Presidentvalet i Iran 2013

Från Wikipedia
Presidentvalet i Iran 2009
Iran
← 2009 14 juni 2013 (2013-06-14) 2017 →
Valdeltagande72,71 %
  Hassan Rouhani Mohammad Bagher Ghalibaf
Kandidat Hassan Rouhani Mohammad Bagher Ghalibaf
Parti MDP PJP
Röster 18 613 329 6 077 292
Andel 50,71 % 16,56 %


President före valet

Mahmoud Ahmadinejad
Abadgaran

President efter valet

Hassan Rouhani
MDP

Valsedel

Den 14 juni 2013 hölls presidentval i Iran. Den 15 juni meddelades att Hassan Rohani fått strax över 50 % av rösterna och blir ny president.

Bakgrundsinformation[redigera | redigera wikitext]

Presidenten är den högsta iranska ämbetsman som kan väljas genom val. Efter den högste ledaren i Iran, för närvarande Ali Khamenei, har presidenten den viktigaste positionen i landet. Alla iranska medborgare som är födda i Iran, tror på Gud, har islam som sin religion, alltid varit lojala mot konstitutionen och har fyllt 21 år, kan registrera sig som kandidat. Av dessa väljer Väktarrådet en handfull kandidater som blir valbara. De behöver inte motivera offentligt varför de avslår ansökan för en viss kandidat.

Kandidater[redigera | redigera wikitext]

Den 21 maj hade 2013 meddelades vilka kandidater som blir valbara. Dessa var åtta av de cirka sjuhundra kandidater som registrerats[1]. Bland de åtta kandidaterna, finns fem "konservativa": Gholam-Ali Haddad-Adel, Mohammad Bagher Ghalibaf, Ali Akbar Velayati, Mohsen Rezaee och Saeed Jalili, två "moderat progressiva": Mohammad Reza Aref och Hassan Rohani, och en oberoende: Mohammad Gharazi. Den förre reformistiske presidenten Rafsanjani ville delta, men hans kandidatur avslogs den 21 maj av Väktarrådet. Även den nationalistiska kandidaten Esfandiar Rahim Mashaei, nära allierad med den sittande presidenten Mahmoud Ahmadinejad, diskvalificerades.

Den 10 juni meddelade den konservative Haddad-Adel att han drar tillbaka sin kandidatur samtidigt som han uppmanade folket att "noggrant iaktta den högste ledarens kriterier" och rösta på en konservativ kandidat.

Den 11 juni meddelade Mohammad Reza Aref att han drar tillbaka sin kandidatur.

Konservativa[redigera | redigera wikitext]

Moderat progressiv[redigera | redigera wikitext]

Oberoende[redigera | redigera wikitext]

Rösträkningen inledd[redigera | redigera wikitext]

När 18 % av rösterna räknats leder Hassan Rohani med en röstandel på ca 52 %, och har således en chans att vinna valet redan i första valomgången. Om ingen kandidat ensam får över 50 % ska en andra valomgång arrangeras. På andra plats ligger för närvarande Mohammad Bagher Ghalibaf med ca 17 % av rösterna, på tredje Saeed Jalili med ca 13 %, och på fjärde Mohsen Rezaee med ca 10 %.[2]

Resultat[redigera | redigera wikitext]

Senare den 15 juni meddelades att Hassan Rohani blir ny president och att han fått strax över 50 % av rösterna.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ The Washington Times
  2. ^ sueddeutsche.de Reformer Rohani überraschend weit in Führung (abgerufen am 15. Juni 2013)