Primetime

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
För TV-begreppet, se Bästa sändningstid
Primetime
År2018-
UtvecklareSventertainment AB
GenreMobilspel Frågesport Underhållning
FormatiOS, Android
Webbsidahttps://primetimequiz.se/
Datorspelsportalen

Primetime är ett svenskt mobilspel i form av livesänd frågesport som lanserades i mars 2018. Frågesporten spelas klockan 20.00 varje dag, vilket i traditionell tablåsänd TV är "primetime", bästa sändningstid. Tema-quiz och extra sändningar förekommer också som exempelvis sport-quiz 20:45 på tisdagar och afterwork/populärkultur-quiz 15:00 på fredagar. En vanlig vecka är det 10 quiz. Den som klarar alla elva frågor får dela på prispotten som brukar ligga på några tusen kronor, detta innebär att vinsten per person brukar vara drygt 10 kronor. Deltagande kräver ett verifierat mobilnummer och ett spel tar drygt 10 minuter.[1] Det är gratis att vara med, spelet är finansierat med annonser och samarbeten.[2] Programmet vann årets specialpris i Kristallen 2019.

Historik[redigera | redigera wikitext]

2018[redigera | redigera wikitext]

Spelet skapades i Stockholm av en grupp på sex vänner som arbetade och hade företag i webb-, event- och annonsbranschen, Martin Palm, Daniel Weilar, Petter Lindqvist, Tomas Jämtbäck, Johan Ribb och Fredrik Kilian.[3] De hade sett ett motsvarande amerikanskt spel, HQ Trivia, och ville testa att göra en svensk variant.[1] Första sändningen var den 16:e mars 2018, där det bara var 43 spelare och de flesta bestod av anhöriga till skaparna. Men appen spred sig snabbt, även fast de startade upp utan något kapital eller någon marknadsföringsbudget[4]. Första sponsorn var McDonald's. Under sommaren hade de samarbete med restaurangkedjan Max där de deltog på musikfestivalen Way Out West och i samarbete med Betsson gjordes särskilda sändningar under fotbolls-VM 2018.[1][5] Efter sommaren spelade omkring 25 000 per omgång och senare under hösten närmare 100 000. Första gången det blev fler än 100 000 spelare var julafton 2018, och programledaren Martin Palm sände hemifrån sitt julfirande.[6][3]

2019[redigera | redigera wikitext]

Primetime var som mest populärt i början på 2019, med ett rekord på 142 000 spelare under ett quiz. Samtidigt i januari 2019 lanserades spelet i Danmark,[7] varefter det lanserats i Finland i februari och Norge i mars.[8] Det lanserades även i Polen i maj 2019, en satsning som lite senare lades ner. I augusti vann Primetime årets specialpris i Kristallen som utsågs av vinnarjuryn.

2020[redigera | redigera wikitext]

Primetime klarade sig bra genom covid-19 pandemin, där tittarsiffrorna ökade. Däremot var företag inte lika villiga att annonsera enligt ägaren Daniel Weilar.[9] Primetime köptes i augusti 2020 upp av Mag Interactive för 20 miljoner kronor, där Primetime gjorde klart för sig att de skulle fortsätta att fungera som vanligt med ett självständigt bolag med samma ledning som tidigare.[10] I samband med köpet flyttade Primetime sin studio till Mag Interactives huvudkontor på Norrmalm i Stockholm.

2021[redigera | redigera wikitext]

År 2021 lanserades livequiz-funktionen i Tyskland i appen QuizDuel (tyska Quizkampen som har Mag Interactive som ägare), men det är primetime som förvaltar quizen då det till exempel sänds från studion i Stockholm (likt de andra länderna förutom Danmark).

2022[redigera | redigera wikitext]

Det gick inte lika bra för Primetime i de andra nordiska länderna som i Sverige. Primetime Norge, Finland och Danmark annonserade i september 2022 på instagram att de går på en paus på obestämd tid. Samma månad gavs samma besked av tyska live-quizet av Mag Interactive som förvaltas Primetime. I slutet av 2022 lanserade Primetime merch[11].

