Pseudonym

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Pseudonym, grekiska för "falskt namn", från ψεῦδος (pseûdos), "lögn, oriktighet", och (ónoma), "namn", är ett annat namn än bärarens registrerade borgerliga namn, i syfte att skapa anonymitet.[1] En pseudonym skiljer sig från ett artistnamn på så sätt att artistnamnet inte har som syfte att dölja identiteten. Ett fingerat namn är ett alternativt namn, ett alias, som används öppet till exempel för att skydda en intervjuad person.

Inom litteratur[redigera | redigera wikitext]

Ofta har skönlitterära författare använt sig av pseudonymer, bland annat för att undvika förföljelse under perioder och på platser då det inte varit tillåtet att uttrycka kritik mot regimen. Under 1800-talet använde flera kvinnliga författare manliga pseudonymer, till exempel George Sand, Ernst Ahlgren och systrarna Currer Bell, Ellis Bell och Acton Bell. Flera svenska deckarförfattare som Bo Balderson, Lars Kepler och Arne Dahl är pseudonymer. Ibland används det franska uttrycket nom de plume, "penn-namn" för författares pseudonymer.

Film[redigera | redigera wikitext]

En filmregissör som av en eller annan anledning inte ville kännas vid en film använde ofta pseudonymen Alan Smithee. Detta har nu ändrats så att publiken inte kan se vilka filmer som varit omtvistade.

Övriga[redigera | redigera wikitext]

Pseudonym förekommer också som superhjälteidentiteter eller aliasnamn och kan vare ett så kallat "oäkta" namn såsom ett smeknamn, kodnamn, spelaridentitet, artistnamn, ett kontonamn på en chatt- eller bloggsida. Sådana namn är nödvändigtvis inte mindre äkta än namn som är registrerade hos en myndighet. För att rekvisiten ska vara uppfyllda vad gäller exempelvis olagliga former av oäkthet, såsom urkundsförfalskning, kan det krävas att någon vilseletts samtidigt som någon form av uppsåtligt vinningsrekvisit föreligger.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Henry George Liddell, Robert Scott (1996). A Greek-English lexicon. Oxford Univ. Press. ISBN 0-19-864226-1