Rajiv Chandrasekaran

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Rajiv Chandrasekaran

Rajiv Chandrasekaran, född 22 januari 1973 Palo Alto, Kalifornien, är redaktör för Washington Post, journalist och författare. 2007 tilldelades han Samuel Johnson Prize.

Chandrasekaran har en kandidatexamen i statsvetenskap vid Stanford University, och har varit anställd vid Washington Post sedan 1994. Under Irakkriget var Chandrasekaran Washington Posts utsände i Bagdad, och har dessutom varit placerad för tidningen i Kairo, Indonesien och i Afghanistan. Under 2005 var han verksam vid Johns Hopkins School for Advanced International Studies och Woodrow Wilson International Center. Sedan 2005 är han redaktör för Washington Posts webbsida. Chandrasekaran är bosatt i Washington DC.

Som journalist och författare har Chandrasekaran rapporterat om FN:s vapeninspektion i Irak, USA:s ockupation av Irak och invasionen av Afghanistan. Boken Imperial Life in the Emerald City (2006) dokumenterar livet och händelser i amerikanernas högkvarter i Bagdad, den så kallade Green Zone, och bygger förutom på egna ögonvittnesskildringar, på hundratals intervjuer och dokument. Det är en kritisk redogörelse för ett misslyckat försök att implementera en amerikansk demokrati i Irak, och en granskning av de ekonomiska och sociala klyftorna mellan de amerikaner som var stationerade i Irak och den irakiska befolkningen. Boken belönades med det brittiska faktabokspriset BBC FOUR Samuel Johnson Prize 2007.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]