, utspelande-plats(?), utspelande-tid (vad heter det egentligen??) eller liknande som de gör på allmovie.com. Om genre ändå måste vara med skulle jag valt att ha den längst ner under land och språk. Detta är bara vad jag tycker och hur jag hade valt att utforma filmrutan om jag fick välja. Jag förstår naturligtvis att alla kanske inte tycker likadant. Galterix 6 september 2004 kl.00.37 (CEST)

Hoppsan, nu upptäckte jag nyss att det redan finns en kategori som heter "Svenska regissörer". Är det ändå OK om jag skapar en "Svenska filmregissörer", så kan väl de andra antingen vara kvar i den kategorin eller flyttas till en ny "Svenska teaterregissörer" eller nåt. Galterix 5 september 2004 kl.22.13 (CEST)

Eller också kanske det är bättre att göra två såna där underkategorier för film resp teater, vilket jag dock inte lärt mig hur man gör. Hjälp mig ni som kan. Galterix 5 september 2004 kl.22.16 (CEST)

Om kursivering[redigera wikitext]

Brukar inte filmer skivas med kursivering på Wikipedia? // Sander 13 september 2004 kl.18.19 (CEST)

Ärligt talat så finns det betydligt fler utan kursivering. (Var finns denna regel förresten?!) Därför förslår jag att regeln avskaffas. Kursivering försvårar läsbarneten, anser jag.//softssa 13 september 2004 kl.18.28 (CEST)
Böcker, målningar, pjäser och konstnärliga verk skriver jag kursiverat för att framhäva att det är ett namn det rör sig om. Om det försvårar läsbarheten är väl en fråga om inställningarna i användarens webbläsare eller datorskärm. Thuresson 13 september 2004 kl.18.36 (CEST)
Tvärtom ökar läsbarheten om film- och boktitlar samt rollnamn och liknande kursiveras då man tydligt ser vad som är fiktion och inte. Dock är det viktigare i en löpande text än i en lista eller en sida där i stor sett allt är titlar. Om kursivering står bl.a här: Wikipedia:Nybörjarkurs (formattering)#Wikispråket. Detta är ngt som verkligen inte bör avskaffas, utan tvärtom hörsammas. / Elinnea 13 september 2004 kl.18.47 (CEST)
Dock är det viktigare i en löpande text än i en lista eller en sida där i stor sett allt är titlar., det var ju det jag menade, regeln får ju ha undantag speciellt om det gynnar läsbarheten.//softssa 13 september 2004 kl.19.15 (CEST)

Hör verkligen denna sida hemma på Wikipedia? Wikipedia är ju ingen nyhetstjänst, så denna sida kanske borde finnas på Wikinews istället. --Petter 3 augusti 2005 kl.13.07 (CEST)

Jag har gjort en ny filmportal, den gamla var mest lång lista på kommande filmer. Instruktionerna sparade jag precis som innan längst ner. TV-tablån var det enda jag inte sparade, se ovan. --Petter 12 augusti 2005 kl.20.32 (CEST)

Efter ett års tid är det exakt samma information: samma lista på regissörer, samma lästips om "Snake Eyes" och lista på filmklichéer. Ärligt talat så är filmportalen ganska värdelös. Finns det någon anledning att inte radera hela portalen? Thuresson 15 augusti 2006 kl. 18.41 (CEST)[svara]
Det finns inget som säger att portaler måste uppdateras regelbundet. Portalernas uppgift är inte att tillhandahålla nyheter inom ämnesområdet, utan att ge olika ingångsvägar till artiklar inom det. Att en portal sett likadan ut ett år behöver inte vara något negativt, men visst ser det trist ut att t.ex. "Månadens film" är rödlänkad. --Petter  16 augusti 2006 kl. 00.01 (CEST)[svara]
Det finns en artikel som på ett bättre sätt kan vara en startpunkt för den filmintresserade, artikeln film. Thuresson 16 augusti 2006 kl. 08.30 (CEST)[svara]
Du verkar tycka att portaler är meningslösa. Jag håller med! Wikipedia har den senaste tiden svämmats över av portaler som egentligen inte behövs. Deras syfte är dock inte att tillhandahålla nyheter, utan som sagt att ge ingångsvägar till ämnet. Detta kan mycket rikigt ofta göras av huvudartikeln i ämnet, men att en portal är ouppdaterad är inget argument i sig för borttagning. --Petter  16 augusti 2006 kl. 23.15 (CEST)[svara]

Externa länkar[redigera wikitext]

Undrar hurvida folk känner att det är vettigt att länka in en svensk filmsida (filmtipset.se) under externa länkar på filmsidorna. Tanken är att ge ett svenskt alternativ (om än mindre utförligt) till imdb. ElPaco 28 november 2006 kl. 15.54 (CET)[svara]

