Ramush Haradinaj

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Ramush Haradinaj (född 3 juli 1968 i Gllogjan i Deçan, Jugoslavien) är en kosovoalbansk politiker och partiledare för AAK (Alliansen för Kosovos framtid).

Ramush Haradinaj emigrerade till Schweiz där han jobbade som byggarbetare och portvakt på nattklubbar. När konflikten mellan provinsen Kosovo och Serbiska regeringsstyrkor intensifierades åkte Ramush tillbaka för att gå med i UÇK. Haradinaj började med att förse UÇK med vapen från den Albanska staden Tropoja och utsågs senare till befälhavare för UCK:s trupper i den regionen som kallas Rrafshi e Dukagjinit. 1998 inledde Haradinaj en offensiv mot Serbiska regeringstrupper i sin hemby Gllogjan som varade tills kriget slut den 11 juni 1999. Den 3 december 2004 valdes han till premiärminister i Kosovos regering. I mars 2005 meddelade Ramush Haradinaj att han avgår som premiärminister på grund av anklagelserna och en förväntad rättegång i Haag.

Haradinaj friades 2008 av domstolen. Domen drogs dock tillbaka i juli 2010 då Haradinaj åter greps och överlämnades till FN:s krigsförbrytartribunal i Haag. Den 29 november 2012 friades Haradinaj av FN:s krigsförbrytartribunal i Haag. Han anlände samma dag till Pristina där han togs emot som hjälte med fyrverkerier, musik och egen scen där han och hans försvare fick hålla tal inför en folkmassa på ca. 3000 till 4000 personer.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

[1]