Hoppa till innehållet

Max Hamburgerrestauranger

Från Wikipedia
Max Burgers Aktiebolag
Org.nr556188-7562
TypPrivat aktiebolag
HuvudkontorSverige Luleå, Sverige
NyckelpersonerRichard Bergfors
VD
Christoffer Bergfors
Vice VD
BranschSnabbmat
Antal anställdaca 7 400 (2022)[1]
Historik
Grundat1968[1]
GrundareCurt Bergfors
Britta Fredriksson[1][2]
Ekonomi
Omsättning 5 miljarder SEK (2023)
Rörelseresultat 534,159 miljoner SEK
Vinst efter skatt 347,652 miljoner SEK
Tillgångar 3,236 miljarder SEK
Eget kapital 742,881 miljoner SEK
Övrigt
Slogan”Sveriges godaste burgare”
Webbplatswww.max.se
FotnoterStatistik från 2021 års bokslut.[3]

Max Burgers Aktiebolag, tidigare Max Hamburgerrestauranger AB, är en svensk hamburgerkedja som grundades 1968 i Gällivare av Curt Bergfors och Britta Fredriksson.[1] År 2023 hade hamburgerkedjan 147 restauranger i Sverige, 20 i Polen, nio i Norge, fem i Danmark,[4] och 10 i Egypten[5] som drivs genom franchising. Därutöver drevs åren 2012–2018 ett fåtal Maxrestauranger i Förenade Arabemiraten genom franchising.[6] Företaget har omkring 6 500 anställda och ägs och drivs av familjen Bergfors.[1]

Historik[redigera | redigera wikitext]

"Krysset" i Skellefteå finns kvar på Sörböle sedan 1970. Den ursprungliga restaurangen på bilden brann upp 2016.
Restaurang i Hammarby sjöstad, 2012.
Restaurang i Köpenhamn, 2018.
Interiör på Max i centrala Ystad 2019.

Max inledde sin verksamhet i Gällivare 1968 då Curt Bergfors tillsammans med sin sambo öppnade X-grillen, en grillkiosk med snabbmat. Grillkiosken var inhyst i den östra änden av bensinstationen Uno-X vid Västra Kyrkallén. Två år efter starten byttes namnet till Max efter ägarens smeknamn[7]. En andra och tredje restaurang öppnade i Skellefteå och på Midgårdsvägen i Luleå. Sedan dess har restauranger etablerats runt om i Sverige, i Norden och ett fåtal andra länder[1].

Den ursprungliga Max-restaurangen i Gällivare (som "bara" var en grillkiosk) finns inte längre kvar (en annan snabbmatsrestaurang står på stället). Det gör däremot den andra och tredje. Den i Skellefteå bytte aldrig namn och heter sedan 1970 X-grillen (i folkmun "Krysset"), medan den drivs av Max Hamburgerrestauranger AB med ett sortiment som avviker från det gängse Maxutbudet. "Krysset" behöll även den mer ursprungliga kioskförsäljningen genom vägglucka fram tills restaurangen totalförstördes i en brand 2016. "Kryssets" nya lokaler har inte kiosklucka. Det finns även en vanlig Max-restaurang i korsningen Kanalgatan/Viktoriagatan, och på Solbacken.

På en del restauranger har menyn utökats med lokalanknutna hamburgare, oftast med speciella ingredienser. I Visby kan man beställa lammburgare och i Partille få en "göteborgare" - en burgare med västkustsallad på. I Skellefteå kan man få en "Bureburgare" med gurkmajonnäs.

Max har också lanserat flera av sina produkter för butiksmarknaden: djupfryst mat med kycklingråvara i samarbete med Kronfågel[8], hamburgerbröd och kylda dressingar[9].

