Prickskyttegevär

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
För tävlingsskytte, se Sportskytte.
Prickskyttegevär

Prickskyttegevär används för att träffa mål på långt avstånd. Det har sitt ursprung i ett ordinärt repetergevär, som utvecklats, förfinats och utrustats med bland annat kikarsikte samt ibland även med benstöd. Frammatningen av ammunition till loppet sker antingen genom repeterprincipen eller halvautomatiskt. De prickskyttegevär som används idag är i regel speciellt framtagna för ändamålet, till skillnad från tidigare då prickskyttegevär baserades på de standardgevär som var standardbeväpningen för de flesta infanterisoldater.

En prickskytt med ett prickskyttegevär kan normalt verka effektivt på avstånd upp till 1 000 meter, och under gynnsamma förhållanden ända upp till 2 500 meter.

Normalt används vapnet för att slå ut enstaka nyckelpersoner (främst högre befäl, piloter, stridsvagnsbesättningar, signalister, riktare, med flera) eller förstöra eller skada viktig materiel. Det kan också användas för att bekämpa slumpvis utvalda fiender och på det viset skrämma soldater till overksamhet. Typ av prickskyttegevär som används väljs om möjligt beroende på uppgiften.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]