Hoppa till innehållet

Ragnar Ring

Från Wikipedia
För konstnären, se Ragnar Ring (konstnär).
Ragnar Ring
Född11 april 1882
Sverige
Död1 augusti 1956 (74 år)
Stockholm
Medborgare iSverige[1]
SysselsättningRegissör, manusförfattare, filmregissör
Redigera Wikidata

John Magnus Ragnar Larson Ring, pseudonym Lasse Ring, född 11 april 1882 i Rydboholm, Kinnarumma församling, Älvsborgs län, död 1 augusti 1956 i Sankt Görans församling, Stockholm, var en svensk filmregissör och manusförfattare under stumfilmens tid samt romanförfattare.

Efter barndomsåren i Västergötland och ungdomsåren i Småland, där han tog studentexamen i Växjö på latinlinjen 1901, kom Ragnar Ring till Stockholm 1902 för att ingå i Svea Ingenjörkår, Ing 1. Det var i maj generalmönstring på Kungsholmen tillsammans med Fälttelegrafkåren som också tillhörde truppslaget Kungl. Fortifikationen. Han blev under volontärutbildningen till underofficer vice-korpral 1903 och underlöjtnant 1905. Det var under en utbildningsperiod på Krigsskolan Karlberg som han komponerade valsen Karlbergsboston som skulle komma att ingå i krigsskolan KKS musikkårs repertoar.

1906 fortsatte hans militära karriär vid Kungl. Västernorrlands regemente I 28 (I 21) i Sollefteå, där han blev underlöjtnant 1906. Han blev löjtnant vid regementet 1908. Han blev på orten känd under namnet Lasse Ring såsom som flitig festarrangör och skribent i Härnösands-Posten och Sollefteå-Bladet. Det var där som han blev bekant med regissören Mauritz Stiller som 1912 skulle filma arméns första krigshundar som dresserats på regementet. Stillers förslag att han skulle skriva ett filmmanuskript blev så en film med titeln När larmklockan ljuder med krigshunden Tell i huvudrollen som filmens hjälte.

Ragnar Ring alias Lasse Ring arbetade periodvis (1911–1918) för Svenska Biografteatern och filmproduktionsbolaget Pathé Frères filial i Stockholm. Efter filmen När larmklockan ljuder som spelats in i Sollefteå med omnejd 1912 följde filmen Spionen från Österland från 1914. Den blev exporterad som L'éspion d'Oesterland till fransktalande länder, hade inspelningstiteln Skärsliparen och speltiden 47 minuter. Den var en svartvit stumfilm i tre akter. Men censur gjorde att filmen fick döpas om till För Fäderneslandet.

Västernorrlands regemente deltog i stridstruppers stationering vid finska gränsen under första världskriget. (Ragnars) Lasse Rings första roman Madame de Menasjévitj kom ut 1919 och var baserad på hans egna upplevelser och erfarenheter från de säregna och explosionsartade händelserna vid Torne älv till följd av att östfronten genom Europa hindrade passage av resenärer och varor samt att Finlands hamnar var stängda. Han tjänstgjorde i närheten som befäl i tre perioder 1915–1917. Det var för övrigt vid en marsch där tillsammans med truppen som han hade skapat texten och marschmusiken Vårt gråa kompani som publicerades redan 1915.

När första världskriget tog slut 1918 hade Ragnar Ring blivit reservlöjtnant, vilket bland annat litterärt arbete om Sveriges industri hade möjliggjort påbörjandet av hans egna romaner. Han var också litterär chef vid Baltic Film Co. på Drottninggatan i Stockholm 1918–1920.

Den militära karriären fortsatte dock sedan han blivit kapten vid Vaxholms Grenadjärregemente från 1919 till dess han övergick till att bli reservkapten. Arbetet hos Baltic Film och för Hasse W. Tullbergs förlag ledde till tanken att filma industriell verksamhet istället för att skriva om den. Detta blev inledningen till en lång tid i filmens värld. Dokumentärfilmen om varuhusets PUB:s verksamhet var bara en början till ett tusental dokumentärfilmer, oftast med industriellt marknadsföringssyfte. Han avgick som reservkapten 1923 för att helt och hållet ägna sig åt film. Bland annat filmen Herrskapet Stockholm ute på inköp från 1920 som ingår i en längre reklamfilm med bland andra Greta Garbo (då Greta Gustavsson, även Gustafsson) har idag restaurerats av Svenska Filminstitutet.

Ragnar Ring var chef för AB Hasse W. Tullbergs film 1920–1925 och för Hasse W. Tullbergs filmindustri 1925–1930 varefter han ännu en tid efter den svart-vita stumfilmens upphörande verkade i det egna bolaget Ring Film. Han arbetade som egen företagare och hade senare en fabrik i Ulvsunda som sysslade med industriell verksamhet till följd av hans olika uppfinningar och patent.

Han var från 1917 gift med Ruth Valborg Ström, f.d. sjuksköterska i armén, I 28 Sollefteå. De är begravda på Skogskyrkogården i Stockholm.[2]

Regi i urval[redigera | redigera wikitext]

Filmmanus i urval[redigera | redigera wikitext]

Bibliografi (urval)[redigera | redigera wikitext]

  • Madame de Menasjévitj
  • Flickan från Kakelmakaregränd
  • Skål å tack, kapten, Fiske och jägarhistorier från mellankrigstidens landsbygd (1943)

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Libris, 11 april 2018, läs online, läst: 24 augusti 2018.[källa från Wikidata]
  2. ^ SvenskaGravar