Rönnebo pensionat

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Rönnebo pensionat

Rönnebo pensionat är en villa vid Villavägen 12 i Trosa, Södermanlands län. Huset fick sitt nuvarande utseende av arkitekten Lars Israel Wahlman och är sedan 1983 ett lagskyddat byggnadsminne.[1]

Historik[redigera | redigera wikitext]

Rönnebo pensionat på 1940-talet.
Eira Samuelsson.
Gäster i parken, 1940-tal.

Villan uppfördes 1895 som privatbostad åt friherre C.A.F. Gyllenhaal (1814-1910) i tidstypisk villastil. Byggnaden är ett trähus i en våning med inredd vind under ett sadeltak. Fasaderna är panelade och avfärgade i varmvit kulör. Mitt på huvudfasaden märks en framskjutande frontespis med veranda i övervåningen samt en utbyggd förstuga på varje gavel. Terrängen närmast framför huvudbyggnaden är terrasserad och i anslutning utbreder sig en parliknade trädgård. Förutom det stora huset lät Gyllenhaal även bygga två mindre bostadshus och tre uthus.

Vid 1900-talets början förvärvades villan av doktor Magnus Stenberg. Han och hans fru var förtjusta i jugendstilen och anlitade arkitekten Lars Israel Wahlman att omgestalta huset. Han gav Rönnebo ett delvis nytt utseende i nationalromantisk stil och med fornnordiska detaljer som drakhuvuden och stiliserade Rönnlöv.

Trädgårdsarkitekten Eira Samuelsson (född 1895, död okänd) köpte fastigheten i slutet av 1920-talet och öppnade 1935 ett pensionat i huset. Hon var en av Sveriges första kvinnliga trädgårdsarkitekter, utbildad i Tyskland. Hon gestaltade den stora parken i italiensk anda med bland annat cypresser och silvergranar. Samuelsson satt även sin personliga prägel på inredningarna. Bland annat dekorerade hon väggarna med blomsterslingor och andra naturinspirerade figurer. Till sin hjälp hade hon konstnärinnan Ingeborg Wettergren.

Rönnebo drevs som pensionat under sommarhalvåret. Resten av året bodde Samuelsson ensam i huset i sitt privata rum vid köket. Gästerna var ofta äldre personer ur den högre medelkassen och i regel kom de år efter år och stannade flera veckor. Under andra världskriget bodde bland annat tyska militärattachéer på Rönnebo. Under de sista krigsdagarna inkvarterades den tyska nazigeneralen Walter Schellenberg på Rönnebo. Han skickades tillsammans med en delegation till Sverige för att förhandla med de allierade om Tysklands kapitulation.[2] Efter kriget dömdes Schellenberg till sex års fängelse för krigsförbrytelser.

Med tiden kom allt mindre gäster till Rönnebo. Pensionat som plats för rekreation och boendeform tillhörde det förflutna och i början av 1980-talet lades rörelsen ner. 1980/81 utfördes en byggnadsdokumentation av Sörmlands museum där även Eira Samuelsson deltog.[3] I juni 1983 förklarades huvudbyggnadens exteriör och interiör samt den omgivande parken till byggnadsminne. Till byggnadsminnet hör även det före detta annexet söder om huvudbyggnaden och den tidigare tjänstebostaden norr om huvudbyggnaden. Samtliga hus är numera privatbostäder.

Bilder[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ RAÄ:s bebyggelseregister: TROSA TROSA 10:50 - husnr 1, RÖNNEBO PENSIONAT.
  2. ^ Sörmlands Nyheter: Så hamnade nazi-generalen i Trosa, publicerad 29 december 2010.
  3. ^ Sörmlands museum: Rönnebo pensionat.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]