Rönninge Show Chorus

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Rönninge Show

Rönninge Show Chorus är en kvinnlig a cappella-kör, baserad i Rönninge, Sverige. Kören består av ca 150 medlemmar i åldrarna 18-80 år.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Rönninge Show Chorus bildades 1983 och är en av de största och mest framgångsrika a cappella-körerna i Skandinavien. Kören sjunger främst inom genren barbershop, då de är anslutna till Sweet Adelines International (SAI), världens största organisation för kvinnor inom körsång med över 25.000 medlemmar över hela världen. Rönninge har representerat Sverige i SAI:s internationella körtävlingar under mer än 20 år och har aldrig placerat sig sämre än 6:a i världen. De var 2014 års guldmedaljörer i SAI:s internationella mästerskap, en titel de fick vid 2013 års tävling i Honolulu, med en poängsumma uppgående till 3138 av 3280 möjliga. Det var den högsta poängsumman någonsin och också första gången en icke-amerikansk kör vann tävlingen.[1]

Tävlingsresultat[redigera | redigera wikitext]

Körledare[redigera | redigera wikitext]

Rönninge Show Chorus leds av Britt-Helene Bonnedahl och Anna Alvring.

Britt-Helene Bonnedahl har varit med i barbershop sedan 1976 och har ingått i Rönninge Show Chorus sedan dess bildande. Britt-Helene är utbildad inom flera områden inom körsång och är engagerad runt om i världen som röstpedagog och ledare för a cappella-grupper. Hon är medlem i den internationella fakulteten för Sweet Adelines International sedan många år och hennes musikaliska påverkan är känd inom barbershopmusiken.

Anna Alvring är en musikutbildad grundskolerektor med långvarigt engagemang i barbershop och har bland annat varit dirigent för Stockholm City Chorus.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]