Prisjägare

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Prisjägare kallas en person som mot betalning letar rätt på efterlysta brottslingar och för dem till polisen. Prisjägare tillhör ingen myndighet, utan agerar oftast på eget initiativ. Prisjägare är bara tillåtna i USA och den forna amerikanska kolonin Filippinerna, där myndigheter ofta utfäster belöningar för efterlysta personers gripande, till skillnad från andra länder där belöningar kan utbetalas för information som kan leda till ett gripande av polisen. I andra länder är prisjägares verksamhet olaglig och ett gripande utfört av en prisjägare kan där betraktas som olaga frihetsberövande eller människorov.

Vissa amerikanska prisjägare driver sin spårningsverksamhet på en yrkesmässig nivå och kan till och med hålla sig med anställda, men de flesta är enskilda personer som tillfälligt ägnar sig åt denna verksamhet, lockade av möjligheten att tjäna mycket pengar.

Film[redigera | redigera wikitext]

I amerikanska filmer och tv-serier förekommer prisjägare i bland annat westernfilm, där de ofta beskrivs som enslingar. De förekommer även inom science fiction, där intergalaktiska prisjägare jagar brottslingar över hela universum.

Se även[redigera | redigera wikitext]