Blev inte särskilt imponerad av Filmtipset. Sökte på Flickorna i Rochefort och Filmtipset hävdade att manus skrevs av bl.a Julian More?? Och att Agnes Varda var regissör (förutom Jacques Demy). Missvisande. Den information som brukar finnas på filmtipset verkar ofta inte ge mer info än den basinformation som bör finnas i alla filmartiklar. jordgubbe 28 november 2006 kl. 16.07 (CET)[svara]
Tja, angående Flickorna i Rochefortfilmtipset så stämmer ju informationen du hänvisar till med imdb. Frågan är väl hur mycket credit man vill ge till de som arbetat med restoration och översättning. Detta är ju dock en petitess i samanhanget - bland 40 000 filmer hittar man små avvikelser om man letar, så även här och på imdb (som för övrig har mycket svårt med asiatiska namn). ElPaco 1 december 2006 kl. 21.42 (CET)[svara]

Bot för att redigera in externa länkar[redigera wikitext]

Diskussion flyttad från WP:BOTS. --Rosp 14 januari 2007 kl. 22.10 (CET)[svara]

Jag vill höra mig för om det skulle vara av intresse att autoredigera in externa filmlänkar till den svenska filmsajten filmtipset.se. IMDB är standardkällan men som bekant på engelska. Filmtipset förfogar över en mycket stor databas över spelfilm och som jag ser det vore det ett tillskott till sidan med svenska läs mera-länkar. Om detta inte möter stort motstånd kan jag få ut en fungerande bot för att visa funktionaliteten.

Det finns flera aspekter. Jag vet inte hur accepterat det vore ur bot-synpunkt att lägga in externa länkar, men att lägga till extern information på svenska är i alla fall jag för. Ur ren exponeringssynpunkt borde du dock kanske ställa den här frågan på Portaldiskussion:Film eller Wikipedia:Bybrunnen först – det är nog inte så många som läser den här sidan. —CÆSAR 25 november 2006 kl. 15.14 (CET)[svara]
Jag har svårt att se att Filmtipset tillför något som inte IMDb kan erbjuda. Min flicka i vapenrock har 5 annonser och ett felaktigt referat medan Min flicka i vapenrock endast har en annons, fullständig lista över skådespelare, fotografier samt en guldgruva av annan information. Thuresson 25 november 2006 kl. 15.31 (CET)[svara]
Tror att det som diskuterats på Filmportalen (eller var det film mallen) är att lägga till länkar till Svensk filmdatabas (eller var det Filmdelta) snarare än Filmtipset. /Lokal_Profil 25 november 2006 kl. 16.02 (CET)[svara]
Jag förstår inte relevansen i att länka till en film av drygt 42 000 med (möjligen) felaktig information. Självklart döljer en sådan samling vissa sakfel, det kan jag peka ut på imdb också. Imdb är för övrigt överlägset störst och mest utförlig, ingen tvekan där, behovet av en svensk sida förringas ju dock inte. Tog upp frågan som föreslaget under Portaldiskussion:Film, tack för tipset. ElPaco 28 november 2006 kl. 16.00 (CET)[svara]
Portaldiskussion:Film har en annan användare tagit upp missvisande information på Filmtipset. Min poäng var dock att Filmtipset inte ger Wikipedias användare något mervärde. Thuresson 10 december 2006 kl. 04.15 (CET)[svara]
Informationen som du hänvisar till är knappast missvisande, vilket jag även kommenterar. Men självklart kommer man kunna hitta felaktigheter, vilket jag även sagt. Finns en film att diskutera finns det även två. Själv finner jag ett mervärde i att kunna läsa mer om en film man är intresserad av; recensioner, kommentarer, var jag kan köpa den billigast med mera. Jag är tveksam till att detta inte skulle vara av värde för andra wikipediabesökare. ElPaco 25 december 2006 kl. 01.08 (CET)[svara]
Diskussionen bör föras på Wikipedia:Bybrunnen, eftersom den inte har med robotstatus att göra. Länkar kan man lika gärna lägga in manuellt. /Grillo 27 december 2006 kl. 22.45 (CET)[svara]

Svenska filmöversättningar[redigera wikitext]

Finns det inte en artikel som handlar om översättningar av titlar? Egon Eagle 29 januari 2009 kl. 21.00 (CET)[svara]

Vanessa Maier[redigera wikitext]

Tyskfödd skådespelerska. Slog igenom tidigt 2020tal DOOMkikki (diskussion) 29 september 2022 kl. 15.16 (CEST)[svara]