Praktparakit

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Praktparakit
Status i världen: Livskraftig (lc)[1]
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeDjur
Animalia
StamRyggsträngsdjur
Chordata
UnderstamRyggradsdjur
Vertebrata
KlassFåglar
Aves
OrdningPapegojfåglar
Psittaciformes
FamiljÖstpapegojor
Psittacidae
SläkteNeophema
ArtPraktparakit
N. pulchella
Vetenskapligt namn
§ Neophema pulchella
Auktor(Shaw, 1792)
Utbredning
Hitta fler artiklar om fåglar med

Praktparakit[2] (Neophema pulchella) är en fåtalig fågel i familjen östpapegojor inom ordningen papegojfåglar.[3]

Utbredning och levnadssätt[redigera | redigera wikitext]

Praktparakitens utbredningsområde finns i östra Australien, från sydöstra Queensland, över New South Wales och in i nordöstra Victoria. Nittio procent av populationen återfinns i New South Wales. Den är en stannfågel, men kan flytta sig kortare sträckor.

Arten påträffas på grässlätter och i områden med glesa träd i släktena Eucalyptus och Callitris. Den äter huvudsakligen gräs och frön och ibland blommor, frukt och sköldlöss. Den bygger bo i hål i gummiträdens stam. En stor andel av de områden där den skulle ha kunnat häcka har förändrats så att de inte längre är lämpliga för praktparakiten.

Utseende[redigera | redigera wikitext]

För att vara en papegoja är praktparakit liten och lätt, 20 centimeter lång och endast 40 gram tung. Hanen är huvudsakligen grön, med mer gulaktig undersida starkt turkos-blått ansikte. Hanens vingar är huvudsakligen blå, men med röda skuldror. Honan är blekare och har mindre starka färger, med blekgrönt bröst och gul mage och utan röd fläck på vingen.

Praktparakiten och människan[redigera | redigera wikitext]

Antalet individer minskade kraftigt i början av 1900-talet men tycks vara på väg att återhämta sig och arten kategoriseras idag som livskraftig av internationella naturvårdsunionen IUCN.[1] Världspopulationen uppskattas till 20.000 individer.[1] Den har hållits som husdjur sedan 1800-talet och i fångenskap finns flera olika färgvarianter.

Bildgalleri[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b c] Birdlife International 2012 Neophema pulchella Från: IUCN 2015. IUCN Red List of Threatened Species. Version 2015.4 www.iucnredlist.org. Läst 1 februari 2016.
  2. ^ Sveriges ornitologiska förening (2017) Officiella listan över svenska namn på världens fågelarter, läst 2017-08-14
  3. ^ Clements, J. F., T. S. Schulenberg, M. J. Iliff, D. Roberson, T. A. Fredericks, B. L. Sullivan, and C. L. Wood (2016) The eBird/Clements checklist of birds of the world: Version 2016 http://www.birds.cornell.edu/clementschecklist/download, läst 2016-08-11

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]