Spelets gång[redigera | redigera wikitext]

Appen finns tillgänglig på App store, Google play och AppGallery. I teorin behöver man har fyllt 18 år för att vara med och spela i och med att man kan vinna pengar, men i praktiken verkar Primetime tillåta alla åldrar. I sitt ursprung är det en frågesport som presenteras av en spelledare i en direktsändning. En push-notis skickas ut 19:59 där en nedräkning på 3 minuter sätts igång, första minuten pratar programledaren, teknikern och chatten med varandra om allmänna saker, sedan när klockan slår 20:00 så pratar programledaren om kvällens quiz och kommande sändningar, om det är en sponsor så brukas den presenteras här och det ges ofta ut exklusiva prov-erbjudanden hos sponsorn. Spelledaren står framför en greenscreen och ställer oftast elva frågor med ökande svårighetsgrad där i princip alla kan första frågorna, och de flesta kan frågorna fram till fråga 7, medan det är en minoritet som kan de sista frågorna. Det är två eller tre svarsalternativ samt tio sekunders betänketid. Samtidigt rullar inlägg från en chat där de tävlande har möjlighet att medverka. Vid felaktigt svar åker spelaren ut, men om man har en "livboj" kan man använda den till och med fråga 7 för att ta sig tillbaka in i spelet. Men den kan endast användas en gång per spel.

Det finns olika sätt att få livbojar, man kan till exempel bjuda in en vän eller vara med i pokaljakten, där man genom olika uppdrag kan tjäna ihop pokaler och sedan konvertera tio stycken pokaler mot en livboj. Klockan 12:00 varje dag släpps en ny pokalfråga som ger en pokal vid rätt svar. Sedan på finns det en pokalfråga under quizet som kan lyda "svara rätt på fråga 4/svara rätt på frågan om Belgien så vinner du en pokal". Man vinner även en pokal för varje dag man håller sin "streak" igång. Man får också en pokal om man kvalificerar sig till veckofinalen (ett extra svårt quiz på söndagar 20:45 där endast spelare som fått över 20 rätt under veckan får spela). Detsamma gäller om man klarar 30 frågor på en vecka. Det innebär att det går att få upp till 23 pokaler på en vecka vilket innebär 2,3 livbojar per vecka. Alternativt går det också att få livbojar genom att vara med i vissa quiz, exempelvis som kompensation om det har skett ett tekniskt misstag i sändningen[6], eller att vara med på tävlingar eller kampanjer på till exempel Primetimes instagram[12]. Det finns planer på att i framtiden lansera livbojar som in-app-köp[13].

I snitt ligger vinsten på drygt 10 kronor per person, men det kan bli storvinster om det är få spelare som vinner och hög prispott, den största vinsten var på 10 000 kronor och den högsta potten var på 55 000 kronor. Priserna registreras i spelarnas app och kan utbetalas till bankkonto eller skänkas till välgörenhet. Spelarna har tillsammans skänkt över 1 miljon kronor till välgörenhet genom sina vinstpengar. Alternativt om man vill stötta Primetime kan man behålla sina vinstpengar i appen i 6 månader efter vinstdagen, då ska pengarna inte finnas tillgängliga i appen längre. Ibland är det livbojar eller pokaler i prispotten.

Genomsnittliga spelarantalet i början på 2023 per omgång är drygt 15 000. Vid extra stora potter eller uppskattade teman kan spelarantalet höjas till 30 000. Men som lägst brukar siffran ligga på drygt 10 000. Samtidigt ligger prispotten på några tusen kronor i snitt och genomsnittliga vinsten per sändning och person var på drygt 10 kronor, vilket innebär att det brukar vara 15% av alla spelare som vinner. Spelarantalet, prispotten och vinsten har hållit sig på ungefär samma nivå under början av 2020-talet.

Övriga funktioner i appen[redigera | redigera wikitext]

 • Utmana en vän. Under vissa kampanjveckor kan man genom att utmana en vän och vinna kampen, få en livboj som pris.
 • Inboxen, här finns nödvändig information som till exempel veckans schema, rabattkoder/gratis provperioder från sponsorer och inbjudningar till stängda quiz.
 • Statistik, där man till exempel kan se hur mycket man har spelat och hur man har presterat och jämföra detta med den genomsnittliga primetimern. Hösten 2022 var den längsta streaken på runt 1200 dagar, vilket motsvarar drygt 3 år.