Bolaget[redigera | redigera wikitext]

Aktiebolagets verkställande direktör är Richard Bergfors[10] och vice verkställande direktör är Christoffer Bergfors[10]. De är båda söner till grundaren Curt Bergfors, som var verksam i bolaget som arbetande styrelseordförande till sin död 2022. Företaget har sitt säte och huvudkontor i Luleå. Dock finns det ett filialkontor med marknadsavdelning, byggavdelning och verkställande direktörens kontor i Stockholm.[11]

Formellt är Max Burgers AB del i en koncern, där moderbolaget heter Max Hotell- och restauranginvest AB.[12]

Ägande[redigera | redigera wikitext]

Curt Bergfors ägde till sin död 77,5 % av företaget, och hans söner Christoffer, Rickard och Wilhelm Bergfors 4,5 % vardera. Stiftelsen Rättvis Fördelning ägde 9 %.[13][källa behövs]

Kronologi[redigera | redigera wikitext]

Årtal Händelse[14]
1968 X-grillen öppnades av Curt Bergfors och Britta Andersson i Gällivare.
1970 X-grillen bytte namn till Max. Man öppnar en restaurang i Skellefteå.
1971 Första restaurangen i Luleå, på Midgårdsvägen, öppnades.
1973 Första restaurangen i Piteå öppnades.
1975 Andra restaurangen i Skellefteå öppnades.
1976 Första restaurangen i Umeå öppnades.
1979 Le Bistro Petit Maxim, en gourmetrestaurang, öppnades i Luleå.
1980 Steak & Bread, en hamburgare med lökringar och barbecuesås introducerades.
1981 Restaurangen i Piteå byggdes om. Första restaurangen i Boden öppnades. Max Drugstore & Deli, öppnades i Luleå.
1982 Sveriges största solarium öppnades och invigdes av Frank Andersson. Samma år öppnades också Sveriges största videobutik, Max Video, med över 600 olika filmtitlar, i Skellefteå och Luleå. Max introducerade även ett nytt hamburgerkött av eget recept. Samma år öppnades även första restaurangen i Stockholm. Den ligger på Drottninggatan och har två plan.
1983 Max Hotell med 83 rum öppnades i Luleå.
1984 McDonalds stämmer Max då de ansåg dubbelburgaren "Big Max" vara för namnlikt "Big Mac" och efter förlikning kallas Max burgare därefter "Big!"
1985 Första restaurangen i Sundsvall öppnades. Samma år öppnades ytterligare en restaurang i Luleå, och Max köpte upp Luleå Stadshotell. Omsättningen för koncernen ökade med drygt 400 %. Max instiftade ett stipendium för idrottande ungdomar från Norrbotten på 25 000 kronor.
1986 Max Supreme, en hamburgare med ost och bacon introducerades.
1987 Maxboxen, en liten måltid för barn, introducerades.
1990 Första restaurangerna i Uppsala och Gävle öppnades. Max utökade sin hotellverksamhet och köpte upp SAS-hotellet i Luleå. Max köpte McDonald's lokaler i Luleå och Umeå.
1991 Ny restaurang i Gävle öppnades. Samma år instiftades Ebbastipendiet, till minne av medarbetaren Ebba Bergström. Varje år delas stipendiet om 100 000 kronor ut till medarbetare som gjort något utöver det vanliga.
1992 En TexMex-meny introducerades som menyval på Max.
1993 Max De Luxe, en hamburgare med två olika sorters ost och bacon, 180 gram, introducerades. Samma år öppnades också första restaurangen i Jönköping.
1994 Nya restauranger öppnades i Barkarby och Linköping.
1995 Nya restauranger öppnades i Eskilstuna och Örnsköldsvik.
1998 Nya restauranger öppnades i Solna, Visby (världens första drive-in för cyklar[källa behövs], så kallade "bike-in") och Luleå. Max tog också över Clock i Uppsala och Örebro.
1999 Max avyttrade hotellrörelsen och satsade helt på hamburgare. Samma år öppnade Max en restaurang i Södertälje.
2000 En ny restaurang öppnades i Borlänge.
2001 Nya restauranger öppnades i Bollnäs, Jönköping, Karlskrona, Lund, Norrköping, Vårby, Västerås och Örebro.
2002 Nya restauranger öppnades i Luleå, Hyllinge, Löddeköpinge, Sundsvall, Södertälje, Uppsala, Visby och Helsingborg (Väla). Under året lanserade Max nyckelhålsmärkta måltider och började reducera mängden fett i hela sortimentet.
2003 Max utökade och byggde ut restaurangen i Örnsköldsvik.
2004 Två restauranger öppnades, Hamngatan i Stockholm och på Behrn Arena i Örebro. Max började att erbjuda trådlöst internet på alla restauranger.
2005 Nya restauranger öppnade i Borås, Hammarby Sjöstad (startskottet för nya Max Express-konceptet) och Åre. Samarbete med Samhall gav handikappade jobb som värd/värdinna på restauranger. Ägaren Curt Bergfors säger att målet är att varje restaurang ska ha minst en med handikapp anställd år 2012. Max startade egen webbradio.
2006 Nya restauranger öppnades i Linköping, Halmstad, Helsingborg (Södergatan), Partille, Uppsala, Kristianstad, Trollhättan, Växjö och Stockholm (Vasagatan).
2007 Frisco-menyn och GI-burgare introduceras. Nya restauranger öppnades i Nyköping, Värnamo, Ystad, Halmstad, Trollhättan (Överby köpcenter), Karlstad (2 restauranger) och på Arlanda flygplats.
2008 Nya restauranger öppnades i Lund (Nova), Västerås, Uppsala (E4:an), Haparanda, Sundsvall (Birsta), Skövde, Östersund, Karlskoga (E18) och Malmö (Stortorget)[15][ej i angiven källa]
2009 Företagets äldsta kvarvarande restaurang, den på Midgårdsvägen i Luleå, totalförstördes den 25 maj i en brand. Branden startade i en däckverkstad i samma byggnad och förstörde också en färgaffär och en butik för hemelektronik. Nya restauranger öppnades i Göteborg, Nordby, Nyköping och Kista.
2010 Maxrestaurang på Midgårdsvägen i Luleå byggdes upp och invigdes under våren. Falafelburgare introducerades.

