Hashim Thaçi

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Hashim Thaçi 2014.

Hashim Thaçi, född 24 april 1968 i Buroja nära Drenica, Jugoslavien (nuvarande Kosovo), är en kosovoalbansk politiker. Han är Kosovos president sedan 7 april 2016.[1]

Han var Kosovos premiärminister från 2008 till 2014 och satt sedan som landets utrikesminister. Han var medgrundare och politisk ledare av Kosovas Befrielsearmé (UÇK). Organisationen betraktar en del som en gerillarörelse. Thaçi är numera ledare för Kosovos demokratiska parti (PDK). År 2016 efterträdde han Atifete Jahjaga som landets femte president.

Tidig karriär och utbildning[redigera | redigera wikitext]

Thaçi är bördig från Buroja i kommunen Skenderaj, nordväst om Drenicadalen i Kosovo. Under hans universitetsår var han en av ledarna för de kosovalbanska studenterna och senare den första ordföranden av det parallella kosovalbanska universitetet i Pristina. Det bröt sig loss 1989 och organiserade tidigt på 1990-talet) undervisning, skilt från det riktiga universitetet. Detta som ett led i bojkotten mot Slobodan Miloševićs nya förordningar angående Kosovo.

Numera har han lämnat partiet LPK som också kallas för Levizija och är istället medlem i det borgerliga politiska partiet PDK.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, Hashim Thaçi

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Kosovo's Hashim Thaci: From guerrilla leader to president” (på en-GB). BBC News. http://www.bbc.com/news/world-europe-35984823. Läst 8 april 2016. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]