Praktparakit

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Praktparakit
Status i världen: Livskraftig (lc)[1]
Neophema pulchella -Twycross Zoo, Leicestershire, England-8a.jpg
Systematik
Domän Eukaryoter
Eukaryota
Rike Djur
Animalia
Stam Ryggsträngsdjur
Chordata
Understam Ryggradsdjur
Vertebrata
Klass Fåglar
Aves
Ordning Papegojfåglar
Psittaciformes
Familj Papegojor
Psittacidae
Släkte Neophema
Art Praktparakit
N. pulchella
Vetenskapligt namn
§ Neophema pulchella
Auktor (Shaw, 1792)
Utbredning
Turpuoiseparrotrangemap.png
Hitta fler artiklar om fåglar med

Praktparakit (Neophema pulchella) är en fågel i familjen papegojor inom ordningen papegojfåglar.[2] Fågelns utbredningsområde är i sydöstra Australien (sydöstra Queensland till norra Victoria).[2] IUCN kategoriserar arten som livskraftig.[1]

Praktparakitens utbredningsområde finns i östra Australien, från sydöstra Queensland, över New South Wales och in i nordöstra Victoria. Den första vetenskapliga beskrivningen gjordes 1792 av George Shaw.

För att vara en papegoja är praktparakit liten och lätt, 20 centimeter lång och 40 gram tung. Hanen är huvudsakligen grön, med mer gulaktig undersida starkt turkos-blått ansikte. Hans vingar är huvudsakligen blå, men med röda skuldror. Honan är blekare och har mindre starka färger, med blekgrönt bröst och gul mage och utan röd fläck på vingen.

Praktparakiten påträffas på grässlätter och i områden med glesa träd I släktena Eucalyptus och ’’Callitris’’. Den äter huvudsakligen gräs och frön och ibland blommor, frukt och sköldlöss. Den bygger bo i hål i gummiträdens stam. En stor andel av de områden där den skulle ha kunnat häcka har förändrats så att de inte längre är lämpliga för praktparakiten. Praktparakiten är en stannfågel, men kan flytta sig kortare sträckor. Antalet individer minskade kraftigt i början av 1900-talet men tycks vara på väga att återhämta sig. Den har hållits som husdjur sedan 1800-talet och i fångenskap finns flera olika färgvarianter.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] Birdlife International 2011 Neophema pulchella . Från: IUCN 2011. IUCN Red List of Threatened Species. Version 2011.2. Läst 2012-02-01.
  2. ^ [a b] Clements, J. F., T. S. Schulenberg, M. J. Iliff, B.L. Sullivan, C. L. Wood, and D. Roberson. 2011. The Clements checklist of birds of the world: Version 6.6. Hämtad 2012-02-01 från http://www.birds.cornell.edu/clementschecklist/downloadable-clements-checklist

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]