Ännu en Maxrestaurang öppnade på Ekhagen i Jönköping under sensommaren.[16] Max beviljades byggnadstillstånd i Ljungby (E4) och öppnade 2011. Det öppnades även en Max-restaurang i Enköping.

2011 Maxrestauranger öppnades under januari i Malmö och Falun, under februari i Västerås, under april i Upplands Väsby, under juni i Falkenberg, under juli i Mjölby och i augusti även i Ljungby och Alingsås.
2012 Maxrestauranger öppnades under året i Infra City, i MalmöEmporia, i Göteborg, i Köping och i Värmdö.
2013 Max öppnade den 1 mars sin första restaurang i Danmark, Köpenhamn på Gammeltorv vid Strøget. Max har även öppnat tre restauranger i Dubai. I juni öppnades ytterligare en restaurang på Arlanda, i samma månad öppnade Max sin fjortonde restaurang i Stockholm, Slagsta. Max öppnade under året sin fjärde restaurang i Dubai, EPPCO Qusais. Under juli månad öppnade man ytterligare en restaurang i Dubai, Jumeirah.

Någon gång i början av hösten öppnade man ytterligare två restauranger till i Förenade Arabemiraten, restaurangerna finns på Dalma Mall och Abu Dhabi Mall. I början av oktober öppnades den åttonde restaurangen i Förenade Arabemiraten, Al Ghurair Centre. I november öppnade man en restaurang i Uddevalla.

Max i Piteå totalförstörs i en brand den 10 september. Branden startades av ett fel i ventilationen som gjorde att matfettet i den började brinna.

