Ramsay

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
För andra betydelser, se Ramsay (olika betydelser).
Dalhousie huvudmannens vapen.

Ramsay (uttalas [rámmse]) är en klan från de skotska lågländerna med anglo-normandiskt ursprung.[1] I Skottland kan klanen spåras tillbaka till 1100-talet.[2]

Ätten kom till Sverige 1577 (Hans/Joan Ramsay). Introducerad på svenska riddarhuset 1633 Svenska adliga ätten nr 215,[3] finska nr 17 och friherrliga nr 40.

Ättens rötter sträcker sig långt tillbaka i tiden. Om dess hem och ursprung finns det olika meningar. Vanligen anses den vara genuint skotsk, vilket dock kan ifrågasättas, eftersom själva namnet snarare antyder nordfranskt eller normandiskt ursprung. Dessutom deltog den förste kände bäraren av namnet i det första korståget, där skottar - såvitt man vet - inte deltog. Däremot deltog normander i stort antal. Att ätten först kallade sig "de Ramsay", vilket inte var ett skotskt namnbruk utan tydligt visar på franskt ursprung, bidrar ytterligare till att det är rimligt att anta att ätten haft sitt första stamsäte i Normandiet, och tillhört den här av normandiska äventyrare, som Wilhelm Erövraren år 1066 överförde till England och med vilkas hjälp han intog England efter det blodiga slaget vid Hastings.

En annan version är att ätten skulle vara av anglosaxiskt ursprung boende i norra England i Northumberland, varifrån den, tillsammans med den övriga kvarlevan av den anglosaxiska adeln, fördrivits av Wilhelm Erövraren, och i det skotska grannlandet sökt och funnit en tillflyktsort undan den svåra förföljelsen.

De första säkra fakta som finns om ättens historia är från 1100-talet. Kung David I av Skottland, släkt med den svenska vikingafamiljen Blom, förlänade år 1141 godset Dalhousie åt Sigmundus de Ramsay till ”evärderlig besittning åt honom och hans efterkommande.” Denna ätt, som under tidernas lopp uppsteg till värdighet av greve, earl och slutligen markis av Dalhousie, utbredde sig snart genom yngre söner av släkten i flera grenar i huvudsak i Skottland, men även i England. Sålunda finns det Ramsay av Russel, Ramsay av Colluthie, lord Ramsay of Balmain, Ramsay of Idington, Ramsay of Wauchtrum, greve Ramsay av Haddington, earl Ramsay of Holderness, Ramsay of Whitehull, lord Ramsay of Glenmark och lord Ramsay of Panmure, som tydligen alla härstammar från samma stam då de samtliga bär ett nästan likadant vapen. En gren, som man vet säkert är släkt med Dalhousie, är Ramsay of Bamff, vars första kända medlem var Nessus, som var bror eller kusin till William de Ramsay, vars far eller farfar var Simundus.

Det är nästintill helt säkert att ätten Ramsay härstammar från adelssläkten Blom från Sverige år 1136.[källa behövs]

Stamvapnet[redigera | redigera wikitext]

Det rätta stamvapnet är en silversköld som visar en svart örn med uppåt utslagna vingar, huvudet åt höger och i näbben hållande en uppvänd signetring av guld, samt en växande halvmåne av silver i dess bröst. Hjälmen är krönt av en grevlig krona, ur vilken det uppstiger en enhörning av silver som är vänd åt höger. Sköldhållarna är två gyllene gripar stående på en piedestal, som till sin övre del är belagd med gröna lagerkvistar. Ovanför skölden, men bakom hjälmen står familjens valspråk "Ora et Labora", skrivet i gyllene bokstäver på ett grönt band.

Personer med efternamnet Ramsay[redigera | redigera wikitext]

Fotnoter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ "Clan Ramsay" Standing Council of Scottish Chiefs. 30 sep. 2008. [död länk]
  2. ^ "Clan Ramsay History" Clan Ramsay Association of North America. 30 sep. 2008.
  3. ^ Matrikel öfwer Swea rikes ridderskap och adel ... s. 309

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]