Hoppa till innehållet

Raivola

Raivola på kartan över Leningrad oblast
Raivola
Raivola på kartan över Leningrad oblast.
Gata i dagens ryska samhälle, Rosjtjino.

Raivola (ryska Rosjtjino, Ро́щино) är en stad på Karelska näset i Leningrad oblast i Ryssland. Folkmängden i centralorten uppgick till 14 315 invånare i början av 2015, med totalt 20 734 invånare inom hela kommunen.[1]

Raivola är känt som Edith Södergrans hemby. Raivola är vänort till Närpes i Österbotten, den ort som Edith Södergrans fädernesläkt på kom från, och representanter från de båda orterna besöker varandra åtminstone vartannat år. 1 juli 2005 skänkte Raivola en minnesplatta tillägnad Edith Södergran till Närpes stad.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Till 1721 var området officiellt svenskt, men i praktiken besatt av Ryssland sedan tidigt 1700-tal under Stora nordiska kriget. Från 1812 hörde trakten till Storfurstendömet Finland, senare Republiken Finland. Byn tillhörde en tid kommunen Kivinebb. Efter freden i Moskva i mars 1940 hamnade byn på den sovjetiska sidan av gränsen. Invånarna hade flytt i början av kriget. År 1944 överläts näset för andra gången till Sovjetunionen. Byn kom att på ryska heta Rosjtjino.

Galleri[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]