2014 I slutet av mars månad öppnades en restaurang till i Stockholm, Torsplan närmare bestämt.

Max öppnar ytterligare två restauranger i Förenade Arabemiraten, man har nu tio restauranger där.
Max i Piteå nyöppnar 25 juni 2014 efter branden september 2013.
Andra juli öppnades en ny restaurang i Bäckebol i Göteborg, den fjärde i Göteborgsregionen.[17]

2015 Den 28 januari öppnade Max sin hundrade restaurang i Sverige, närmare bestämt på Lidingö utanför Stockholm och den hundraförsta restaurangen i Sverige öppnade den 6 februari på Landvetter flygplats. Den 17 mars öppnade dessutom den fjärde restaurangen i Norge, närmare bestämt i Furnes/Ringsaker. Den 22 april var det dags för den hundraandra svenska restaurangen som öppnade i Hudiksvall. Den 12 november invigde man den hundratredje svenska restaurangen i Mall of Scandinavia, Solna.
2016 Den 7 januari brann Krysset i Skellefteå ner.[18] Det var den äldsta stående Max-restaurangen. Den 17 juni öppnade man på nytt i Sibyllas tidigare lokaler i närheten.[19] Den 15 juni öppnade Max sin restaurang i Häggvik, Sollentuna.

Den 16 maj öppnades Max första restaurang med deras nya koncept i Umeå, Söderslätt. Den 14 september öppnades i Mora den hundrasjätte svenska restaurangen. Det är den andra av sitt slag.[20]Den 30 oktober öppnade Max sin tredje restaurang i Gävle (Hemlingby handelsområde).

2022 Den åttonde restaurangen i Norge, öppnade i Kristiansand (Syndinga) den 23 februari 2022. Restaurangen är kedjans första restaurang på Sørlandet.

Etablering utanför Sverige[redigera | redigera wikitext]

Restauranger[redigera | redigera wikitext]

Restauranger per land
19 maj 2023[4][5]
1 Sverige Sverige 146
2 Polen Polen 24
3 Egypten Egypten 10
4 Norge Norge 9
5 Danmark Danmark 5

Norge[redigera | redigera wikitext]

Den första restaurangen i Norge öppnade på Egertorget i Oslo den 11 maj 2011.[1] Den andra öppnade i Lier vid E18 i januari 2012. Restaurangen på Grønland i Oslo blev den tredje restaurangen och öppnade i maj 2012. Den fjärde öppnades i Hamar den 17 mars 2015. Femte restaurangen öppnade på Stavanger Flygplats den 5 februari 2018. Den sjätte restaurangen öppnade på Trondheims flygplats den 6 november 2018. Sjunde restaurangen öppnade i Skien den 10 juli 2019. Den åttonde restaurangen i Norge, öppnade i Kristiansand (Syndinga) den 23 februari 2022.

Danmark[redigera | redigera wikitext]

Max öppnade sin första restaurang i Danmark i mars 2013. Den ligger vid Strøget i Köpenhamn.[21]

Egypten[redigera | redigera wikitext]

Max öppnade sin första restaurang i Kairo, Egypten i maj 2017.[källa behövs]

Polen[redigera | redigera wikitext]

Max öppnade sin första restaurang i Wroclaw, Polen den 1 september 2017.[22]

Förenade Arabemiraten[redigera | redigera wikitext]

En franchisetagare i Förenade Arabemiraten drev några Maxrestauranger 2012–2018.[6] 2017 angavs på hemsidan att det fanns 3 restauranger.[23]

Kontroverser, konflikter och kritik[redigera | redigera wikitext]

'Big Max' blev 1984 ett omstritt varumärke mellan Max och McDonald's, som hävdade att namnet var för likt 'Big Mac'. Max vann fördel i tingsrätten men McDonald's överklagade till hovrätten och vann fördel där. En förlikning uppnåddes mellan Max och McDonalds där 'Big Max' döptes om till 'BIG!'.[24]

Hamburgerkedjan Frasses dömdes att betala 6 miljoner kronor plus rättegångskostnader till Max efter att dess dotterbolag lurat Max genom att 1992 ha köpt en lokal av Max under förespegling att den skulle användas till ett konstgalleri. I stället öppnade Frasses en restaurang i lokalen i fråga. När domstolen 1996 ansåg att Frasses dotterbolag betett sig svekfullt satte Frasses detta dotterbolag i konkurs. Högsta Domstolen beslutade 2005 att moderbolaget ändå måste betala eftersom alla företag ansvarar för sina dotterbolag. Max VD Richard Bergfors meddelade att skadeståndet och ersättningen för rättegångskostnaderna skulle gå till SOS-barnbyar.[25]

