Röda Korsets högskola

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Ej att förväxla med Röda Korsets folkhögskola.
Röda Korsets Högskola
Röda Korsets Högskola
Engelska: The Swedish Red Cross University College
Grundat1867
ÄgandeformStiftelse
Lärarkårca 80 anställda
Studerandeca 1000
SäteStockholm, Sverige Sverige
Webbplatswww.rkh.se
Tidigare sjuksköterskehemmet på Sabbatsberg

Röda Korsets Högskola, tidigare Röda korsets sjuksköterskeskola, är en svensk privat högskola. Den ligger på Campus Flemingsberg vid Karolinska sjukhuset i Huddinge och bedriver utbildning och forskning inom vårdområdet. Den är Sveriges äldsta sekulära sjuksköterskeutbildning och grundades 1867 av Emmy Rappe, som fått sin utbildning hos Florence Nightingale vid St Thomas' Hospital i London.

Utbildningen startade i Uppsala men 1881 flyttades den till Sabbatsbergs sjukhus i Stockholm. 1927 öppnade Röda Korsets elev- och sjuksköterskehem på Sabbatsbergs sjukhusområde och där fanns utbildningen kvar fram till 2004. Under många år bedrevs utbildningen som internat och bara kvinnor utbildades.[1] Röda Korsets elevhem var beläget på Dalagatan 9-11.

De allra första Rödakorssystrarna utbildades främst för att kunna ta hand om sårade i krig och redan 1897 sändes två svenska Rödakorssystrar till kriget i Grekland. År 1912 skickades sedan den första Rödakors-ambulansen till Grekland.[2]

Att utbilda Röda korssjuksköterskor i Sverige är en obruten tradition sedan närmare 150 år. Än idag utbildar Röda Korsets Högskola sjuksköterskor genom ett treårigt kandidatprogram men högskolan ger också olika specialist- och vidareutbildningar till redan färdiga sjuksköterskor som arbetar inom vård och omsorg.

Cirka 850 studenter läser vid skolan som har omkring 85 anställda[1]. Röda Korsets högskola drivs av Stiftelsen Rödakorshemmet.

Sjuksköterskor utbildade där brukar benämnas rödakorssyster.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]