Psykedeliska svampar

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Psykedeliska svampar av arten Psilocybe semilanceata.

Psykedeliska svampar eller magiska svampar är svampar som på grund av att de innehåller hallucinogener, till exempel psilocybin, ger ett psykedeliskt rus om de äts.

I Sverige är de mest använda svamparna toppslätskivling (Psilocybe semilanceata) och ringslätskivling (Psilocybe cubensis).

Svampar med psilocybin eller psilocin är narkotikaklassade i Sverige och ingår i förteckning I. Mer specifikt gäller klassningen "svampar som innehåller ämnena psilocybin eller psilocin, om svamparna är framodlade eller om de har torkats eller på annat sätt beretts". Dessa svampar finns för närvarande inte upptagna som sådana i förteckningarna i internationella narkotikakonventioner, men de aktiva substanserna psilocybin och psilocin ingår i förteckning P I i 1971 års psykotropkonvention.[1] I en undersökning från 2013 konstaterar forskare att det inte verkar finnas något direkt samband mellan intag av psykedeliska svampar och psykisk sjukdom, men att man inte kan utesluta negativ påverkan på den psykiska hälsan.[2][3]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]