2004 stämde Max en restaurang i Teheran som påstods ha kopierat Maxrestaurangerna logotyp, inredning och meny.[26][27]

Under 2007 avslöjade SVT:s undersökningsprogram Uppdrag Granskning att ett av Max inhyrt städbolag hade nyttjat svart arbetskraft. När detta upptäcktes bröt Max avtalet med leverantören och gav städarna jobb på Max i stället, samtidigt som man skrev på ett avtal med Samhall som fick överta städningen på restaurangerna.[28][29][30]

Maxrestaurang på Borås Arena.

Inför U21-EM 2009 ställde Uefa krav på en "Clean Arena". Begreppet betydde att konkurrenter till tävlingens huvudsponsorer inte fick ha verksamhet i eller i närheten av arenan. Med McDonald's som sponsor krävdes att Max i Borås skulle hålla restaurangen på fotbollsarenan stängd under evenemanget.[31] Detta gällde alla gruppspelsdagar, även om det inte var spel på arenan. Max var villig att stänga restaurangen i omedelbar anslutning till matcherna, men detta accepterades inte av Uefa.[32] Resultatet blev att Uefa beslöt att inte spela några matcher i Borås.[33] I slutet av 2009 meddelades att Max kommit överens med Borås stad om att i framtiden hålla stängt om det krävdes, så att Borås Arena skulle kunna söka kommande evenemang.[34] I samband med att Max öppnade på Gamla Ullevi, i slutet av 2008, infördes i kontraktet att arenaägaren hade rätt att bestämma om stängning.[35]

Max bojkottade hösten 2009 Dole Fruit Company för deras agerande mot den svenske dokumentärfilmaren Fredrik Gerttens film där det framkom att Dole på sina plantager i Nicaragua använde giftet DBCP trots dess skadliga verkan på människor.[36]

Under 2014 meddelades anställda i ett internt månadsbrev undertecknat av Richard och Christoffer Bergfors på Max, att "det skulle få konsekvenser för verksamhetem" om Vänsterpartiet, Socialdemokraterna eller Miljöpartiet vann framgångar i valet.[37][38][39][40][41] Max VD Richard Bergfors sa i samband med detta att Socialdemokraternas förslag att höja restaurangmomsen och fasa ut den nedsatta arbetsgivaravgiften för unga var "idiotiska förslag".[42] Richard Bergfors vidhöll därefter att Max var politiskt obundet.[43] Max och bröderna Bergfors fick beröm av vissa för att "tala klarspråk" medan andra kritiserade de båda företagsledarna för att uppmana personalen att rösta på ett visst sätt, något som bröderna menade byggde på ett missförstånd.[37][42][39]

25 januari 2021 lanserades sidan r/maxhamburgare på Reddit.[44] Sidan skapades primärt för att folk som gillade Maxrestaurangerna skulle kunna lägga upp skämtsamma bilder och videor om Maxhamburgare, men när rivalerna Sibylla skapade Reddit sidan r/sibylla eskalerade detta fort till ett skämtsamt internetkrig mellan de två.[45]

Radio[redigera | redigera wikitext]

Under våren 2005 startade Max en egen webbradio, kallad Max Radio, som endast sände musik från svenska artister på svenska.[46] Under 2008 återlanserades radion som en satsning i företagets musikprofil och inriktningen beskrivs som "modern svensk musik". Förutom att vara tillgänglig gratis på deras hemsida skulle musiken spelas på företagets restauranger.[47] Kanalen försvann från hemsidan under 2016, men finns kvar som spellista på Spotify.[48]

Ebba-stipendiet[redigera | redigera wikitext]

