Röda Korsets ungdomsförbund

Från Wikipedia
Version från den 23 december 2017 kl. 22.28 av InternetArchiveBot (Diskussion | Bidrag) (Räddar 1 källor och märker 0 som döda. #IABot (v1.6.1))
Uppslagsordet ”Quick Response” leder hit. För tvådimensionell streckkod benämnd Quick Response, se QR-kod.

Röda Korsets Ungdomsförbund (RKUF, tidigare Ungdomens Röda Kors), ungdomsförbund anknutet till Svenska Röda Korset.

Ungdomens Röda Kors bildades 1921 på initiativ av Prins Carl. År 1986 ändrades namnet till Röda Korsets Ungdomsförbund och 1996 beslutade man att ungdomsförbundet skulle bli självständigt, vilket verkställdes följande år. Detta sågs då som något kontroversiellt då det kan anses bryta mot Röda Korsets grundprincip om "enhet" vilket betyder att det ska finnas EN Röda Kors-organisation inom varje land.

Röda Korsets Ungdomsförbund arbetar för att barn och unga ska känna sig trygga och må bra. Målet är ett samhälle som är lika tillgängligt för alla, ett samhälle där människovärdet sätts i främsta rummet och där olikheter är en tillgång. Ungdomsförbundets medlemmar och frivilliga arbetar ideellt. Organisationen är politiskt och religiöst obunden och är en del av Röda Korset och Röda Halvmåne-rörelsen, som finns i 190 länder över hela världen.[1][2]

Röda Korsets Ungdomsförbund har ett hundratal verksamheter runt om i Sverige, till exempel Jourhavande kompis, Kompisgrupper för ensamkommande ungdomar, Rollspelet På flykt, Frukostklubbar som serverar skolfrukost och läxhjälp på skolor och bibliotek. Åren 1998–2007 hade även Quick Response Röda Korsets Ungdomsförbund som huvudman. (Quick Response var en redaktion som granskar nyhetsrapporteringen om invandring, integration och främlingsfientlighet. Från 1 januari 2008 var Svenska Röda Korset huvudman för redaktionen.) Från mitten av 1980-talet fram till 2009 gav organisationen ut medlemstidningen Megafon.

Ordförande för Röda Korsets Ungdomsförbund är Tove Kopperdal[3] och generalsekreterare är Marika Eriksson.[4]

Referenser

Externa länkar