Rashtriya Janata Dal

Från Wikipedia
Valet till Lok Sabha 2004. Gult betyder att partiet lanserat en eller flera kandidater i delstaten, dock utan att vinna mandat. Orange betyder att partiet vunnit mandat från delstaten. Rött betyder att partiet vunnit minst 25% av mandaten från den delstaten och mörkrött 50% eller mer.

Rashtriya Janata Dal (Nationella Folkpartiet, RJD) är ett politiskt parti i Indien, bildat 1997 av Laloo Prasad Yadav genom en utbrytning ur Janata Dal.[1] Partiets symbol är en lykta och partiets färg är grön.

Grundaren Yadav var chefsminister i Bihar sedan 1990, men hade drabbats av mutanklagelser i den så kallade foderskandalen. Han bröt sig då ur Janata Dal, bildade Rashtriya Janata Dal, och lät sin fru Rabri Devi efterträda honom som ledare för delstatsregeringen.[1] 17 parlamentsledamöter från Bihar i Lok Sabha, åtta parlamentsledamöter från Bihar i Rajya Sabha och alla Janata Dals ledamöter i den lagstiftande församlingen i Bihar följde med till RJD 1997.[2]

RJD behöll regeringsmakten i Bihar till delstatsvalet i februari 2005, när de förlorade till Janata Dal (United), JD(U), under Nitish Kumar.[2] I valet i Bihar hösten 2005 och valet 2010 tappade de ytterligare i stöd. Efter att ha ingått i en koalition med JD(U) blev RJD åter det största partiet i Bihars lagstiftande församling i valet 2015, men JD(U) behöll posten som chefsminister.

RJD:s och Yadavs väljarbas utgjordes huvudsakligen av massmobiliserade hinduer från lägre kast.[1]

En utbrytargrupp ur RJD bildade 2001 Rashtriya Janata Dal (Democratic), som 2003 gick ihop med Bharatiya Janata Party.

Valresultat till Lok Sabha[redigera | redigera wikitext]

Vid valet till Lok Sabha 1999 fick RJD 2,7% av rösterna och 7 mandat.

Vid valet 2004 minskade röstandelen till 1,9%, men antalet mandat ökade ändå till 21, på grund av ombildningar i valallianserna och majoritetsvalsystemet.

I valen 2009 och 2014 fick RJD 4 mandat.[2]

I valet 2019 blev RJD för första gången helt utan mandat.[2]

Källor[redigera | redigera wikitext]