Flickorna i Rochefort

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Flickorna i Rochefort
(Les Demoiselles de Rochefort)
GenreMusikal
RegissörJacques Demy
ProducentMag Bodard
ManusJacques Demy
SkådespelareCatherine Deneuve
Françoise Dorléac
Michel Piccoli
Gene Kelly
George Chakiris
OriginalmusikMichel Legrand
ProduktionsbolagWarner Bros.
Premiär1967
Speltid120 minuter
LandFrankrike
SpråkFranska
IMDb SFDb

Flickorna i Rochefort (originaltitel: Les Demoiselles de Rochefort) är en fransk film från 1967 i regi av Jacques Demy. I huvudrollerna syns Catherine Deneuve, Gene Kelly, George Chakiris och Françoise Dorléac.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Tvillingsystrarna Delphine och Solange längtar bort från den lilla staden där de bedriver dansundervisning. Till staden kommer ett danssällskap som skall uppträda på torget och livet förändras för många i staden.

Om filmen[redigera | redigera wikitext]

Filmen inleds med att några av huvudpersonerna dansande tar sig över denna rörliga bro, Pont Transbordeur.

Jacques Demy hade gjort filmmusikaler redan tidigare, till exempel Paraplyerna i Cherbourg, där hela dialogen sjungs fram. Dialogen till Flickorna i Rochefort skrevs av Jacques Demy, medan musiken skrevs av Michel Legrand som genom åren har skrivit musik till en mängd filmer.

Musiken kännetecknas av att den är glad och medryckande, och samma tema återkommer regelbundet. Handlingen i sig är ganska sockersöt och orealistisk. Huvudpersonerna går till exempel omkring i chanelklänningar och diorhattar i alla möjliga sammanhang.

Vid filminspelningen spelade man även in en version med engelsk dialog. Även all musik finns i en version med engelsk sång. Tanken var att visa en engelsk version i engelskspråkiga länder. Denna blev dock aldrig visad på bio, men kan ses på kabel-TV emellanåt. Ljudspåret från filmen gavs ut, både den franska originalversionen och i en engelskspråkig version.

Agnes Varda, som var gift med Jacques Demy, har gjort en dokumentär om inspelningen av filmen och hur staden Rochefort firade filmens 25-årsdag 1993. Dokumentären heter Flickorna fyller 25.

Filmen spelades in i Rochefort, som ligger i departementet Charente-Maritime vid den franska atlantkusten.

Kritik[redigera | redigera wikitext]

//Med alla sina fel och brister är Flickorna i Rochefort en förbluffande njutbar film. Jag har stor respekt för Demy. Det är helt enkelt lättare att göra en film som tar upp svåra frågor och har ett allvarligt ämne, än att göra en underhållande musikal.// Andrew Sarris, Village Voice, 16 maj 1968.

//Demys filmer är verkligen bio, den vita dukens gränser är också hans världs gränser.// Det är följriktigt att han nu med Les demoiselles de Rochefort gjort en äkta musical (inte en filmopera som Paraplyerna i Cherbourg) eftersom han du kunnat smälta in i en filmisk genre, en kinematografisk tradition med alldeles egna uttryck och lagar.// Jonas Cornell, Expressen, 17 juli 1967[1]

Rollista[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Cornell, Jonas: Monsieur Demy, vad är det ni drömmer om?, Expressen, 17 juli 1967, s.4

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]