Ragnvald Ulfsson

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Ragnvald den gamle)
Hoppa till: navigering, sök

Ragnvald, även felaktigt Ragnvald jarl eller Ragnvald Ulfsson, var en historisk person från Sigvat Tordarsons verk Austrfararvísur. Austrfararvísur berättar om Sigvats resa österut till Ragnvald, bror till jarl Ulf. Sigvats sällskap förhandlar för den norske kungen Olav Haraldsson och Ragnvald för sin bror jarl Ulf som i sin tur representerar den svenske kungen Olof Eriksson. Sigvat färdades till Svitjod, om Svitjod var slutdestination eller om Ragnvald och jarl Ulf var svear anges ej, däremot anges att Ragnvald stod nära kung Olof och kom från östersjökusten. Man får anse det rimligt att Ragnvald då var en storman i Östergötland eller Svealand.

Att Ragnvald hette Ulfsson och var jarl är "förfalskningar" skapade av Snorre Sturlasson i Olav den heliges historia.[källa behövs] Snorre uppger att Ragnvald var jarl i Skara i Västergötland och bl.a. fick en son vid namn Ulf som blev jarl. Austrfararvísur är en samtida (1000-tal) primärkälla och därmed mycket mer pålitlig än Snorres sekundär/tertiära fantastiska källmaterial från 1200-tal.

Den politiska bakgrunden ser ut att ha varit att Sverige delade Norge med Danmark efter slaget vid Svolder. Olav Haraldsson lyckades senare erövra Norge och sökte fred med Sverige då Knut den store började bli mycket mäktig efter sina erövringståg i England, men den svenske kungen Olof Eriksson var oförsonlig enligt Snorre.

Snorre uppger vidare att Ragnvald gifte bort Olof Erikssons dotter Astrid till Olav Haraldsson, mot Olof Erikssons vilja, för att undvika fortsatt krig. Snorre hävdar att Ragnvalds fru hette Ingeborg Tryggvesdotter, syster till den avlidne norske kungen Olav Tryggvason som dog i slaget vid Svolder (dödad av bl.a. Olof Eriksson). Ingegerd, en annan dotter till Olof Eriksson, var trolovad till Olav Haraldsson - men trolovning bröts och detta var anledningen till Ragnvalds handlingar enligt Snorre. Ingegerd giftes sedermera bort till Jaroslav den vise och då passade hon på att rädda Ragnvald från den svenske konungens ilska genom att utnämna honom till ledare över Ladoga som, återigen enligt Snorre, var hennes brudgåva. Den kievska primärkrönikan bekräftar Ingegerds giftermål med Jaroslav den vise. Snorre blandar friskt fakta med litterära konstruktioner[källa behövs] och endast ett fåtal av hans uppgifter kan bekräftas av andra källor.[källa behövs]

Identifieringen av honom med Ragnvald den gamle, i det sentida tillägget (1200-tal) till Hervarsagan, som far till Stenkil och gift med Astrid Nialsdotter är spekulation även om det inte är orimligt så var Ragnvald ett relativt vanligt samtida namn.

Källor[redigera | redigera wikitext]