Variationer och teman[redigera | redigera wikitext]

Inför varje vecka finns det ett veckoschema för alla sändningar där det står om det är något speciellt tema. I snitt brukar det vara tema-quiz varannan dag. Vissa dagar På tisdagar 20:45 är det alltid sport-quiz, på fredagar klockan 15.00 är det AW-quiz, på lördagar är det oftast ett musik-quiz och på söndagar 20:45 är det veckofinalen som inte har något tema förutom att det är en svårare frågemix än vanligt. Dessutom kan det ibland ett stängt quiz 20:45, där det är sponsorer som säljer alkohol, så man måste i inbjudan trycka i att man är över 25 år gammal. Vissa omgångar har haft 15 frågor. Primetime har även haft quiz på nyårskvällen där programledaren och teknikern firar in det nya året tillsammans med spelarna/tittarna. Ibland har Primetime "One winner takes it all"-quiz där quizet fortsätter tills det bara finns 1 spelare kvar. Vid dessa tillfällen brukar det alltid vara en speciell pott, som till exempel en resa, mobil, elsparkcykel, cykel eller en större pott än vanligt. Spelet gästas ibland av kändisar, exempel på kändisar som har gästat är Pernilla Wahlgren och Rickard Olsson.

Programledare i svenska Primetime 2023[redigera | redigera wikitext]

Övrigt[redigera | redigera wikitext]

Primetime har över 2,5 miljoner nedladdningar i Norden, varav 1,4 miljoner är svenska. Primetime har haft över 3000 liveshower och det har spelats fler än 100 miljoner gånger. Primetime har även 200 000 följare på sociala medier i Norden, varav 90 000 är svenska.[14]

Källor[redigera | redigera wikitext]

 1. ^ [a b c] Jill Bederoff (31 augusti 2018). ”Frågesporten som får svenskarna att bänka sig framför mobilen klockan åtta varje kväll - Entreprenörer”. Veckans Affärer. https://www.va.se/nyheter/2018/08/30/fragesporten-som-far-svenskarna-att-banka-sig-framfor-mobilen-klockan-atta-varje-kvall/. Läst 24 december 2018. 
 2. ^ Hanna Frick (1 oktober 2018). ”Annonsörerna som hittat till Primetime”. Dagens Media. https://www.dagensmedia.se/medier/digitalt/annonsorerna-som-hittat-till-primetime-6932893. Läst 24 december 2018. 
 3. ^ [a b] Alice Hermansson (5 april 2019). ”Hemligheterna bakom framgången med ”Primetime””. Aftonbladet. https://www.aftonbladet.se/a/Wb09jj. Läst 6 november 2020. 
 4. ^ ”Martin Palm”. www.talarnas.se. https://www.talarnas.se/martin-palm. Läst 26 februari 2023. 
 5. ^ ”Andreas Granqvist ritade tatuering till svensk programledare – se resultatet här!”. nyheter24.se. 3 juli 2018. https://nyheter24.se/sport/910478-andreas-granqvist-ritade-tatuering-till-svensk-programledare. Läst 24 december 2018. 
 6. ^ [a b] Hugo Lindkvist (11 december 2018). ”l appen Primetime spelar tiotusentals svenskar quiz”. Dagens Nyheter. https://www.dn.se/kultur-noje/livesand-quiz-app-tar-fragesport-till-en-ny-niva-i-framtiden-kommer-man-skratta-at-vanlig-fragesport-tv/. Läst 24 december 2018. 
 7. ^ https://www.dagensmedia.se/nyheter/primetime-lanseras-i-danmark/
 8. ^ Jonas von Wendt (26 mars 2019). ”Succé för frågesporten Primetime: "Arton länder inom arton månader är målsättningen"”. Hufvudstadsbladet. https://www.hbl.fi/artikel/martin-palm-gor-succe-med-fragesporten-primetime-arton-lander-inom-arton-manader-ar-malsattningen/. Läst 31 mars 2019. 
 9. ^ AB, Breaking Media. ”Så klarar sig quiz-appen genom corona-krisen: "Fyller ett behov"”. www.breakit.se. https://www.breakit.se/artikel/25674/sa-klarar-sig-primetime-genom-corona-krisen-fyller-ett-behov. Läst 5 februari 2023. 
 10. ^ ”Från braksuccé till motgångar – nu köps den svenska quiz-appen: "Passar perfekt in"”. Breakit. https://www.breakit.se/artikel/26034. Läst 10 februari 2021. 
 11. ^ ”Primetime Shop”. Primetime. https://www.primetimeshop.se/. Läst 26 februari 2023. 
 12. ^ ”Primetimes instragram”. https://www.instagram.com/primetimesverige/. Läst 6 november 2022. 
 13. ^ ”Mag Interactive delårsrapport Q3”. 29 juni 2022. https://www.maginteractive.com/files/reports/2022/MAG-Interim-report-2021-22-Q3_SWEv.pdf. Läst 6 november 2022. 
 14. ^ ”Primetime”. primetimequiz.se. https://primetimequiz.se/om. Läst 27 augusti 2022. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]