Råttsnokar

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Råttsnok
Yellowratsnake-1-.jpg
En gul råttsnok
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeDjur
Animalia
StamRyggsträngsdjur
Chordata
UnderstamRyggradsdjur
Vertebrata
KlassKräldjur
Reptilia
UnderklassDiapsider
Diapsida
OrdningFjällbärande kräldjur
Squamata
UnderordningOrmar
Serpentes
FamiljSnokar
Colubridae
SläkteRåttsnokar
ArtRåttsnok
Hitta fler artiklar om djur med

Råttsnokarna är en stor polyfyletisk grupp av ormar i råttsnoksunderfamiljen Colubrinae. Många arter tenderar att vara mycket skygga och ibland aggressiva, men dessa ormar är inte giftiga och deras bett är vanligen ytliga. Olika arter av ormarna som till exempel Pantherophis guttata guttata är vanliga inom handeln med tamdjur. Det är en avsevärd skillnad mellan olika arter av råttsnok, men de flesta är medelstora till stora, och lever av gnagare.

Tidigare ansågs de flesta av dem tillhöra släktet Elaphe, men många har sedan dess ansetts tillhöra andra släkten. Giltigheten för vissa släkten är diskutabel, men för den här artikelns ändamål tas en mer liberal taxonomisk ståndpunkt. Råttsnokarna har traditionellt delats upp i två grupper, Nya världens och Gamla världens arter.

Exempel på snokar som finns i Elaphe:

Gul råttsnok Elaphe obsoleta quadrivittata.

Nya världens råttsnokar[redigera | redigera wikitext]

Nya världens råttsnokar tillhör släktet Lampropeltinae, och som sådana är de nära släkt med Lampropeltis (mjölksnokar och kungssnokar), Pituophis, tallsnokar och tjursnokar), Rhinocheilus (långnossnokar), Arizona (glanssnok) and Stilosoma (kortsvansade snokar). Hela Lampropeltinidgruppen härstammar från Gamla världens råttsnokar, som korsade Berings landbrygga någon gång mellan de senaste tjugo till trettio årmiljonerna.

Nya världens råttsnokar består av släktena Bogertophis, Pantherophis (majsormar, rävsnokar och amerikansk råttsnok), Pseudelaphe (centralamerikansk råttsnok) och Senticolis (grön råttsnok).

Gamla världens råttsnokar[redigera | redigera wikitext]

Släktena Elaphe, Euprepiophis, Oreophis, Orthriophis, Ptyas, Rhinechis, och Zamenis utgör Gamla världens råttsnokar.


Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, tidigare version.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]