Present

Från Wikipedia
Inslagen present.

En present är en gåva man får av, eller ger till, någon annan, vanligen en bekant. Exempel är födelsedagspresenterfödelsedagen, julklapparjulen och Mors dag- eller Fars dag-present.

Presenter är vanligtvis förpackade och inslagna i presentpapper, som ofta är färgat och dekorerat. Det finns även presentaskar med motiv. Detta för att mottagaren inte omedelbart ska se vad gåvan består av. Ibland är presenten omsluten av ett presentsnöre eller presentband med en rosett eller spiral. Allt detta för att skapa ett utdraget spänningsmoment. Vanligtvis fästs även ett kort eller en etikett på presenten med en hälsning, antingen ett tryckt eller ett handgjort.

Sverige[redigera | redigera wikitext]

Att ge och få presenter är en tradition som är djupt rotad i svensk kultur. Enligt en konsumtionsrapport 2017[1] från Göteborgs universitet är presentköp något som ökar bland svenskar. År 2013 köpte svensken i genomsnitt presenter vid sex tillfällen, vilket ökade till sju tillfällen 2016. Det är inte bara frekvensen av presentinköp som förändrats utan också hur presenter inhandlas och även om det fortfarande är vanligast att svenskar inhandlar julklappar i lokala butiker, inhandlade var tredje svensk majoriteten av sina julklappar på nätet enligt Svensk Handels Julrapport 2017.[2]

Enligt en rapport från Nordea 2011[3] handlar svenskar presenter för 49 miljarder per år. Dyrast är bröllopspresenterna, medan det är födelsedagspresenter till barn som är den present som oftast inhandlas. Mor- och farföräldrar uppges vara den mest generösa gruppen.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]