Ransomware

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Ransomware, på svenska även utpressningsprogramvara, utpressningsvirus[1] eller gisslanprogram[2], är en typ av skadlig programvara. Namnet kommer av engelskans ransom, lösensumma, och programmet hindrar användaren från att använda datorn på ett normalt sätt om inte användaren betalar en lösensumma, eller gör något annat som programmet kräver. Det finns dock ingen garanti att datorn fungerar fast man betalar.[3] Ett typiskt ransomware krypterar filer det kan komma åt på datorn och eventuellt även på anslutna datorer. En del ransomware visar endast en skärm som hindrar användaren från att använda datorn.

Användaren märker ofta programvaran genom att datorn plötsligt bara kan visa en enda skärm eller webbsida, som förklarar hur man betalar för att låsa upp filerna igen. När det gäller krypterande ransomware märker offret detta genom att filerna på datorn inte går att använda och ofta byts skrivbordsbakgrunden. I de flesta fallen öppnas även ett program som berättar att offrets filer har blivit krypterade. Det visar även en nedräkning och betalningsinformation.

Vanligt är att lösesumman sätts kring något tusental kronor. För att stressa offren ökas kravet successivt efter en tidsfrist på ett par dagar. Som betalningsmetod väljs ofta en svårspårad valuta, exempelvis bitcoin. Då utpressaren ser att betalning har influtit signalerar han eller hon ofta till programmet att låsa upp (dekryptera) offrets låsta filer eller skickar en nyckel för att användaren skall kunna göra det själv. Det är också möjligt[3] att betalningen gör en till offer för mer malware.

Den första stora ransomware-attacken var CryptoLocker under hösten 2013. Den andra var CryptoWall, som härjade under sommaren 2014. Enligt amerikanska FBI gav CryptoWall upphov till 992 anmälningar och rapporterade skador samt lösesummebetalningar på sammanlagt cirka 150 miljoner kronor.[4] I juni 2016 meddelade kanadensiska University of Calgary att man betalat motsvarande 20 000 Canadadollar i lösesumma för att åter få tillgång till sina datafiler.[5]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Pablo Dalence. "70-tal datorer utslagna i cyberattack", sverigesradio.se, 12 maj 2017. Åtkomst den 15 maj 2017.
  2. ^ Joel Westerholm. "Sverige lindrigt drabbad av nätattacken", sverigesradio.se, 28 juni 2017. Åtkomst den 29 juni 2017.
  3. ^ [a b] ”Ransomware facts - Microsoft Malware Protection Center”. www.microsoft.com. https://www.microsoft.com/en-us/security/portal/mmpc/shared/ransomware.aspx. Läst 30 november 2016. 
  4. ^ Konsultrapport april 2016
  5. ^ Pressmeddelande om lösesummebetalning