Repetergevär

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Repetergevär är ett gevär försett med ett magasin innehållande flera patroner men som efter varje avfyrat skott måste laddas om (repeteras) genom någon typ av manuellt handgrepp. Ett sådant vapen patenterades första gången år 1849. Svenska försvarets gevär från 1896 var repetergeväret Gevär m/96. I militärt bruk ersattes de flesta former av repetergevär av automatgevär och automatkarbiner efter andra världskriget. Vissa militära prickskyttegevär är dock fortfarande av typen repetergevär. Ett exempel är Försvarsmaktens Psg 90.

Det finns flera typer av repetermekanismer till exempel:

  • Cylinderrepeter
  • Bygelrepeter
  • Pumprepeter
  • Rakrepeter

Cylinderrepeter[redigera | redigera wikitext]

Modernt jaktgevär av cylinderrepetertyp med kikarsikte, i detta fall en Winchester Model 70.

Cylinderrepetergevär är den vanligast förekommande för kulgevär som används vid jakt och sportskytte. Det repeteras genom att ett cylindriskt slutstycke förs framåt och vrids så att det låser fast i pipans bakre del. När slutstycket förs framåt matar det in en ny patron i patronläget och när det förs bakåt drar det ut den tomma hylsan. De allra flesta moderna jaktstudsarna är av typen cylinderrepeter.

Bygelrepeter[redigera | redigera wikitext]

Bygelrepetergeväret repeteras med hjälp av en bygel som sitter på vapnets undersida. Magasinet är oftast i form av ett rör som ligger under pipan, även om andra magasinstyper, såsom rull- eller radmagasin också förekommer. Denna gevärstyp är den som ofta ses i Vilda Västern-filmer. Det vanligaste fabrikaten idag är Winchester och Marlin. Även Browning Arms Company tillverkar idag en framgångsrik bygelrepeter, BLR modellen.

Pumprepeter[redigera | redigera wikitext]

Pumprepetergevär repeteras med hjälp av ett handgrepp som sitter på pipans undersida och dras bakåt och framåt. Likt en bygelrepeter är magasinet oftast ett rör under pipan. Detta omladdningssystem är vanligast förekommande på hagelgevär. I USA är det vanligt med pumprepeterande hagelbössor, och många jägare vill därför även ha ett pumprepeterande kulgevär.

Rakrepeter[redigera | redigera wikitext]

Ett rakrepetergevär repeteras med hjälp av ett manöverhandtag som till utseendet liknar det hos cylinderrepetern och även är beläget på samma ställe på vapnet. Manöverhandtaget dras dock enbart rakt bakåt och släpps sedan framåt. Gevär av denna typ tillverkas framförallt av Blaser.

Jämförelse[redigera | redigera wikitext]

Pumprepetern, bygelrepetern och rakrepetern anses ofta vara mer snabbskjutande än cylinderrepetern. Å andra sidan är cylindermekanismen betydligt robustare och uppvisar ofta en bättre precision än de andra varianterna. Mekanismerna hos pump- bygel- och rakrepetrarna är till sin princip mycket lika halvautomatiska gevärs mekanism.