År 1991 instiftades Ebbastipendiet till Ebba Bergströms minne, hon avled vid ett ledningsmöte 1990 i Kairo. Stipendiet på 100 000 kronor utdelas årligen till medarbetare som gjort något utöver det vanliga.[49]

Stiftelsen Rättvis Fördelning[redigera | redigera wikitext]

I samband med Max 40-årsjubileum bildades stiftelsen Rättvis Fördelning och den äger 9 procent av moderbolaget. Därmed kan stiftelsen väntas få 7—10 procent av den årliga nettovinsten. Totalt har under de första 10 åren utdelningen gett över 205 miljoner kronor. Inför 2018 hade 145 miljoner kronor fördelats i projekt.[50] Att "ge hjälp till behövande främst i utvecklingsländer" är stiftelsens huvudsakliga ändamål.[50] Katastrofhjälp och sjukvård, genom understöd till organisationen Project MedishareHaiti, samt utbildning och sjukvård genom SOS Barnbyar i Senegal har nämnts som större exempel på genomförd verksamhet. Båda dessa verksamheter hade engagerat redan innan stiftelsen bildades, genom bidrag direkt från bolaget eller privata medel.[51]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

 1. ^ [a b c d e f g] ”Om Max: MAX Burgers AB”. Max Burgers AB. https://www.max.se/sv/Om-MAX/Foretaget/. Läst 7 augusti 2019. 
 2. ^ ”Curt Bergfors har somnat in”. MAX Burgers AB. https://www.max.se/om-max/pressrum/pressreleaser/curt-bergfors-har-somnat-in/. Läst 8 december 2022. 
 3. ^ ”Max Burgers Aktiebolag – Bokslut & Nyckeltal”. Allabolag.se. https://www.allabolag.se/5561887562/bokslut. 
 4. ^ [a b] ”Restauranger | MAX”. MAX Hamburgers. https://www.max.se/hitta-max/restauranger/. Läst 17 januari 2023. 
 5. ^ [a b] ”Max Burgers Egypt”. Max Burgers Egypt. https://www.maxburgerseg.com/en/order-mode?mode=pickup. Läst 17 januari 2023. [död länk]
 6. ^ [a b] ”MAX franchiseverksamhet i Dubai”. Max Burgers AB. Arkiverad från originalet den 17 juli 2019. https://web.archive.org/web/20190717072424/https://www.max.se/Om-Max/Information-Mellanostern/. Läst 8 augusti 2019. 
 7. ^ ”Ett år efter pappa Curt Bergfors död: "Det kom som en chock"”. kuriren.nu. https://kuriren.nu/nyheter/stockholm/artikel/ett-ar-efter-pappa-curt-bergfors-dod-det-kom-som-en-chock/rg28z0el. Läst 7 maj 2023. 
 8. ^ Max (8 september 2014). ”Max och Kronfågel i nytt butikskoncept”. Pressmeddelande. Läst 6 mars 2016.
 9. ^ Max (6 maj 2013). ”Max populära dressingar lanseras i butik”. Pressmeddelande. Läst 6 mars 2016.
 10. ^ [a b] ”Max Burgers AB: Personer”. Solid Media Group. Arkiverad från originalet den 8 augusti 2019. https://web.archive.org/web/20190808060632/https://www.solidinfo.se/foretag/max-burgers-aktiebolag/personer. Läst 8 augusti 2019. 
 11. ^ ”Om Max: Utvecklingen”. Max Burgers AB. Arkiverad från originalet den 30 mars 2019. https://web.archive.org/web/20190330084252/https://www.max.se/sv/Om-MAX/Utvecklingen/. Läst 7 augusti 2019. 
 12. ^ ”Koncernstruktur”. Solid Media Group. Arkiverad från originalet den 8 augusti 2019. https://web.archive.org/web/20190808060630/https://www.solidinfo.se/koncernstruktur/Max-Hotell-och-Restauranginvest-Aktiebolag. Läst 8 augusti 2019. 
