Rökning i Albanien

Från Wikipedia
"Rökning förbjuden"-skyltar är vanligt förekommande, men efterföljs sällan i Albanien.

Rökning i Albanien är utbrett och omkring 40 % av den albanska befolkningen röker regelbundet.[1] Det enda land i Europa som har en högre siffra än Albanien är Turkiet.[1] I snitt spenderar den albanska befolkningen (tillsammans) mer än 300 miljoner euro årligen på tobakprodukter.[2]

Albanien införde anti-rökningslagar 2007, men de efterföljs inte strikt.[2] Rökningen bland befolkningen ökar, speciellt bland gruppen kvinnor mellan 13 och 15 år.[3] Andelen regelbundet rökande i åldersgruppen 13 till 15 år ligger idag på omkring 15 %.[2] Även om lagen i skrift förbjuder rökning av cigaretter på allmänna platser som restauranger, barer, arbetsplatser och så vidare sker ändå regelbundet rökande på dessa platser, speciellt på kvällar och under helger.[4] Rökning är även förbjudet i allmänna transportmedel såsom bussar, och efterlevs där oftare genom att cigaretten slängs innan påstigning.

Per år 2009 rökte 29,3 % av den kvinnliga befolkningen i Albanien. Motsvarande siffra för männen var 65,6 %. För unga vuxna var samma siffra 38,5 % och i samtliga grupper hade andelen rökande ökat sedan 2007. En positiv effekt av de nya rökningslagarna är att den offentliga reklamen för tobaksprodukter minskat i landet. En undersökning år 2007 visade att 75 % utsatts för tobaksreklam medan motsvarande siffra år 2009 sjunkit till 52 %.

Referenser[redigera | redigera wikitext]