Röda nejlikan (film, 1934)

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Röda Nejlikan
(The Scarlet Pimpernel)
Genre Äventyr
Regissör Harold Young
Producent Alexander Korda
Manus Emmuska Orczy (roman)
Lajos Biró
Sam Bermann
Robert Sherwood
Arthur Wimperis
Skådespelare Leslie Howard
Merle Oberon
Raymond Massey
Originalmusik Arthur Benjamin
Produktionsbolag United Artists
Premiär 1934
Speltid 94 minuter
Land Storbritannien
Språk Engelska
IMDb SFDb

Röda Nejlikan är en brittisk äventyrsfilm från 1934 i regi av Harold Young. I huvudrollerna ses Leslie Howard, Merle Oberon och Raymond Massey. Filmen är baserad på baronessan Orczy och Montagu Barstows pjäs från 1905 och den klassiska äventyrsromanen Röda nejlikan från 1908 av baronessan Orczy. Dessa handlar om en 1700-tals adelsman som lever ett dubbelliv; utåt sett som en dekadent och menlös aristokrat, men som egentligen är engagerad i en farofylld underjordisk verksamhet som ägnar sig åt att befria personer i den franska adeln från Robespierres skräckvälde.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Filmen utspelar sig år 1792, under den franska revolutionen. Engelsmannen Sir Percival Blakely som utåt sett är en dandy ut i fingerspetsarna agerar i hemlighet under pseudonymen Röda Nejlikan med att rädda franska adelsfamiljer undan giljotinen med risk för sitt eget liv.

Det uppstår en del komplikationer när hans egen fru Marguerite spionerar åt den franske ambassadören i Storbritannien, Chauvelin.

Citat[redigera | redigera wikitext]

They seek him here, they seek him there, those Frenchies seek him everywhere. Is he in Heaven? - Is he in Hell? That damned, elusive Pimpernel.
– Sir Percy Blakeney

Rollista (i urval)[redigera | redigera wikitext]

DVD[redigera | redigera wikitext]

Filmen gavs ut på DVD 2010.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]