 13. ^ MaxMix nr 2 2011
 14. ^ ”Om Max: Historia”. Max Burgers AB. https://www.max.se/sv/Om-Max/Historia/. Läst 8 augusti 2019. 
 15. ^ ”Här öppnar vi!”. Max Hamburgerrestauranger AB. Arkiverad från originalet den 22 februari 2006. https://archive.is/20060222155351/http://www.max.se/max.aspx?page=nyarestauranger. 
 16. ^ Fäldt, Gabriella (9 februari 2010). ”Snart öppnar Max ny restaurang i Jönköping”. Jnytt. Arkiverad från originalet den 8 augusti 2019. https://web.archive.org/web/20190808120643/https://www.jnytt.se/article/snart-oppnar-max-ny-restaurang-i-jonkoping/. Läst 7 februari 2011. 
 17. ^ ”Max satsar vidare i Göteborg - öppnar i Bäckebol”. 2 juli 2014. Arkiverad från originalet den 4 mars 2016. https://web.archive.org/web/20160304140822/http://www.max.se/sv/Om-Max/Presscenter/Max-satsar-vidare-i-Goteborg/. Läst 28 augusti 2014. 
 18. ^ Full brand i Skellefteå.
 19. ^ ”Här återuppstår legendariska Krysset.”. Arkiverad från originalet den 19 februari 2019. https://web.archive.org/web/20190219130134/https://affarsliv24.vk.se/1741993/har-ateruppstar-legendariska-krysset. Läst 8 augusti 2019. 
 20. ^ ”Nu invigs Max i Mora – ger 40 nya jobb”. Arkiverad från originalet den 15 september 2016. https://web.archive.org/web/20160915175959/http://www.dt.se/dalarna/mora/nu-invigs-max-i-mora-ger-40-nya-jobb. Läst 14 september 2016. 
 21. ^ ”Köpenhamn, Danmark - 1 mars 2013”. Max Hamburgers AB. Arkiverad från originalet den 30 mars 2019. https://web.archive.org/web/20190330084302/https://www.max.se/sv/Om-MAX/Nya-restauranger/. Läst 8 augusti 2019. 
 22. ^ Max (2017-09-01). ”Max öppnar sin första restaurang i Polen”. Pressmeddelande. Läst 2019-08-08.
 23. ^ ”Max has 3 restaurants in UAE.”. Arkiverad från originalet den 12 juli 2017. https://web.archive.org/web/20170712042143/http://www.maxarabia.com/en/UAE/Find-Max/Store-Locator/. Läst 8 augusti 2019. 
 24. ^ Big Max omdöpt till BIG!
 25. ^ HD fastställer: Frasses ska betala skadestånd till MAX Max Pressmeddelande 15 september 2005
 26. ^ ”Max stämmer iransk kopia”. Dagens Nyheter. 11 juli 2004. https://www.dn.se/ekonomi/max-stammer-iransk-kopia. Läst 7 februari 2011. 
 27. ^ Rydén, Hanna (8 juli 2004). ”De stal hela Max koncept”. Aftonbladet. https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/p6Qe2R/de-stal-hela-max-koncept. Läst 7 augusti 2019. 
 28. ^ Max tecknar städavtal med Samhall Max Pressmeddelande 24 oktober 2007
 29. ^ Max och Samhall i omfattande samarbete Max Pressmeddelande 1 november 2007
 30. ^ Max och städbolag Max Pressmeddelande 14 februari 2008 Max åtgärder
 31. ^ Max (2008-06-05). ”MAX stänger - räddar fotbollsfesten i Borås”. Pressmeddelande. Läst 2019-08-08.
 32. ^ Max (2008-07-21). ”Boråsarna: Max, vik er inte för UEFA”. Pressmeddelande. Läst 2019-08-08.
 33. ^ ”U21-EM: Ny spelort föreslås i månadsskiftet”. Svenskfotboll.se. 22 juli 2008. Arkiverad från originalet den 19 augusti 2014. https://web.archive.org/web/20140819234516/http://svenskfotboll.se/landslag/arkiv/tidigare/2008/07/u21-em-ny-spelort-foreslas-i-manadsskiftet/. Läst 7 februari 2011. 
