Pune

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Punes läge Indien.
Gata i Pune.

Pune (marathi: पुणे, tidigare Poona) är en stad i den indiska delstaten Maharashtra. Befolkningen uppgick till 3 124 458 invånare vid folkräkningen 2011, med totalt 5 057 709 invånare i hela storstadsområdet.[1] Storstadsområdet inkluderar Dehu, Dehu Road Cantonment, Kirkee Cantonment, miljonstaden Pimpri-Chinchwad samt Pune Cantonment och är delstatens näst största efter Bombay. Pune är administrativ huvudort för ett distrikt med samma namn som staden.

Det är också ett av indiska arméns huvudkvarter.[2] En av världens största motorcykeltillverkare, Bajaj Auto, har sitt huvudkontor i staden.

Pune är också en historisk stad och var huvudort för Marathariket på 1600-talet. Därefter var det tidvis i Stormogulrikets besittning, men Marattkrigen gjorde slut på detta välde och Pune var åter maratternas huvudstad tills Brittiska Ostindiska Kompaniet tog över 1818.[2]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Office of The Registrar General & Census Commissioner, India; Tabulations Plan of Census Year – 2011/Primary Census Abstract/Urban Agglomeration Läst 28 mars 2014.
  2. ^ [a b] Bra Böckers lexikon, 1978.