Prinsen och tiggargossen

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Prinsen och Tiggargossen
Tom och Prins Edvard möts för första gången.
Tom och Prins Edvard möts för första gången.
FörfattareMark Twain
OriginaltitelThe Prince and The Pauper
OriginalspråkEngelska
LandUSA USA
Utgivningsår1881

Prinsen och tiggargossen (även kallad Prinsen och Tiggaren och Prinsen och Tiggarpojken, originaltitel: The Prince and the Pauper)[1] är en historisk roman av Mark Twain från 1881. Boken handlar en fattig pojke vid namn Tom Canty och Englands prins Edvard som ser identiska ut och av misstag byter plats med varandra.[2] Boken är en av Twains mest berömda verk och har använts till flera adaptioner.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Tom Canty föds i London i mitten på 1500-talet under Henrik VII:s tid. Han växer upp i en fattig familj med en mamma, två systrar och en far och farmor som dricker och misshandlar honom. Trots Tom svår livssituation så blir han utbildad av en gamla präst och drömmer om att bli en kung. En dag när han vandrar på stan så går han fram till folkmassa för att få se Prins Edvard. Han går dock för nära och en vakt tar tag i honom. Prinsen blir arg, beordrar vakten att släppa honom och ber att Tom får komma in i slottet. Pojkarna pratar med varandra och Edvard erbjuder Tom att få ett bad eftersom han är så smutsig. När de båda har tvättat sig så upptäcker de ser identiska ut. För skojs skull byter de kläder med varandra, men soldaterna misstar Prinsen för Tom och slänger ut honom från slottet. Nu måste de två pojkarna leva i varandras skor och komma ett sätt att återställa allt till rätta.[3]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”The Prince and the Pauper | work by Twain” (på engelska). Encyclopedia Britannica. https://www.britannica.com/topic/The-Prince-and-the-Pauper. Läst 9 juli 2020. 
  2. ^ ”Prinsen och tiggaren”. www.rabensjogren.se. http://www.rabensjogren.se/bocker/110716-prinsen-och-tiggaren. Läst 11 februari 2018. 
  3. ^ Twain, Mark (2018-01-02). Prinsen och tiggaren. Lindhardt og Ringhof. ISBN 9788711648186. https://books.google.se/books/about/Prinsen_och_tiggaren.html?id=WKJFDwAAQBAJ&redir_esc=y. Läst 11 februari 2018