 34. ^ Max (2009-12-21). ”Max och Borås Stad överens om arenan”. Pressmeddelande. Läst 2019-08-08.
 35. ^ Hugo, Linus (2008). ”Max öppnar restaurang på Gamla Ullevi - trots Uefa-krav”. Göteborgs-Posten. https://www.gp.se/cmlink/max-%C3%B6ppnar-restaurang-p%C3%A5-gamla-ullevi-trots-uefa-krav-1.1212401?ajax=true&site=2.189&page=2.201. Läst 8 augusti 2019. 
 36. ^ Max bojkottar Dole Dagens Industri 5 oktober 2009
 37. ^ [a b] ””Det kommer att få konsekvenser””. Aftonbladet. https://www.aftonbladet.se/a/0EW7WB. Läst 30 januari 2021. 
 38. ^ Bergström, Lina; Nilsson, Ellika; Timander, Adam (22 januari 2014). ”Hamburgerchef varnar personalen för (S) och (V)”. SVT Nyheter. https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vasterbotten/politisk-markering-av-max-hamburgare. Läst 30 januari 2021. 
 39. ^ [a b] Nilsson, Ellika; Bergström, Lina; Haupt, Inger (22 januari 2014). ”Max ger sig in i politiken”. SVT Nyheter. https://www.svt.se/nyheter/lokalt/norrbotten/max-ger-sig-in-i-politiken. Läst 30 januari 2021. 
 40. ^ ”Brev från Max-vd kritiseras”. sverigesradio.se. (Sveriges Radio - P3 Nyheter Dokumentär). https://sverigesradio.se/artikel/5763903. Läst 30 januari 2021. 
 41. ^ ”Max varnar för rödgrön valseger”. nyheter24.se. 22 januari 2014. https://nyheter24.se/nyheter/inrikes/760799-max-varnar-for-rodgron-valseger. Läst 30 januari 2021. 
 42. ^ [a b] ”Max varnar för rödgrön valseger”. nyheter24.se. 22 januari 2014. https://nyheter24.se/nyheter/inrikes/760799-max-varnar-for-rodgron-valseger. Läst 30 januari 2021. 
 43. ^ ”Max vd i blåsväder: ”Vi är politiskt obundna””. sverigesradio.se. (Sveriges Radio - P4 Norrbotten). https://sverigesradio.se/artikel/5764055. Läst 30 januari 2021. 
 44. ^ ”r/maxhamburgare” (på amerikansk engelska). reddit. https://www.reddit.com/r/maxhamburgare/top/?t=all. Läst 22 oktober 2022. 
 45. ^ ”r/Sibylla” (på amerikansk engelska). reddit. https://www.reddit.com/r/Sibylla/. Läst 22 oktober 2022. 
 46. ^ Max Burgers AB (2005-11-04). ”Bara svenskt när Max startar radio” (på sv). Pressmeddelande. Läst 2019-07-16. Arkiverad från originalet den 2019-07-16.
 47. ^ Max Burgers AB (2008-08-25). ”Max stärker positionen med radiokanal” (på sv). Pressmeddelande. Läst 2019-08-08.
 48. ^ ”Lyssa på Max Radio”. Arkiverad från originalet den 6 juni 2016. https://web.archive.org/web/20160606225253/http://max.se/sv/Noje/Max-Radio/. Läst 8 augusti 2019. 
 49. ^ 1991 - Max instiftar Ebbastipendiet..
 50. ^ [a b] ”En verksamhet i tysthet”. Rättvis Fördelning. Arkiverad från originalet den 8 augusti 2019. https://web.archive.org/web/20190808060720/https://rattvisfordelning.org/om-stiftelsen/. Läst 8 augusti 2019. 
 51. ^ ”Från stöd till fullt kostnadsansvar”. Rättvis Fördelning. Arkiverad från originalet den 8 augusti 2019. https://web.archive.org/web/20190808060706/https://rattvisfordelning.org/projekten/. Läst 8 augusti 2019. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]