Rörblad

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Rörblad till fagott

Rörbladet (kortform röret) är den del av ett träblåsinstrument i vilken genomströmmande luft producerar ett ljud. Rörbladet tillverkas vanligen av vass eller bambu, men ibland även varianter av t.ex kolfiber och finns i några olika typer för olika instrument:

  • Platta enkelrörblad, bestående av en platt skiva med en vass kant som anblåses. Denna typ används bland annat till klarinett och saxofon.
  • Runda enkelrörblad, som utgörs av ett vassrör med en uppskuren tunga, och används till vissa typer av säckpipor.
  • Dubbelrörblad, av två hopmonterade vasskivor, som båda vibrerar och slår mot varandra. Dubbelrörblad används till oboe, fagott, guanzi, houguan, suona och vissa typer av säckpipor.

Rörbladen tillverkas med olika graderad styvhet, som väljs av musikanten alltefter egen rutin och musikstyckets art. Nybörjare startar oftast med mjuka rör, medan den rutinerade spelaren väljer hårdare rör. Rörblad är ömtåliga, och kan därför anses vara förbrukningsvara för dessa typer av blåsinstrument.

Etymologi[redigera | redigera wikitext]

Benämningen rör avser i detta fall inte "en ihålig cylinder", utan kommer av ett ålderdomligt namn för vass, säv, och liknande gräs och halvgräs. Jämför fågelarterna rörsångare och rördrom, som trivs i vassbestånd.

Se även[redigera | redigera wikitext]